Romové by se měli vystěhovat do Indie? Mohou si za to sami, říká Okamura

Praha - Senátor Tomio Okamura /Úsvit/ se opřel do Romů. Za to, že jsou vnímáni negativně, si mohou sami. Měli by podle něj začít přemýšlet o vlastním státě, na který mají podle senátora právo.

Podle Okamury je směšné, když se o něm mluví jako o rasistovi. Sám byl totiž v dětství terčem rasismu a xenofobie pro svůj původ. Dnes ale problémy nemá.

"A právě z mých celoživotních osobních zkušeností vyplývá, že to, že cikán je dnes vnímané hanlivě, není vina ani neonacistů ani Čechů ani Turků. To je v prvé řadě hanba Romů. Jejich dlouhá staletí pěstovaný životní styl a životní hodnoty chtěj nechtěj kolidují a kolidovaly s hodnotami ve všech civilizovaných zemích. Nelze od společnosti jen brát, je jí potřeba i adekvátně dávat," uvedl na sociální síti.

Okamura si myslí, že by měli Romové mobilizovat své elity a usilovat o svůj vlastní stát, "právo na sebeurčení je právo každého národa a proto by také Česká republika měla demokraticky podpořit jejich vystěhovalectví například do země, odkud pocházejí jejich prapředci, tedy nejlépe do některého ze státu Indie."

Následně odkazuje Okamura na africkou Libérii. Ta byla v devatenáctém století založena Spojenými státy americkými a měli se do ní vystěhovat z USA původní otroci.

"Samozřejmě je třeba postupovat skutečně demokraticky, takže podpora vystěhovalectví jen pro ty, kdo sami dobrovolně chtějí, avšak motivované státní podporou na založení nové existence v zahraničí a navíc po oboustranné dohodě s cílovým státem či provincií," upřesňuje.

Příkladem, že by to mohlo fungovat, jsou dobrovolné "vystěhovalecké vlny českých cikánů do Kanady a do Anglie." Sám Okamura ale uznává, že je jeho myšlenka nereálná. Přesto uvádí ještě jeden příklad, kdy bylo právo na sebeurčení národa uvedeno v praxi. Tím je vznik státu Izrael.

"Myšlenka romského státu tzv. Romanistánu není nová a nepřišli s ní ani extrémisté ani neonacisté, ale přišli s ní v minulosti sami Romové – například v roce 1936 žádal samozvaný cikánský král Matiáš Kwiek fašistického diktátora Mussoliniho, aby mu dal část okupovaného etiopského uzemí, kde by založil Romanistán," zakončil Okamura.

Související

Marine Le Pen Analýza

Evropští národovci: Jak pravicové strany využívají krize k uchopení moci?

Evropské krajně pravicové a takzvaně národovecké strany získávají na síle. Zatímco Německem a Francií zmítají politické krize, na vrchol se drápou pravicové subjekty. Nejdál se dostala italská premiérka Giorgia Meloniová, která má podstatný vliv na vedení celé Evropské unie a zřejmě hodlá využít oslabených francouzských a německých lídrů.č

Více souvisejících

Tomio Okamura Romové

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy