O Šimůnkové se cosi šušká. Jde o kopii Nagyové?

Praha - Podle bývalé vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové jsou v Rusnokově vládě, která je v demisi, snahy přesunout agendu menšin a dalších ohrožených skupin z úřadu vlády pod resort vnitra. Jiný pohled kabinetu na problematiku lidských práv, než má ona sama, vidí jako jeden z důvodů svého odvolání z čela vládní lidskoprávní sekce i svého odchodu z místa zmocněnkyně. Šimůnková to dnes řekla novinářům. Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka se vláda agendě věnuje a funguje i její lidskoprávní sekce, jen není tak "mediálně viděna".

Šéf úřadu vlády Radek Agustin (SPOZ) Šimůnkovou odvolal v úterý z funkce šéfky vládní sekce pro lidská práva údajně kvůli nedodržování pracovní doby a špatné pracovní morálce. Šimůnková s tím nesouhlasí, považuje důvody za "zástupné a dehonestující".

Dnes řekla, že se jejím zástupcem ještě před jejím odvoláním "za jejími zády" stal její podřízený, šéf vládní agentury pro boj se sociálním vyloučením Martin Šimáček. "Pokud mě vláda nechtěla ve funkci vládního zmocněnce, měla mě čestně odvolat," dodala Šimůnková.

Lidská práva nejsou jen Romové

Míní, že příčinou jejího odvolání deset dnů před volbami bylo to, že s Rusnokovou vládou došla "k jinému úhlu pohledu" na problematiku lidských práv. "Od nástupu nové vlády (Rusnokovy) jsem čelila snahám ministra vnitra o to, aby byla sekce lidských práv v agendě vnitra," řekla dnes bývalá vládní zmocněnkyně. Nápad nepovažuje za dobré řešení, vidí ho i jako "neúctu k občanské společnosti". Připomněla, že agenda lidských práv v sobě zahrnuje nejen romskou otázku, ale i téma seniorů, ohrožených dětí, sexuálních menšin či psychicky nemocných lidí.

„Vždycky jsem měla sklony chránit děti a mít pro ně pochopení, takže jsem dlouho zvažovala, že se budu věnovat dětskému lékařství. Ale pak jsem zjistila, že bych na to neměla povahu, zvlášť při ošetřování zranění. Medicínu ale stále považuju za hodně naplňující povolání a občas si představuju, jaké by to asi bylo. Uvidíme, možná v příštím životě..." svěřila se jednou Šimůnková serveru cak.cz.

Kromě ochrany dětí si jako druhou z priorit ve své funkci vybrala seniory. „Česká populace stárne a vymírá, o seniorech se mluví v kontextu penzijní reformy, ale už nikoliv v souvislosti s důstojným stářím. Chci na vlastní oči prozkoumat jejich situaci v ústavech sociální péče a zasadit se o to, aby jim třeba i úřady vycházely vstříc. Samozřejmě že by chtěl člověk zůstat co nejdéle mladý, přece jenom je to lepší pohled do zrcadla než v šedesáti, ale stárnutí se nebojím, protože je přirozené," řekla.

Kopie Nagyové?

Rusnok se se Šimůnkovou sešel ve čtvrtek, tedy dva dny po jejím odvolání. Podle ní prý situaci dál řešit nechtěl, proto se rozhodla odejít. "Monika Šimůnková přišla, přinesla rezignaci, kterou jsem přijal. Její další mediální vystupování mě nezajímá," řekl České televizi Rusnok. Nesouhlasí s tím, že by se jeho kabinet o lidská práva nestaral. "Není pravda, že se nezajímáme o lidskoprávní agendu. My se zajímáme o lidi v této zemi, a to velmi intenzivně. Ta sekce pracuje dál, budeme dál pracovat v těchto oblastech v rámci možností naší vlády, ale asi nebudeme tak viděni mediálně, jako byla paní Šimůnková," uvedl Rusnok.O osekání lidskoprávní sekce se prý snažila už bývalá vláda premiéra Petra Nečase (ODS). Zdůvodňovala to hlavně úsporami v rozpočtu. Šimůnkovou svou zmocněnkyní pro lidská práva jmenovala v únoru 2011. Krok vyvolal rozpaky u představitelů neziskových organizací. Mnozí ji kritizovali za to, že vystupuje spíš jako úřednice. 

Šimůnková údajně neměla nejlepší pověst. Prý to byla taková malá kopie Nagyové, napsal Blesk.cz. Nagyová ji ostatně do Strakovky přivedla. "Někteří zaměstnanci o ní dokonce říkali, že je prý téměř šikanovala, taková malá Jana Nagyová. Šimůnková byla, podobně jako Nagyová, velice konfliktní. Ví se, že už ji chtěl vyhodit minulý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul, ale Jana Nagyová a Petr Nečas se za ni postavili, a tak zůstala," uvedl zdroj a dodal: "Zaměstnanci z obou odborů její odchod uvítali."

Podle některých odborníků by lidskoprávní tematiku snadněji prosazoval politický ministr než úřednický zmocněnec. Pozice ministra pro lidská práva a národnostní menšiny fungovala od března 2007 do března 2010, kdy ji zastávala Džamila Stehlíková a následně Michael Kocáb. Post zmocněnce existuje na Úřadu vlády od roku 1998.

Související

Stanislav Křeček

Křeček tvrdí, že rezignace Šimůnkové situaci v úřadu ombudsmana neovlivnila

Ohlášená rezignace Moniky Šimůnkové na funkci zástupkyně ombudsmana situaci v úřadu neovlivnila, vyplynulo z vyjádření veřejného ochránce práv Stanislav Křeček na dnešním jednání sněmovního petičního výboru. Šimůnková, jež zdůvodnila odchod nesouhlasem s Křečkovými názory Křečka a jeho profesním i lidským přístupem, se z jednání výboru omluvila. Rezignaci podá podle informací z kanceláře předsedkyně dolní komory ve středu odpoledne.
Stanislav Křeček

Ombudsman Křeček lituje oznámené rezignace zástupkyně Šimůnkové

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková se rozhodla ke konci srpna rezignovat. Odchod zdůvodnila tím, že nesouhlasí s názory a přístupem veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Řekla to dnes ČTK. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že ho rezignace Šimůnkové mrzí a zváží, jak její zkušenosti pro stát dál využívat. Křeček tvrdí, že s další spoluprací se Šimůnkovou počítal. Od července ale odebral své zástupkyni všechny agendy.

Více souvisejících

Monika Šimůnková (Vládní zmocněnkyně pro lidská práva) Vláda ČR Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno včera

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

včera

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy