Demise jak na běžícím pásu. Nestabilita Nečasovy vlády je alarmující

Praha - Šéf rezortu dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) je jedenáctým ministrem, který se v Nečasově kabinetu nedočká konce volebního období. Výměnu šéfa ministerstva za bezmála dva a půl roku fungování vlády zažilo už devět rezortů.

Změnu ve svém vedení od jmenování Nečasovy vlády zažily kromě ministerstva dopravy už také rezorty práce a sociálních věcí, spravedlnosti, životního prostředí, vnitra, zemědělství, průmyslu a obchodu, kultury, školství. Na dopravě se střídalo vedení dvakrát, nyní potřetí.

Prvním ministrem, který musel odejít z vlády, byl na konci roku 2010 šéf ministerstva životního prostředí Pavel Drobil (ODS). V době, kdy vláda vystupovala jako proreformní kabinet a veřejnosti začala představovat klíčové reformy, ho stála místo aféra na Státním fondu životního prostředí.

Drobil ohlásil odchod z ministerstva ve středu 15. prosince 2010 kvůli kauze, kterou odstartoval deník Mladá fronta Dnes (MfD). List zveřejnil přepisy nahrávek rozhovorů jeho podřízených i jeho samotného. Záznamy pořídil šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek, kterého Drobil z funkce odvolal. Nahrávky dokazovaly snahu ministrova poradce Martina Knetiga získat peníze z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod ve prospěch ministrovy politické kariéry.

Po dalších čtyřech měsících se místa ve vládě vzdal také ministr dopravy Vít Bárta (VV). Rezignoval na začátku dubna, v den, kdy se o něm objevil v novinách text, podle kterého si měl bývalý ředitel bezpečnostní agentury ABL přijít do politiky pro zisk vyššího podílu na veřejných zakázkách. Bártu ale vyšetřuje policie v souvislosti s jinou kauzou, která v dubnu gradovala. Dva bývalí členové VV Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí podali na tehdejšího ministra trestní oznámení, Bárta jim měl poskytnout úplatek za loajalitu. Bývalá šéfka poslanců VV Kočí dostala od svého stranického kolegy půl milionu korun, Škárka dostával nejprve desítky tisíc měsíčně, aby ve finále obdržel obálku s částkou 170 tisíc korun. Bárta dodnes tvrdí, že šlo o půjčky.

Vládní angažmá si po Bártovi na dva měsíce otestoval i nestraník Radek Šmerda. Věci veřejné nominovaly Bártova bývalého prvního náměstka do funkce ministra, aby zastával post po dobu, než se Bártovi podaří se očistit. Proces se ale vlekl a navíc se Šmerda ve funkci začínal víc a víc stavět na vlastní nohy, s ochabující vazbou na VV. Šmerdu proto na ministerstvu dopravy vystřídal někdejší volební manažer Věcí veřejných Pavel Dobeš.

Dubnový rozkol v nejmenší koaliční straně a následující vládní krize sestřelily z postu ministra vnitra předsedu VV Radka Johna, za kterého nastoupil nestraník Jan Kubice. John jako vicepremiér fungoval v Nečasově kabinetu ještě další měsíc, aby definitivně skončil 20. května.

Na začátku loňského října personální změny zažilo také ministerstvo zemědělství. Nečas tehdy z funkce odvolal ministra Ivana Fuksu (ODS), údajně kvůli nekompetentnosti. Fuksa tak byl prvním odvolaným ministrem Nečasova kabinetu, předchozí čtyři podali demisi sami. Přestože premiér při odvolávání mluvil například o pochybeních při zadávání ekotendru, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se nechal slyšet, že pravým důvodem výměny v čele rezortu byl vnitrostranický boj. Na Fuksovo místo totiž nastoupil někdejší středočeský hejtman Petr Bendl (ODS), ten dlouhodobě patří k okruhu politiků blízkých premiérovi. Ve stejném duchu promluvil sám Fuksa, který společně s poslancem Petrem Tluchořem řekl, že se premiér snaží omezit jejich vliv v ODS. Toto napětí vyvrcholilo letos na podzim, když se kolem Tluchoře s Fuksou utvořila skupinka rebelujících poslanců, kteří odmítli zvednout ruku pro zvyšování daní. Tluchoř, Fuksa a Marek Šnajdr nakonec složili své poslanecké mandáty, aby nemuseli hlasovat proti vládě.

Další změnou v Nečasově kabinetu byla výměna ministra průmyslu a obchodu loni v listopadu. Dosavadní šéf rezortu Martin Kocourek (ODS) nebyl schopný vysvětlit původ 16 milionů, které přistály na účtu jeho matky. Po nervózní tiskové konferenci, kde vysvětloval, že se peníze snažil ukrýt před svou bývalou manželkou, se 9. listopadu rozhodl podat demisi, kterou premiér přijal. Ve funkci šéfa rezortu ho nahradil šéf jihočeské ODS Martin Kuba.

Na začátku loňského prosince podal rezignaci ministr kultury Jiří Besser. Premiérovi Petru Nečasovi (ODS) svou rezignaci odeslal ve čtvrtek 8. prosince v ranních hodinách. Besser dva roky po sobě nepřiznal v majetkovém přiznání účast ve společnosti Comoros Group, která koupila přibližně za čtyři miliony korun byt na Floridě. Firmu spoluvlastní za korupci odsouzený podnikatel Pavel Hrách.

V březnu 2012 potom ministerské křeslo opustil šéf rezortu školství Josef Dobeš (dříve VV, dnes nezařazený). Dlouhodobě kritizovaný člen kabinetu svůj odchod odůvodnil tím, že nemůže akceptovat razantní úspory ve svém rezortu, ke kterým ho zavázal kabinet Petra Nečase (ODS). Ministr měl ušetřit částku ve výši 2,5 miliardy korun, kterou navrhl jako sníženou variantu premiér Nečas.

Dalším "odpadlíkem" Nečasovy vlády se ve středu 27. června 2012 stal Jiří Pospíšil, šéf ministerstva spravedlnosti. I v jeho případě přitom za rozhodnutím Nečase poslat prezidentovi návrh na Pospíšilovo odvolání přitom stály peníze - premiér zdůvodnil konec ministra jeho rozpočtovou nekázní. Pospíšilovo odvolání vyvolalo vlnu nevole mezi obyvateli republiky, kteří protestovali v ulicích. Na kongresu ODS, který se konal letos na začátku listopadu v Brně, už Pospíšil tvrdil, že si s Nečasem vše vyříkali a že coby nově zvolený místopředseda bude k Nečasovi loajální.

Výčet odcházejících ministrů rozšířil ve středu 3. října šéf rezortu práce Jaromír Drábek (TOP 09), který rezignoval k poslednímu říjnu. Drábek své křeslo opustil kvůli obvinění svého prvního náměstka a blízkého spolupracovníka Vladimíra Šišky z podplácení. Soud poslal Šišku do vazby. Drábek věří, že se jeho bývalý podřízený obhájí. Ministerské křeslo připadlo jeho stranické kolegyni a poradkyni Ludmile Müllerové.

Řadu aspoň prozatím uzavírá šéf dopravy Pavel Dobeš. Rezignaci oznámil ve středu 14. listopadu. Na svém postu skončí v prosinci, ovšem jeho mateřská strana by ráda viděla rezignaci okamžitou. Je také otázkou, jak se k věci postaví prezident Václav Klaus, protože ten novinářům na své rakouské návštěvě sdělil, že Dobešovu rezignaci nevidí rád a má pocit, že šéf dopravy pracoval dobře. V případě resortu dopravy se jedná již o třetí personální odměnu v čele ministerstva. Dobeše vyzvala k rezignaci jeho domovská LIDEM, důvodem je podle předsedkyně strany nefunkční registr vozidel.

Související

Rumunsko, ilustrační foto

Další vládní krize na obzoru. Rumunsku hrozí předčasné volby

Vývoj událostí posledních dní ukazuje, že nejsme jedinou evropskou zemí, která se potýká s vládní krizí. Zatímco u nás se pouze řešilo, kdo převezme vedení resortu kultury, Rakousko, Itálie a nově i Rumunsko čelí hrozbě předčasných voleb. Rumunská premiérka Viorica Dancialová bude muset po odchodu koaličního partnera hledat podporu u jiných politických stran. Informoval o tom server Politico.eu.

Více souvisejících

vládní krize Petr Nečas

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy