Řidič pod vlivem drog má smůlu: Pokuta padne automaticky, už žádné posudky!

Praha - Zavedení tzv. analytického principu, podle kterého se bude určovat způsobilost k jízdě pouze na základě koncentrací některých drog v krvi, podpořili ve středu v prvním čtení poslanci. Novelou zákona o silničním provozu se nyní bude zabývat hospodářský výbor.

V současnosti je podle předkládajících poslanců většinou z řad liberálních demokratů povinností dokazovat při požití "jiných návykových látek" než alkoholu (tedy všech ostatních drog) i míra ovlivnění způsobilosti k řízení. V přestupkovém řízení nestačí pouze fakt, že řidič byl pod jejich vlivem. K tomu je potřeba rozbor moči nebo krve a následný posudek psychiatra, nakolik byl řidič látkou skutečně ovlivněný.

"Pokud tedy nelze stav vylučující způsobilost prokázat jiným způsobem, například svědeckou výpovědí spolujezdců, policistů a lékařů, kteří prováděli klinické vyšetření, jakož i svědecké výpovědi o chování obviněného, eventuálně i o způsobu jeho jízdy apod., je nutno provést všechny výše uvedené kroky," uvádějí zákonodárci. "Celý proces přestupkového řízení je nyní natolik složitý, že často nedojde k prošetření," řekl Mediafaxu při představování novely poslanec Jiří Rusnok (LIDEM) s tím, že návrhem chtějí hlavně dosáhnout zjednodušení postupu. Státní správa má totiž rok po spáchání přečinu za povinnost dokázat, že se skutečně stal.

Zavedení analytického principu by tak znamenalo, že jestliže překročí koncentrace kontrolovaných látek v krvi tabulkové hodnoty, automaticky budou správní orgány předpokládat, že došlo k ovlivnění schopnosti řízení. Odpadly by psychiatrické posudky a zrychlila by se správní řízení. Odstraněním této povinnosti by navíc ušetřil stát, podle poslanců by mohlo jít o miliony korun ročně. Pokud se nestihne prokázat, že řidič byl pod vlivem drog, platí stát i jeho převoz z místa, kde ho policisté zastavili, do nemocnice.

Poslanci připouštějí, že u některých drog nejde tento systém použít, chtějí se tak zaměřit na přibližně hlavní problematické sloučeniny, mezi kterými nechybí marihuana, amfetaminy, morfin a kokain. Přesný výčet drog a jejich hraniční koncentrace zákon neuvádí. Bude jej muset určit vládní vyhláška. "U ostatních, nevyjmenovaných látek, u nichž stávající vědecké poznatky neumožňují stanovení jednoznačných mezních hodnot a tudíž ani využití analytického principu, by se proti současnému stavu nic nezměnilo a muselo by probíhat standardní zkoumání jako doposud," uvádí důvodová zpráva.

S návrhem souhlasí ministerstvo vnitra i dopravy, zpravodaj návrhu Václav Baštýř (ODS) byl také pro projednání zákona.

Poslanci LIDEM získali pro novou normu podporu napříč politickým spektrem, pod paragrafované znění novely se proto podepsali zástupci všech parlamentních politických stran. Myšlenka na vytvoření novely pochází podle Rusnoka z potřeb praxe. Normu zákonodárci konzultovali s odborníky, vynechali ale debatu s psychiatry. "Předpokládám, že se určitě ozvou," nebojí se možných protestních hlasů poslanec.

Novela také zpřesňuje povinnosti učitelů v autoškole.

Pokud zákonodárci normu odsouhlasí a prezident podepíše, měla by začít platit 15 dní od uveřejnění ve sbírce zákonů.

Předkladatelé novely počítají s tím, že vládní vyhláška bude vytvořená později, zákon tak nebude před její existencí fakticky naplňovaný.

Související

Miroslav Kalousek

Česko musí škrtat, jinak zbankrotuje, řekl Kalousek. Rusnok navrhl zmrazení důchodů

Schválený schodek letošního státního rozpočtu ve výši 295 miliard Kč neodpovídá realitě a bude výrazně vyšší, shodli se v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce bývalí ministři financí. Předpokládané příjmy rozpočtu budou podle nich nižší o desítky miliard korun, například z tzv. windfall tax nebo z prodeje emisních povolenek. Tvrdí, že Česko musí začít škrtat, jinak mu hrozí bankrot, a řešení vidí například ve zmrazení nákladů na platy státních zaměstnanců nebo na důchody.
Miloš Zeman

Zeman přiznal, že chtěl Česko přiblížit prezidentskému systému

Při jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka v roce 2013 šlo o snahu posunout Českou republiku k prezidentskému systému, řekl v televizi CNN Prima News v Partii Terezie Tománkové prezident Miloš Zeman. Končící prezident se domnívá, že po schválení přímé volby prezidenta by měly být rozšířeny kompetence hlavy státu.

Více souvisejících

Jiří Rusnok (guvernér ČNB) LIDEM Silniční provoz

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy