U Jílkové sršely vulgarity: Ponižujete ženy a děláte z nich chudáky!

Praha – Evropská komise se rozhodla, že je vhodné, aby byly zavedeny kvóty na počet žen ve vedení evropských podniků. Požaduje, aby zastoupení žen bylo minimálně 40%. Jedná se o velmi kritizovanou směrnici, a proto se v tomto týdnu stala tématem pořadu České televize Máte slovo.

Ve studiu diskutovali: ředitelka organizace Fórum 50% Jana Smiggels Kavková, ředitelka Britské obchodní komory Petra Janíčková, ředitel Občanského institutu Roman Joch, místopředseda svazu mužů Oldřich Voženílek, feministický aktivista Miroslav Vodrážka a členka Strany svobodných občanů Irena Steinhauserová.

Pro mnoho žen je taková směrnice urážlivá, ostatně jak je známo už ze seriálu „Jistě, pane ministře" – ženy chtějí prokázat, že jsou dobré pracovnice, že samy bez nějaké pomoci ve své podstatě od mužů dosáhnou i na vysokou funkci. Stejně tak pohlíží na kvóty i Roman Joch, když uvedl, že ženy chtějí být ve funkci kvůli svým schopnostem.

Kvóty navíc berou práva druhému pohlaví. I kdyby muži odváděli práci nepřekonatelně lépe (připomínám kdyby!) a nemohli by být v podniku jen proto, že Evropská komise přišla s nápadem kvót, asi by to nebylo příliš ku prospěchu firem.

Podle Vondrážky však můžou mít kvóty jeden podstatný důsledek – přestane se na ženy pohlížet jako na méně schopné členy společnosti. Možná to povede i k tomu, že platy budou konečně vyrovnané a nebude tak velký rozdíl v platu ženy a muže za stejnou práci.

Steinhauserová se však naštvala, neboť je přesvědčená stejně jako Joch, že ženy dosáhnou svého i bez pomoci. „Nedělejte z žen chudinky," zdůraznila s tím, že ženy by neměly být podceňovány tak, jako se tomu ve společnosti často děje.

Joch navíc připomněl, že kvóty nejsou tak úplně třeba, neboť v některých profesích, jako například v justici mají právě ženy převahu nad množstvím mužů. V jiných profesích holt mají ženy zase menší zastoupení.

Stát a Evropská unie by se měly zaměřit na jiné aspekty, které by pomohly ženám v profesní kariéře. Dnes kolikrát dochází k tomu, že žena matka nemůže sehnat mateřskou školku, aby se mohla vrátit do práce. O jeslích už nemluvě. Ty v posledních letech spíše mizí, než že by přibývaly. Připomněla Smiggels Kavková.

S tím však zásadně nesouhlasí Steinhauserová, ta považuje totiž za lepší zaplacenou mateřskou než budování jeslí. Mateřská však má jen krátkodobý efekt, zatímco navrácení ženy do pracovního procesu je z dlouhodobého hlediska daleko výhodnější.

Otázka platu je velmi ožehavá, jak se projevilo ve studiu. Joch souhlasí, že celkově jsou platy žen o čtvrtinu nižší, ale ve srovnání konkrétní profese, se jedná o rozdíl maximálně 4%, i když Český statistický úřad uvádí až 10%.

Navíc u pohovorů neuvažují zaměstnavatelé tak racionálně, aby nehleděli na to, zda se o práci uchází žena či muž. Muži jsou vnímáni daleko lépe, a přestože se zaměstnavatelé nemají ptát na počet dětí a podobně, jakmile vidí mladou ženu, řeknou si, ta tu dlouho nevydrží a půjde na mateřskou, raději přijmeme muže.

Související

Více souvisejících

Michaela Jílková Roman Joch společnost

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy