Nejvyšší soud zuří: Neřekli jsme, že poslanci klidně můžou vraždit

Brno - Rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze exposlanců ODS nelze vykládat tak, že zákonodárci jsou beztrestní, ať už na půdě Poslanecké sněmovny provedou cokoliv. Imunita chrání pouze jednání, které je součástí výkonu mandátu poslance, nikoliv třeba násilí či jiné trestné činy. ČTK to dnes řekl mluvčí soudu Petr Knötig v návaznosti na některé interpretace úterního rozhodnutí, po kterém se dostali z vazby na svobodu Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr.

"Je třeba striktně odmítnout názory v některých médiích či názory některých osob, že údajně Nejvyšší soud posvětil beztrestnost jednání poslanců spočívající například v krádežích, vydírání, násilném jednání a podobných trestných činech, pokud k nim dojde v prostorách Poslanecké sněmovny," uvedl Knötig.

Soud se podle mluvčího zabýval pouze stíháním konkrétních osob - tří exposlanců ODS, a to pouze v období, kdy ještě byli členy Poslanecké sněmovny. Při tom dospěl k závěru, že součástí výkonu mandátu poslance, který chrání imunita, jsou také různé politické dohody, kompromisy a politická rozhodnutí.

Nejvyšší soud zatím nezveřejnil odůvodnění svého rozhodnutí. Dosud nebylo v plném znění doručeno účastníkům řízení, uvedl Knötig.

Profesor Václav Pavlíček, expert na ústavní právo, dnes upozornil, že rovnost občanů před zákonem, což je základní princip ústavního práva, poslanecká imunita narušuje jedině v oblasti verbálních činů.

"Může to být přirozeně jednání nejenom za řečnickým pultíkem, ale třeba na poslaneckém klubu a v podobných orgánech. Zároveň se domnívám, že tímto projevem nemůže být třeba organizování trestné činnosti. Projevem také například nejsou dohody o tom, že se poslanec za nějakou výhodu vzdá svého mandátu, že přestane být poslancem," uvedl pro Lidovky.cz.

I projevy související s výkonem mandátu, které se staly mimo půdu Sněmovny, jsou totiž imunitou chráněny. "Třeba schůze výboru se může konat mimo budovu Parlamentu a stejně se na to bude vztahovat imunita," řekl. Dodal, že to platí i naopak - i v Parlamentu může docházet k jednání, na nějž by se imunita vztahovat neměla.

Politici pokračují ve vlastních interpretacích úterního rozhodnutí NS

"Jako jeden z těch, kteří měli od počátku pochybnosti o aktivitách orgánů činných v této věci, nezakrývám, že mám z tohoto rozhodnutí radost a uspokojení, že právo v České republice možná ještě existuje," tvrdí místopředseda ODS Pavel Blažek.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg má za to, že úterní rozhodnutí soudu potvrzuje jeho slova a jednání tří exposlanců není možné považovat za trestný čin. "Řekl bych, že to indikuje, že Nejvyšší soud je stejného názoru jako já, že to nebyl trestný čin, nebylo to sice hezké, ale nebyl to trestní čin," říká Schwarzenberg a upozorňuje, že by stálo za zvážení, zda je oprávněné dlouhé držení ve vazbě lidí, kteří jsou jen obviněni.

"Zdá se, že to potvrzuje kritická slova ODS k celému zásahu. Diskuze o tom, že to byl zásah do politiky, byly na místě. Teď ale půjde o to vyvodit odpovědnost. Jestli někdo pochybil, musí být potrestán za ovlivnění životů lidí, které způsobil. Měsíc ve vazbě, mediální kampaň, to není málo," řekl pro IHNED.cz Martin Kuba.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud potvrdil trest pro Tušla. Vydíral ženu a vyhrožoval strážníkovi

Nejvyšší soud odmítl dovolání dezinformátora Patrika Tušla proti patnáctiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Odůvodnění potvrzení rozsudku zatím není k dispozici. Soudy Tušla potrestaly za to, že telefonicky vydíral správkyni skupiny namířené proti dezinformátorům, a za vyhrožování strážníkovi, který ho v autobuse vyzval k nasazení respirátoru. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud poslanecká imunita Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

Němečtí politici nemohou být v klidu. Policie šetří další útok

Německá policie vyšetřuje další útok na politika. Neznámý pachatel v úterý zaútočil na bývalou starostku Berlína a exministryni Franzisku Giffeyovou ze sociálnědemokratické SPD. V místní knihovně ji taškou udeřil do hlavy a krku, informovala agentura DPA.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy