Jak získat víc peněz pro sport? Poslanci návrh mají, Kalousek je proti

Praha - Snížit sazbu odvodu z loterií a kursových sázek z 20 na 15 procent navrhují poslanci Pavel Svoboda (ODS) a Jan Smutný (TOP 09). Provozovatelé loterií a sázek by následně poskytly peníze ve výši tohoto rozdílu na financování sportu formou daru.

Cílem návrhu, který ve středu projedná vláda, je snížit sazbu odvodu z loterií a kursových sázek z 20 na 15 procent. Návrh předpokládá, že peníze odpovídající sníženému odvodu, by provozovatelé poskytly darem rovnou Českému olympijskému výboru (ČOV).

"Bohužel není legislativně možné zajistit, aby část odvodu byla ze zákona přímo příjmem Českého olympijského výboru. Proto se dohodli všichni provozovatelé loterií a kursových sázek, že každoročně bezúplatně poskytnou ČOV finanční prostředky ve výši pěti procent ze základu odvodu z loterií a z kursových sázek," vysvětlují autoři důvody normy.

Zákon dále umožňuje snížit základ daně z příjmů právnických osob u těchto provozovatelů o hodnotu takto poskytnutých darů.

"Zákon o dani z příjmů limituje pro právnické osoby možnost snížit základ daně o poskytnuté dary maximálně do výše pěti procent základu daně. Proto, aby provozovatelé loterií a kursových sázek mohli poskytovat dary ČOV a nebyli daňově znevýhodněni oproti odvodu do státního rozpočtu, je navrženo, že tyto dary se nezapočítávají do limitu. Mohou tedy poskytnout dary s odpočtem od základu daně ve výši překračující obecný limit," dodávají navrhující poslanci.

V obou případech by se změna podle návrhu týkala pouze provozovatelů, jejichž aktivity jsou přímo spojeny se sportovním prostředím a které "nejsou společensky nebezpečné". Současně je podle poslanců Svobody a Smutného třeba zajistit zveřejnění poskytnutých darů tak, aby existovala veřejná kontrola plnění tohoto závazku.

Poslanci argumentují také tím, že současnou špatnou situaci ve financování sportu je třeba řešit co nejrychleji, a tak zároveň žádají, aby Sněmovna vyslovila souhlas s předloženým návrhem již v prvém čtení.

Jejich šance na úspěch se současnou podobou návrhu však nejsou příliš vysoké. Ministerstva, která jejich návrh posuzovala, totiž přes ztotožnění s myšlenkou pomoci financování sportu vidí v návrhu řadu chyb a nakonec k němu tak připojila před jednáním vládního kabinetu nesouhlasné stanovisko. To platí i pro klíčové ministerstvo financí.

Rezortu ministra Miroslava Kalouska (TOP 09) se například nelíbí už samotná forma snížení sazeb v kombinaci z pouhou povinností zveřejnit, zda byl poskytnut dar. V návrhu podle něj zcela chybí sankce pro případ neposkytnutí takového daru.

"Zákonem tak není zajištěno, že částka odpovídající snížení odvodu skutečně bude použita jako dar Českému olympijskému výboru. V tomto směru ministerstvo financí doporučuje standardní a výše popsaná rizika nepřinášející způsob snížení odvodu, a to slevu na odvodu. Sazba by v takovém případě zůstala stejná, ovšem poplatník by mohl uplatnit slevu na odvodu, pokud by poskytl dary Českému olympijskému výboru," dodává k tomu ministerstvo.

To má ale i další výhrady. Například se mi nelíbí fakt, že nastavení účinnosti (dnem vyhlášení) zasahuje do průběhu odvodového období, čímž vykazuje znaky nepřípustné pravé retroaktivity. "Tento problém by se dal řešit buď nastavením účinnosti tak, aby tento návrh zákona byl účinný přesně od začátku odvodového období, nebo implementováním přechodného ustanovením se stejnými účinky," navrhuje rezort.

Ten dále kritizuje, že návrh obsahuje nepřípustnou nepřímou novelu zákona o daních z příjmů a obsahuje i řadu legislativně technických chyb a nesprávností.Návrh je navíc zřejmě neslučitelný i s právem Evropské unie. "Pochybnosti zejména vyvolává skutečnost, že legislativní změna je odůvodněna mimo jiné dohodou všech dotčených provozovatelů, což z hlediska soutěžního práva EU naplňuje porušení soutěžních pravidel státem," konstatuje předkládací zpráva určená vládě.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek sázení sportovci

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy