Ministerstvo životního prostředí naplánovalo devastaci přírody

Praha – Ministerstvo životního prostředí podle Hnutí DUHA vypracovalo utajovanou studii, ze které vyplývá, že chtějí nahradit recyklaci spalovnami. Hnutí DUHA studii od ministerstva získalo po několikrát opakované žádosti.

„Ministři Chalupa (ODS) i Podivínský (KDU-ČSL) stále opakují, že recyklaci podporují a že je u nich na prvním místě. Ministerstvem půl roku tajená skandální studie, kterou nám v rozporu se zákonem až dosud odmítalo vydat, přitom ukazuje, že jim podřízení úředníci dělají pravý opak. Ministři buď médiím lžou, nebo svůj úřad nezvládají řídit. Obojí je neslučitelné s pozicí ministra životního prostředí," uvádí odpadový expert Hnutí DUHA Ivo Kropáček.

Ministerstvo od srpna 2011 plánuje systematicky nahradit recyklaci spalovnami. Ačkoli množství odpadů končících na skládkách a ve spalovnách postupně klesá, má se dle studie o pětinu zvýšit. Recyklovat se má dle studie pouhých 24 % z komunálního odpadu oproti dnešním 30 % a zbylý odpad pak má skončit ve 14 nových spalovnách, na které padnou miliardy a další miliardy pak na jejich každoroční provoz. Nezlepší se tak ani finanční situace, o životním prostředí nemluvě.

Podle studie ministerstva životního prostředí se tak má situace v ČR ještě zhoršit oproti dnešnímu stavu, ačkoli už tak nepatříme zrovna mezi ekologicky myslící stát. Oproti legislativě a plánům Evropské unie se tak máme vydat zcela opačným směrem. Evropská unie apelovala na snižování objemu produkce odpadků a na větší využívání recyklace. A to není v zájmu v EU, ale především v zájmu nás všech. S dotacemi na stavbu nových spaloven tak v žádném případě nemůžeme počítat, neboť jejich výstavba je v rozporu s politikou EU.

K odpadové problematice se vyjádřil na sociální síti i bývalý ministr životního prostředí za ČSSD Vladimír Špidla: „základem odpadové politiky má být, že odpady vznikat nebudou. Pokud vznikají, je třeba je recyklovat. Pokud nejdou recyklovat, je lepší je spálit než skládkovat. Opad každopádně nemá být primárně vnímán jako energetická surovina. Skládkování se sice nepodaří úplně zastavit (třeba kvůli jadernému opadu), ale je třeba ho co nejvíce omezit."

Související

Tomáš Chalupa na 24. kongresu ODS

Majetek politiků: Plachetnice, přívěšek se světýlkem a dluhy

Praha - Někteří exposlanci vyplnili majetková přiznání za loňský rok rok do rozpuštění Sněmovny poměrně podrobně. Tomáš Chalupa (ODS) vypsal jako v minulosti desítky darů, mimo jiné vodku, slivovici, medovinu a vína. Nezařazená Kristýna Kočí zase dostala hodinky "neurčité hodnoty" a Lenka Andrýsová (LIDEM) uvedla výdaje účasti na kongresu, které za ní hradila nadace Friedrich Neumann Stiftung.

Více souvisejících

Tomáš Chalupa Ministerstvo životního prostředí

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Americký voják v rukou Moskvy. Rusové ho viní z krádeže, Bílý dům o případu ví

Rusové během minulého týdne zadrželi dalšího amerického občana, tentokrát jde dokonce o vojáka. Podle mluvčí americké armády Cynthie Smithové byl zadržen ve čtvrtek 2. května ve Vladivostoku, přičemž čelí obvinění z krádeže. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy