Důkaz! Nečasova vláda nemyslí boj s korupcí vážně!

Praha – Protikorupční organizace kritizují nově vznikající zákon, který upravuje fungování státní správy a jejích zaměstnanců. Ten by měl být klíčovým zákonem v boji proti korupci, kdyby jej Ministerstvo vnitra nezpackalo.

Občanské sdružení Oživení, Transparency International, Centrum for Excellence in Good Governance, Ekologický právní servis, Nadační fond proti korupci, Fond Otakara Motejla a Inventur a demokracie volají po zákonu, který by zaručil nezávislost úředníků, kteří nebudou závislí na politice. Zákon, který by pomohl státní správě, by dále měl zefektivnit a zkvalitnit správu a to pomocí zajištěné personální kontinuity státní správy a jasně nastavit systém výkonu správy. Uzákoněno by měly být i transparentní výběrová řízení stejně jako systém odměňování a jasně dané povinnosti úředníků.

„Nic z toho nový návrh neřeší, a jeho přijetí by fakticky uzákonilo zpolitizovanou, nekvalitní a neodbornou státní správu. Ačkoli dobrý zákon o státní správě nutně potřebujeme, je podle nás potřeba takto špatný návrh jednoznačně odmítnout," shodují se protikorupční organizace ve svém prohlášení.

Jako důvody, proč návrh zákona státní správu nezmění k lepšímu, uvádí tyto argumenty: návrh nemá žádnou jednotnou koncepci, navíc chybí i zásadní prvky jako například kariérní řád, systém odměňování a hodnocení, právní ochrana úředníků a jejich povinnosti, které by státní správu odpolitizovali a zprofesionalizovali.

Zákon dále nereflektuje, že veřejná služba je služba občanům, ale zachází se státní správou jako s businessem.

Dále obsahuje uzákonění politických funkcí ve státní správě, ale nedává možnost jak počet politických míst regulovat. To poškozuje snahu o odpolitizování, neboť úředníci tak budou nadále pod politickým tlakem, kdy například při změně vedení bude obměněn celý úřad.

Ani výběrová řízení nepomohou ke zlepšení, protože je systém netransparentní. Jsou určeny dva způsoby netransparentního přijímání zaměstnanců skrze vnitřní výběrové řízení a omezené vnější výběrové řízení a pouze jeden transparentní, kdy se mohou výběrového řízení účastnit i uchazeči zvenčí. Organizace se obávají, že zákon stanovuje bariéry pro otevřená výběrová řízení, které povedou k zakonzervování současného stavu.

Navíc nejsou jasně určená pravidla pro to, kdo může být členem výběrové komise. Zákon dále stanovuje i to, že pokud není vedoucí úřadu s vybraným uchazečem spokojen, může uspořádat nové výběrové řízení.

Problematickým aspektem je také to, že hodnocení úředníků není určeno dle systému, kdo a podle čeho bude hodnotit výkon zaměstnanců. Zákon navíc zavádí možnost propustit úředníka, pokud plní své povinnosti neuspokojivě, ale není jasně stanoveno, co je za „neuspokojivé plnění povinností" považováno. Dále chybí i transparentní systém odměňování.

Zákon dále zcela opomíjí kariérní řád, který by motivoval zaměstnance pro setrvání ve státní správě.

Oproti tomu se zbytečně rozsáhle zabývá vzdělávací systémem. To podle organizací poukazuje na snahu založit business ve vzdělávání úředníků. Některé zkoušky navíc nemusejí odpovídat požadavkům na úředníka, za to mohou „posloužit" k vyhození úředníka bez hlubšího důvodu.

Dále se nezaobírá jednotným dohledem, který by kontroloval činnost státní správy, aniž by byl pod tlakem politiků.

Zákon nezavádí dostatečnou ochranu upozorňovatelů na korupci, tzv. whistleblowerů.

Ačkoli má tento nepovedený zákon zrušit dosud neúčinný Služební zákon z roku 2002, který byl přijat, abychom mohli vstoupit do Evropské unie, nový návrh zákona neřeší řadu otázek, kterými se zákon deset let starý kvalitně zabýval. Nebyla však politická vůle zabránit korupci, kterou současná podoba státní správy umožňuje, a pokud bude přijat návrh Ministerstva vnitra, nadále si tu korupce bude vesele bujet.

Ministerstvo v srpnu zveřejnilo první verzi zákona, která však byla velmi kritizována, a tak jej stáhlo. Rychle připravilo nový návrh, ale dalo jej 5. listopadu k dispozici malému množství lidí a na připomínky dalo pouze pět dní. Ministerstvo vnitra odmítlo veškerou kritiku a odmítlo na pokyn premiéra Petra Nečase věcný záměr přehodnotit.

„U takto zásadního zákona, který je klíčem v boji proti korupci v České republice, je spěch bez odborné diskuse a zapojení veřejnosti alarmující. Obsah i způsob přípravy zákona o úřednících nenasvědčují tomu, že by vláda Petra Nečase myslela boj s korupcí vážně," dodávají protikorupční organizace.

Související

Více souvisejících

Ministerstvo vnitra NFPK Petr Nečas

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy