Senát zuří: Už máme neschopné pravice dost!

Praha - Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve středu upozornil na to, že zákonu o platech ústavních činitelů hrozí stejný osud jako daňovému balíčku, tedy že nestihne vstoupit v platnost s novým rokem. Lhůty na projednání se krátí a Štěch již vzkázal do sněmovny, že nejzazší termín je pondělí 10. prosince.

Zákonodárci v Senátu jsou rozhořčení z nátlaku, který na ně vyvíjí vláda a Poslanecká sněmovna. Napětí mezi oběma komorami vyvolává i politická příchylnost: ve sněmovně má těsnou většinu pravice, v Senátu výrazněji dominuje levice. Navíc je však Senát rozhořčen tím, jak ho vládní představitelé ignorují a přehazují na něj vinu za legislativní průtahy.

"V tuto chvíli je to například zákon upravující platy ústavních činitelů, tedy soudců, potažmo i politiků. Sněmovna poslala do výborů pět návrhů, dosud se nedokázali shodnout na tom, co bude platit a přitom účinnost by měla fungovat již od 1. ledna 2013. Senát má třicet dní na projednání, pak zákon dostane prezident Klaus a pak jsou tu ještě lhůty, během nichž mu sí být zákon zapsán do sbírky. Už teď skoro není čas na důstojné projednání v Senátu a vláda se zase tváří, že je to naše vina, vina Senátu a především levice, že úmyslně zdržujeme. Jenomže zdržuje sněmovna, protože se návrhem zabývají už řadu měsíců. Nám pak mají stačit dny," rozhořčil se předseda Senátu Štěch.

Dodal však, že horní komora je ochotná a připravená udělat maximum, včetně vánočního zasedání, aby neohrožovala vyplácení mezd soudcům. "Musíme však dostat návrh zákona nejpozději v pondělí 10. prosince a já už jsem to dával sněmovně vědět," zdůraznil Štěch.

Termín Senátu však nemá moc šancí být naplněn, zákonem se sněmovna zabývala v prvním čtení na začátku listopadu, koncem měsíce se k němu dostal rozpočtový výbor, kterému sněmovna nařídila zkrácené projednání o délce dvaceti dnů. Výbor ovšem 21. listopadu projednání přerušil a odložil na 4. prosince, protože členové potřebovali čas na nastudování pozměňovacích návrhů. Také vzkázali vládě svou nevůli, že od ní dostali pět návrhů na zvýšení platů. I kdyby se poslanci zákonem zabývali ve druhém čtení již ve čtvrtek a zkrátili zákonnou prodlevu mezi druhým a třetím čtením na osmačtyřicet hodin, dostanou se k hlasování až v úterý 11. prosince. Jediným řešením by bylo vyhlášení mimořádné schůze.

Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha v úterý dodal, že senátoři jsou již znechuceni tím, do jaké situace je sněmovna dostává. "Loni to byl třeba zpackaný zákon o loteriích, podle něhož měly obce přijít o spoustu peněz, to se nám ještě podařilo napravit. Pak se to opakovalo u přímé volby prezidenta i prováděcího zákona volby. Dostali jsme oboje na poslední chvíli a vláda tak řekla, jestli se zákon nestihne, znamená to, že přímou volbu nechcete, máte Černého Petra. Když jsme ty zákony viděli, padlo na půdě Senátu i slovo šaškárna a byli jsme za ty nejhorší. Teď se ukazuje, že to šaškárna je. A do úplně stejné situace nás vláda dostává se zákonem o platech ústavních činitelů. Zase budeme muset všecko akceptovat, naše jediná šance je vlastně schválit, že se zákonem nebudeme zabývat, abychom nebrzdili účinnost. Takto se nedá postupovat," řekl Vícha.

Novela reaguje na usnesení Ústavního soudu, který stanovil, že soudci mají brát plat, který odpovídá trojnásobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. S tím ovšem počítá jen jedna z pětice variant, kterou sněmovně předložila vláda. Zároveň se objevuje možnost, že by s platy soudců rostly i mzdy poslanců, senátorů a vládních činitelů. Proti tomu se ostře postavila levice i odbory, které takovou možnost označily za arogantní.

Po případném přijetí návrhu by tak v roce 2013 činily celkové dodatečné náklady na státní rozpočet až 576,7 milionu korun. Z toho na platy soudců Nejvyššího správního soudu, Nejvyššího soudu, vrchních, krajských a okresních soudů by stát vydal navíc 352,1 milionu, na soudce Ústavního soudu 5,3 milionu, státním zástupcům 128,4 milionu, politikům 84 milionů a zaměstnancům Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových 6,9 milionu.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR Milan Štěch Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy