Budoucí vláda ČR: Sobotka naznačil plány a jména

Praha - Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka neočekává, že by si trojice možných koaličních partnerů rozdělila posty ve vládě v poměru 6-6-3, jak se o tom dříve mluvilo. Nechce v kabinetu funkci ministra pro evropské záležitosti, dovede si ale představit ministry bez portfeje nebo místopředsedy vlády bez konkrétního resortu. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK.

"Primárně dnes budeme mluvit o poměru ve vládě a budeme mluvit o prioritách, které jednotlivé strany mají z hlediska ministerstev, kam by chtěly vyslat svoje zástupce, tak abychom věděli, kde se ty priority kříží a kde bude jednodušší najít shodu," sdělil svá očekávání Sobotka. 

"Nemám představu, že by tam měl být ministr pro evropské záležitosti, myslím si, že evropská agenda by měla být součástí agendy úřadu vlády," uvedl k jedné z variant, o níž se mluvilo. "Model, se kterým přicházím, je předseda vlády a státní tajemník pro evropské záležitosti na úřadu vlády."

Pokud jde o kandidáty do vlády za svou stranu, byl by Sobotka rád, kdyby se v ní objevily "silné osobnosti z vedení strany, nebo známé osobnosti, se kterými lidé spojují pozitivní očekávání v sociální demokracii". Již dříve hovořil o tom, že v kabinetu počítá s místopředsedou strany Lubomírem Zaorálkem.

V zákulisí sociální demokracie se také objevily informace, že by ve vládě na klíčovém postu ministra vnitra mohl usednou místopředseda strany Chovanec, s nímž se dříve počítalo na resort dopravy. "Já se domnívám, že oba tyto resorty mohou v tomto případě připadat v úvahu," nechal se dnes slyšet Sobotka.

Pokud jde o Babiše, kterému vstup do vlády ztěžuje prezidentský požadavek lustračního osvědčení, má podle Sobotky ANO dvě možnosti. "Podle mého názoru pozice pana Babiše může být pozicí vicepremiéra, nebo to může být pozice ministra financí," uvedl.

Na to, jaká ministerstva bude ČSSD požadovat, se podle Sobotky nedá usuzovat na základě sněmovních výborů, které chce řídit. "Já nevylučuji, že může nastat situace, kdy ministra a předsedu výboru bude mít stejná koaliční strana," řekl Sobotka.

A zase spory o daně...

Expertní týmy dnes také projednávají sporné body například v oblasti daní. KDU-ČSL je ochotna ustoupit například u zvláštního zdanění bankovního sektoru. Hnutí Andreje Babiše se dokáže se sociálními a křesťanskými demokraty shodnout na tom, kam peníze poslat, od podpory částečných úvazků až po pravidelnou valorizaci důchodů, informuje iHned.cz.

ANO věří, že stačí, když stát bude lépe hospodařit, ČSSD chce zvýšit daně. "Tomu se my a ANO spíše bráníme. Efektivita, o níž mluví ANO, je však zase abstraktní pojem," shrnul situaci lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Z materiálů, které šéfům jednání dodaly expertní týmy, plyne, že babišovci nechtějí uhnout v otázce vyšších firemních daní. Proti plošnému zvednutí sazeb se staví i lidovci. "To nechceme. Naopak cílíme na rozumnou progresi u fyzických osob především proto, aby se dalo zavést společné zdanění manželů," uvedl první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

I když lidovci byli do pondělí od hlavního vyjednávacího proudu víceméně odstavení, jejich vyjádření dávají najevo, že se nebudou bránit tomu, aby byl příští rok ve znamení nulového pohybu v oblasti daní.

Odklad změn se může protáhnout až na dvě léta. Mezitím se totiž přesně ukáže, jak lepší výběr povinných odvodů a úspory v chodu státu dokážou dotovat štědřejší investice a výdaje. Na vyčkávací taktiku už si plácli Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou. Jisté zatím je, že od Nového roku 2015 už nebude solidární sedmiprocentní přirážka dočasným vylepšením rozpočtu, ale standardní druhou sazbou daně z příjmu.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Povolební vyjednávání

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

Čech jde v Německu do vězení za krádež šperku, který náležel papeži

Třiapadesátiletého Čecha poslal bavorský soud na dva a půl roku do vězení za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI., informoval deník Berchtesgadener Anzeiger. Šperk v podobě kříže na řetízku by se mohl brzy vrátit do kostela v bavorském Traunsteinu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy