Referendum o koaliční smlouvě: V ČSSD je pozdvižení

Praha - Krajské organizace ČSSD se staví rezervovaně k případnému schvalování koaliční smlouvy s hnutím ANO a KDU-ČSL vnitrostranickým referendem. Z regionů znějí hlasy, že takový způsob potvrzování dohody by byl zdlouhavý. Vyplynulo to z dnešní ankety ČTK. Další představitelé sociální demokracie uvádějí, že se podřídí názoru ústředního výkonného výboru.

Výbor zasedá v sobotu. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka již dříve řekl, že mu schvalování koaliční smlouvy vnitrostranickým referendem navrhne.

Za zdlouhavý a složitý schvalovací způsob označil referendum moravskoslezský hejtman a předseda krajské ČSSD Miroslav Novák. "Tato země potřebuje rychle stabilní vládu. Považovali bychom za vhodné, aby budoucí vláda byla projednána na úrovni krajských výkonných výborů, které by měly možnost se k jejímu fungování vyjádřit," řekl Novák.

Podobně se vyslovila taky šéfka ČSSD v Královéhradeckém kraji Hana Orgoníková, podle níž by uspořádání vnitrostranického referenda trvalo nejméně měsíc. 

Referendum nechtějí podle usnesení krajského výboru sociální demokraté z Libereckého kraje. "Obě varianty mají svá pro i proti. Referendum by ale technicky bylo velmi náročné a zbytečně by současnou situaci prodlužovalo," podotkl krajský předseda Robert Dušek. Přidali se k němu i místopředseda organizace Plzeňského kraje Jan Látka a tamní poslanec Václav Votava. 

S referendem by naopak souhlasil krajský šéf ČSSD v Ústeckém kraji Radek Scherfer, podřídí se prý ale názoru většiny. "Nebráním se žádné vnitrostranické diskusi, naopak si myslím, že v tomhle směru jakákoli diskuse je jenom prospěšná. Ale pokud většinový názor strany jak na pátečním předsednictvu nebo sobotním ÚVV bude bez stranického referenda, budu to naprosto respektovat," uvedl.

Předseda jihomoravské ČSSD Zdeněk Dufek považuje uspořádání vnitrostranického referenda o případné budoucí vládě ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO za zajímavou myšlenku. 

Spor o minimální daň

Strany v úterý večer našly programovou shodu, o žádném rozporu nemluvily. Systém minimální daně například v Hyde parku ČT24 vysvětloval první místopředseda KDU-ČSL Marián Jurečka: "Když živnostník bude čtyři roky vykazovat ztrátu, tak v pátém programovacím období bude platit minimální daň... Na daních se u nás podle ministerstva financí nevybere až 100 miliard korun. Nechceme, aby se stávalo, že vedle poctivých živnostníků tu máme ty, kteří mění svá sídla, nepřiznávají to, co mají, fungují přes bílé koně."

Naopak dnes Jurečka uvedl, že věří, že minimální daň pro OSVČ zavedena nebude. Další členové strany poukazují na to, že právě živnostníci tvoří výraznou část voličů lidovců.

"Pokud tento bod zůstane v koaliční smlouvě, bude to kopancem do našich voličů ale i do řad členů strany. Také to nevyhnutně bude znamenat konec nadějí v dalších volbách. Sám jsem totiž sehnal pro KDU-ČSL v řadách živnostníků mnoho hlasů. Děsím se okamžiku až se s nim opět setkám," postěžoval si na sociálních sítích člen KDU-ČSL Pavel Auzký.

"Řešili jsme takovou podobu minimální daně, která bude zaměřena na notorické neplatiče, kteří dlouhodobě podnikají a nemají jiné příjmy," uvedl Lubomír Zaorálek (ČSSD). Hnutí ANO se zavedením této minimální daně nesouhlasí, podle Martina Stropnického (ANO) ale nejde primárně o prostředek k penalizaci. "Je to spíš skutečně jakési zpřesnění pravidel, nebo ochrana těch poctivých OSVČ," uvedl Stropnický.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Povolební vyjednávání Daně

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy