Suverenita chystá změny. Chce zavést prezidentský systém

Praha – Předseda Strany zdravého rozumu Suverenita Petr Hannig byl hostem úterního Interview Daniely Drtinové. Někteří lidé se děsí toho, když prezident Miloš Zeman se postupně svým jednáním dostává k poloprezidentskému systému, Hannig a jeho strana sní dokonce o prosazení prezidentského systému.

Řešení problematiky ohledně Dolu Paskov vidí podobně jako prezident Zeman. Utlumování těžby by mělo být financováno z výnosu z prodeje 43 tisíc bytů. „Pan Bakala si měl udělat rezervy a teď to je problém jeho, ne problém státu," dodal Hannig.

K ožehavé romské problematice Hannig řekl: „Romové pracovali, chodili do školy nebo hráli na nástroje. My jsme je těmi podporami zkazili." Místo dávek by měla být vytvářena spíše pracovní místa, i kdyby byla zcela zbytečná. Proti nezaměstnanosti jsou nejlepším způsobem veřejné zakázky. Hannig však navrhuje kritéria pro výběr firmy – měla by mít určitý počet zaměstnanců, který je k zakázce třeba.

Hannigova strana by chtěla prosadit zavedení prezidentského systému po vzoru USA. V takovém případě by měla být oslabena role Parlamentu a Senát by měl být zcela zrušen, vláda by byla přímo odpovědná prezidentovi, který by ministry také sám vybral. Takto silné postavení prezidenta by však chtěl Hannig oslabit jeho přímou odvolatelností skrze referendum. Strana požaduje více prvků přímé demokracie jako například přímou volbu starostů.

Toto směřování k silnější přímé demokracii ukazuje, s kým by chtěla jít Suverenita do případné povolební koalice. Mezi strany, se kterými by Hannigova strana mohla spolupracovat, patří ANO Andreje Babiše, Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury či Suverenita Jany Bobošíkové. Hannig se ale nezaměřuje na pravici či levici, chtěl by propojit všechny dobré prvky.

Strana Suverenita vznikla v roce 2002 jako Strana zdravého rozumu. V minulých volbách ji podpořilo 3,5 % voličů jako Suverenitu – blok Jany Bobošíkové. V předčasných volbách 2013 nemá Hannigova strana s Bobošíkovou žádné spojení.

Související

Evropská Unie

KOMENTÁŘ: Směřujeme k federální EU?

S federálním uspořádáním států se v současné době můžeme setkat na všech kontinentech světa, nikde bychom však nenarazili na dvě zcela totožné federace. I z toho důvodu je velice obtížné federaci jako politické uspořádání státu obecně definovat a přesně vymezit. Nemožnost přesné definice poté způsobuje rozpory mezi jednotlivými teoretiky – každý z nich totiž federaci přisuzuje odlišné charakteristiky. Napříč různícími se definicemi nakonec přeci jen nacházíme několik shodných prvků, které jsou pro federace typické. Splňuje současná Evropská unie tyto prvky a je ji tedy možné za federaci také označit?

Více souvisejících

Suverenita Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy