Přepočítávat koníčky nebudeme, rozčílil se Senát. Zákon o NKÚ smetl se stolu

Praha - Čtyřicet senátorů se ve středu zdrželo hlasování o změně Ústavy, kterou by Nejvyšší kontrolní úřad mohl dohlížet i na hospodařen obcí, krajů a firem, kde má stát podíl. V Poslanecké sněmovně získal zákon širokou podporu, horní komora ale jeho legislativní cestu utnula.

I když ve sněmovně se politici napříč politickým spektrem shodli na ústavním posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), v Senátu úprava podporu nezískala. Jelikož se jedná o ústavní zákon, norma se nevrací do sněmovny a její život končí. NKÚ bude nadále dohlížet na státní rozpočet a hospodaření státu. Obce, kraje a firmy s vlastnickým podílem státu do jeho kompetence spadat nebudou.

Senátoři se bouřili především proti tomu, že v České republice je špatně nastavený celý systém kontrol a navržená změna Ústavy je nekoncepční. "Rozpočet se nezvyšuje, ani úředníků nemá přibýt, přesto by měl úřad provádět kontroly navíc. NKÚ může ročně zvládnout kontroly v jednotkách obcí. Při více než 6000 obcí by se ta poslední obec hned tak nedočkala, jednou za tři sta let by byla kontrola. Zákon neřeší rozpočet a obecně metodiku kontrol, to je pak jen plácnutí do vody. Kdo nebude hlasovat pro, bude v médiích za lumpa a korupčníka. Já to odmítám, jsem starosta 19 let, máme šedesát procent podpory, ne proto, že občas opravíme chodník, ale protože na radnici nekrademe," shrnul Petr Vícha (ČSSD).

I ostatní senátoři, kteří jsou starostové či primátoři, upozorňovali na to, že už teď se obce a města potýkají s velkým množstvím kontrol. "Problém je v provázanosti kontrol. Uvedu příklad: stavěli jsme byty z dotací pro nízkopříjmové obyvatele. Musíte mít stavební povolení, dokumentaci, ohlídat přidělování bytů, jestli byty mají patřičnou velikost. Po poskytnutí dotace přišlo ministerstvo práce a sociálních věcí, celý den kontrolovalo a řeklo, že vše v pořádku. Pak přišel finanční úřad, po roce, tři dny kontroloval a řekl, že vše je v pořádku. Za tři roky přišli z NKÚ, byli tam tři měsíce, chtěli zamykatelnou místnost a řekli, že vše je v pořádku. To nemá smysl," uvedl Vícha a se svými příklady se přidali i například Jaroslav Kubera (ODS) nebo Jan Horník (BEZPP).

"My máme prostě špatný systém kontrol, o to jde, když vám přijde pátá kontrola, která přepočítává koníčky na dětském hřišti, musíte si říci, že tady je něco špatně. Jde o systémovost. Já jsem schopen zvednout ruku pro zákon, ale nikdo mě nepřesvědčí o tom, že jde o systémový krok, jestli se NKÚ nerozšíří, personálně neposílí a dostane na starosti více než šest tisíc obcí. Něco by se mělo udělat se systémem kontrol," vyjádřil názor většiny Luděk Jeništa (BEZPP).

Senátoři se také obávali, že by NKÚ zasahoval do politických rozhodnutí zastupitelstev, což je podle nich nepřijatelné. Eliška Wagnerová obhajovala, že tak to není - obec si podle ní může vybrat, jaký projekt chce, ale uskutečnit ho musí "košer způsobem." "Ať si klidně postaví útulek pro psa, ale jestli to bude za sto tisíc nebo deset milionů, na to by měl dohlédnout nezávislý orgán, jako je NKÚ," zmínila.

Senát pak zamítl i prováděcí zákon, který způsob kontroly upravoval. Jednalo se o normu, na které se sněmovna dlouho hádala, jestli bude do gesce NKÚ patřit i ČEZ. Poslanci se shodli, že NKÚ dohlédne na firmy, kde má stát aspoň padesátiprocentní podíl, ale ne u těch, jejichž akcie se obchodují na burze - to je v současnosti pouze ČEZ. Prováděcí zákon se do sněmovny ještě vrátí, ale bez schválení ústavní změny nemá, co by reguloval.

"Odpor některých senátorů je nepochopitelný," sdělila v tiskové zprávě vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). U obcí a krajů by NKÚ prověřoval jen zákonnost, nikoli efektivitu vynakládání peněz, připomněla. Z nepřijetí ústavní novely Peake viní opoziční ČSSD, která má v horní komoře většinu. Sněmovnou prošly obě předlohy hladce i hlasy opozice.

Předlohy se naopak v Senátu zastali například Jiří Dienstbier (ČSSD) a Vladimír Dryml (SPOZ).

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR nkú hospodaření

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 3 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 4 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 4 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Trump slíbil, že pokud vyhraje volby, zajistí Gershkovichovo propuštění

Bývalý prezident Trump řekl, že neví, zda bude reportér Wall Street Journal Evan Gershkovich před listopadovými volbami propuštěn z ruského vězení.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy