Lidé se zlobí na pracovníky Povodí. Ti teď našli zastání

Praha - Už se proberte. Vltavská kaskáda pracovala tak dobře, jak jen to šlo. Tak nějak se dají shrnout slova poslankyně Kateřiny Konečné /KSČM/. Ta se zastala hrázných a dalších pracovníků státních podniků Povodí proti tlaku, který je na ně vyvíjen médii a veřejností.

Mnozí lidé včetně mnoha novinářů spekulují, že Vltavská kaskáda mohla pracovat mnohem lépe. Prý byla schopna pojmout mnohem víc vody, mohla předem odpustit víc vody atd. Skoro to vypadá jako hon na čarodějnice.

Podle Konečné je ale situace jiná a vadí ji, když práci odborníků kritizují úplní laici. "Specializované činnosti, kterým ve skutečnosti rozumí maximálně několik desítek odborníků v České republice, jsou v atmosféře vzepjatých emocí předkládány veřejné diskuzi. Diskuzi, která by měla probíhat nejenom po skončení povodní, ale především na ryze odborné platformě," uvádí Konečná.

Následně pochválila stavitele kaskády. Velká část přitom byla postavena v době komunismu. "V současné době, kdy je často problém připravit, projednat, prosadit a zrealizovat stavbu obecního rybníku velikosti fotbalového hřiště, si nedokážu představit vybudování tak rozsáhlého díla, jako je Vltavská kaskáda. Vodní dílo, které budovalo několik generací našich předků, vzniklo v určité historické době. A jeho účelem nebyla nikdy pouze protipovodňová ochrana měst na Vltavě. Není proto korektní vyvolávat ve veřejnosti představu, že jediným účelem Vltavské kaskády či dalších přehrad je pouze a jenom protipovodňová ochrana měst a obcí nebo že tzv. "manipulací" vody na vodních dílech dokážeme "nemožné na počkání a zázraky do tří dnů"," uvádí.

Lidé by měli podle Konečné pracovníkům Povodí spíš poděkovat, než je kritizovat.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM přehrady Praha - Karlův most

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy