Kalousek za mříže? Verdikt v kauze MUS otřásá Českem

Praha - Veřejnost proti korupci zajímá, zda se stále prověřuje podezření, že se Česká republika nepřipojila včas k trestnímu řízení ve Švýcarsku s náhradou škody v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Sdružení se proto obrátilo s dotazem na Vrchní státní zastupitelství v Praze. ČTK to dnes řekla Hana Marvanová z ustavujícího výboru sdružení. To už v prosinci 2011 podalo kvůli včasnému neuplatnění nároku trestní oznámení na tehdejší vedení Vrchního státního zastupitelství v Praze a ministerstva financí.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČTK řekla, že trestní oznámení bylo hned v počátku postoupeno Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci.

Podle Marvanové od podání oznámení nemá iniciativa o vyšetřování případu žádné zprávy. "K výzvě jsme se rozhodli i proto, že se teď ukázalo, že kauza byla podložená tím, že ve Švýcarsku padl rozsudek," řekla. "Myslíme si proto, že je na místě vyšetřit odpovědnost, kdo za nepřipojení ČR k řízení může," dodala Marvanová.

Sdružení na základě právních analýz tvrdí, že bývalé vedení pražských státních zástupců a pracovníci ministerstva financí pod vedením Miroslava Kalouska spáchali trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku. "Škoda pro ČR je minimálně dvě miliardy korun. Není možné, aby za takové poškození nepřišel trest," uvedla Marvanová.

Marvanová kritizuje české vyšetřovatele i kvůli průtahům. "Od našeho podání trestního oznámení jsou to dva roky a stále se nic neděje. Stejně jako v celé privatizační kauze. Rozplést to musela až švýcarská justice, mimochodem v rekordním čase. Soud jim trval šest měsíců," upozornila.

Veřejnost proti násilí se také pozastavuje nad nečinností vlády. "Za normálních okolností by po včerejším rozhodnutí švýcarského soudu okamžitě mimořádně zasedla vláda a zadala by vypracování analýzy, kde jsou ty osoby, které mohou za to, že se v ČR nic nevyšetřovalo. První trestní oznámení přitom padla už před deseti lety," doplnila Marvanová. Podle ní je smutné, že teprve švýcarská justice dokázala rozkrýt privatizační podvody a miliardové úniky.

"Rozsudku v každém případě využijeme k získání maxima peněz pro státní kasu," uvedl ministr financí Jan Fischer. Je podle něj s podivem, že zahraniční soud dokázal v kauze rozhodnout během dvou let a Česko k soudu nedospělo ani po 12 letech vyšetřování.

České vlády neudělaly nic

"Obžalovaní poškodili firmu a poškodili i český stát," prohlásil ve čtvrtek švýcarský soudce Jean Luc Bacher. A pěti bývalým manažerům Mostecké uhelné udělil několikaleté nepodmíněné tresty pro podvod a praní špinavých peněz.

Soudci tím popřeli například prohlášení někdejší Zemanovy vlády, která v létě 1999 privatizaci dolů dokončila. Tehdejší členové kabinetu zdůrazňovali, že prodej menšinového balíku akcií Mostecké uhelné za 650 milionů korun byl pro stát výhodný. Obdobně se ovšem k případu původně stavěla i Nečasova vláda. Například bývalý ministr financí Miroslav Kalousek napsal v květnu roku 2011 švýcarskému velvyslanci, že nemá podklady k tomu, že by Česku vznikla nějaká škoda, píše iHned.cz.

Na pochybnosti kolem skupování akcií Mostecké uhelné přitom už koncem 90. let upozorňoval tehdejší šéf Fondu národního majetku Roman Češka. A Švýcaři psali o svých podezřeních do Prahy opakovaně od roku 2006. Tedy od doby, co se tímto případem začali naplno zabývat a bývalým manažerům MUS zablokovali zhruba 14 miliard korun.

Výsledek? V letech 2006-2011 ignorovali čeští politici i žalobci celkem sedm výzev Švýcarů ke spolupráci. "Není jasné, k jakému zločinu mělo dojít a zda někomu vznikla škoda," odpovídalo Vrchní státní zastupitelství v Praze, jemuž tehdy šéfoval Vlastimil Rampula.

Související

Policie Švýcarsko

Sklapla klec: Švýcarská policie zadržela Petra Krause z kauzy MUS

Švýcarská policie zadržela v úterý na ženevském letišti Petra Krause, kterého švýcarská justice pravomocně odsoudila v případu Mostecké uhelné společnosti k 16měsíčnímu vězení. Krause poté policie převezla do výkonu trestu ve věznici poblíž města Fribourg. ČTK to dnes sdělila v tiskovém prohlášení Krausova advokátka Karolina Besser Zelenková. Kraus je ve stejné věci souzen i v České republice, hlavní líčení je plánováno od 10. června.
MUS

V kauze Mostecké uhelné čelí žalobě šest lidí, mezi nimi i exnáměstek ministra průmyslu

Olomouc - Žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství podali obžalobu na šest mužů v kauze Mostecká uhelná (MUS). K soudu posílají kvůli podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti pět bývalých manažerů, z přijetí úplatku by se měl zodpovídat před soudem také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. Rozsáhlou kauzu vyšetřovala protikorupční policie několik let. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze, řekl dnes ČTK žalobce Petr Šereda.

Více souvisejících

kauza mus Hana Marvanová Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 29 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 55 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Válka na Ukrajině: Rusové opět cílili na energetickou infrastrukturu

Rusko podniklo v noci na středu další masivní raketový a dronový útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Úřady hlásí poškození několika elektrárenských zařízení. V Kyjevské oblasti byli dva lidé zraněni a museli být hospitalizováni. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy