Lidé na severu si přejí prolomní limitů, tvrdí odborář Franta

Praha – Prozatímní vláda uvažuje o zrušení limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku. Politici v čele v premiérem Rusnokem je považují za dávno překonané. Předseda hornických odborů Jaromír Franta na Radiožurnálu tvrdil, že si to přeje i většina lidí v těžební oblasti.

Na jedné straně stojí těžební společnosti a stávající vláda, na straně starosta Litvínova a občané obcí jako je Horní Jiřetín, které těžba přímo ovlivňuje. Franta se domnívá, že ti, co protestují proti prolomení limitů, jsou v menšině. „V dnešní době jsem přesvědčen, že neprezentují většinový názor měst a obcí, které zastupují," řekl odborář ve čtvrtečních Dvaceti minutách na Radiožurnálu.

Podle Franty existuje mnohem větší skupina licí, která není vidět a která si také přeje odstranit limity těžby. „S těmi lidmi se bavím, oni mě oslovují, po každé reportáži, když se začne o limitech hovořit veřejně, tak mám spoustu dotazů, spoustu schůzek. Řada z nich jsou i naši zaměstnanci a myslím si, že názor těchto řadových zaměstnanců obou obcí je pro mě velice důležitý," vysvětlil Franta.

Zároveň popřel, že by v problematice prolomení limitů hrál nátlak těžařských společností. „Ono to není o lobby, je to o společném zájmu, který máme, my chceme mít práci, oni chtějí mít byznys," odmítl spekulace odborář. Jedním dechem dodal, že pokud by byla těžba utlumena, bylo by ohroženo až osm tisíc pracovních míst. Podle Vladimíra Buřta, starosty Horního Jiřetína, by naopak zaniklo osm set míst tím, kdyby těžba pokračovala. Navíc by se celý region přestal rozvíjet a to by mělo za následek další úpadek kraje.

„Pokud by se těžaři chtěli dostat ke zbytku uhlí přímo pod Jiřetínem, tak by museli odtěžit nejen zastavěné území, ale i velkou část svahů Krušných hor. Museli by odtěžit bukové lesy a svahy ještě do výše sto metrů nad městem. To je samo o sobě neuvěřitelné barbarství a i z ekonomického hlediska je to samozřejmě nesmysl," řekl pro Mostecký deník Buřt. „Já si myslím, že tohle to je jenom jakási spekulace," mávl rukou nad obavami Buřta odborář Franta.

Související

island - Fjadrárgljúfur

Kanadská firma chce na Islandu těžit "zelené" zlato, má se prodávat s přirážkou

Kanadská těžební společnost St-Georges Eco-Mining chce oživit dlouho spící těžařský průmysl na Islandu za využití četných zdrojů obnovitelné energie, které tento ostrov nabízí. Cílem firmy je, aby její zlato bylo co nejvíce ekologické a sociálně zodpovědné. Generální ředitel Vilhjálmur Thór Vilhjálmsson předpokládá, že takové zlato se bude prodávat s přirážkou.
Alchymistická laboratoř

Světu pomalu dochází fosfor. Zachrání nás naše vlastní moč?

Fosfor je jedním z důležitých chemických prvků. Před 350 lety ho náhodou objevil alchymista Hennig Brand, který se pokoušel vytvořit kámen mudrců. Jeho světové zásoby však pomalu ubývají a mezi vědci se mluví o „fosforovém vrcholu“. A prozatím není jasné, jakým způsobem budeme schopni jeho nedostatek nahradit.

Více souvisejících

těžební průmysl ochrana životního prostředí Horníci

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy