Zeman má máslo na hlavě, političtí vězni medaile nechtějí

Praha - Prezident republiky Miloš Zeman se v pondělí dne 28. října 2013, při příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu, zúčastní pietního aktu u Národního památníku na Vítkově a slavnostní přísahy Vojáků AČR na Hradčanském náměstí. Společně s manželkou Ivanou Zemanovou poté přijmou členy diplomatického sboru a položí věnec k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

Během tradičního slavnostního večera ve Vladislavském sále Pražského hradu přednese prezident republiky projev a udělí a propůjčí státní vyznamenání.

Konfederace politických vězňů ale neposlala Hradu své nominace na státní vyznamenání. Organizaci, která sdružuje politické vězně, odbojáře a uprchlíky z doby komunistické totality, vadí, že se nynější český prezident Miloš Zeman otevřeně nepostavil komunismu.

"Sám má také máslo na hlavě. Za pražského jara vstoupil do KSČ, ovšem po sovětské okupaci v srpnu 1968 rozhodně nehodil legitimaci KSČ pod pásy sovětských tanků. Místo toho docela dlouho vyčkával, co se stane...Kdyby chtěl z KSČ vystoupit na protest proti sovětské okupaci a nastupující normalizaci, měl na to od srpna 1968 do roku 1970 dost času," říká v rozhovoru pro kpv-cr.cz místopředseda konfederace Leo Žídek.

Zeman však může udělit vyznamenání vybraným bývalým politickým vězňů i bez nominace konfederace. Zda se tak rozhodl, není podle Žídka jasné.

Kdo dostane státní vyznamenání? 

Mezi osobnostmi, které letos prezident Miloš Zeman ve státní svátek 28. října vyznamená, bude podle informací ČTK renomovaný lékař Pavel Pafko. Podle zdrojů ČTK je také pravděpodobné, že vyznamenání dostanou hudebník Vladimír Mišík či herec Lubomír Lipský.

Divadelní, televizní a filmový herec Lipský se podílel na řadě filmů, které si získaly velké uznání také v zahraničí. Je nadále činný v Divadle ABC, letos oslavil devadesátiny. Mišíkův management nechtěl spekulace kolem možného udělení Medaile Za zásluhy komentovat. "Tuto informaci nemůže Mišík zveřejňovat ani komentovat," reagovali jeho spolupracovníci na dotaz ČTK.

Podle Mladé fronty vyznamenání těsně po volbách zřejmě dostanou Zemanovi blízcí lidé. Na příklad Miroslav Grégr, bývalý ministr Zemanovy vlády a spoluzakladatel občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana.

V letech 1998-2002 byl Grégr ministrem průmyslu a obchodu a v období let 2001-2002 navíc místopředsedou vlády Miloše Zemana. V době výkonu ministerské funkce prosadil koncepci Super ČEZu (ČEZ jako velký podnik ovládaný státem, schopný expanze na evropské trhy) a pod jeho vedením došlo k dokončení prvních dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín. Pro své sympatie získal přezdívku atomový dědek. Sám ji ale nepovažuje za urážlivou, použil ji jako první Miloš Zeman při setkání vlády s Vladimirem Putinem, kdy představil Grégra Putinovi se slovy „éto naš atomnyj děduška."

V červenci 1999 na jeho návrh vláda Miloše Zemana prodala firmě Investenergy zbylý státní podíl v Mostecké uhelné a. s. (46,28% akcií) za 650 milionů korun. V září 2011 byl na výslechu u švýcarských vyšetřovatelů privatizace Mostecké uhelné. Je držitelem ekologické anticeny Ropák roku 1998.

K dalším favoritům podle iDnes.cz patří údajně ředitel jazzové sekce Karel Srp. Ocenění by mohla převzít také televizní hlasatelka z doby vpádu sovětských vojsk do Československa Kamila Moučková nebo filozof Erazim Kohák. Zeman již dříve uvedl, že chce oceňovat lidi "baťovského typu". I proto se spekuluje o ocenění pro Františka Čubu, kterého takto tituluje.

Související

Více souvisejících

státní vyznamenání Konfederace politických vězňů Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy