Exministr Drobil /ODS/: Pospíšila nesmíme vyštvat. Jinak budeme jako ČSSD

Praha - Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil je v očích veřejnosti jedním z posledních čestných lidí v ODS. Delegáti ODS ho ale nepustili do vedení strany a on se do svých spolustraníků zostra pustil a nevylučuje ani odchod. Podle dalšího z exministrů Nečasovy vlády Pavla Drobila by to ale byla chyba.

Drobil na sociální síti překvapil mnohé. Přestože chápe negativní reakce na Pospíšilovo vyjadřování, nechtěl by, aby byl ze strany vyštván. "Odrazem nového startu ODS by mělo být i to, že ukončíme jednu špatnou praktiku v naší straně, a to, že těm, kteří ve vnitrostranickém boji prohrají, neumožníme důstojnou existenci uvnitř strany a další obhajobu jejich názorů, ač s nimi nemusíme vůbec souhlasit," píše Drobil na sociální síti. Tato slova jsou v souladu s novou érou ODS, kterou vyhlásil nově zvolený předseda Petr Fiala. Exministr Drobil si naopak rýpl do ČSSD, která se cestou utlačování poražených vydala.

Pospíšil ve svých vyjádřeních argumentoval tím, že o post místopředsedy přišel kvůli tomu, že prosadil větší nezávislost státních zástupců. "Jirko, velmi se pleteš," vzkazuje zhrzenému spolustraníkovi Drobil. "Nikdo v ODS by ti nevyčetl, že jsi prosazoval nezávislost státního zastupitelství v rámci platného ústavního pořádku (st. zastupitelství je dle ústavy součástí moci výkonné!), ale výtka vždy směřovala k tomu, že jeden extrém (nevyšetřování kauz) byl nahrazen extrémem druhým - stíháním politiků za každou cenu i za politická rozhodnutí (ne každé politické rozhodnutí o nakládání s veřejnými prostředky musí být nutně ekonomicky nejvýhodnější! To by potom obce nebyly veřejnoprávní a samosprávné subjekty, ale čistokrevné akciovky!), "kreativními" experimenty s trestním právem, žonglováním s příslušností zastupitelství a soudů, taháním lidí po nesmyslných soudech a vazbách, jen pro potlesk několika svazáckých novinářů..." dodal.

Drobil by byl nerad, kdyby se strana vydala na cestu podlézání mediálnímu mainstreamu, protože ten nemusí ještě automaticky znamenat veřejné blaho. Podle něj naopak mainstream podkopává svobodu a dovoluje nástupu populistů. Proto by měl poražený Pospíšil v ODS zůstat a mělo by mu být umožněno prezentovat své názory.

Související

Martin Pecina

Zákeřný lump Sobotka? Je mi z něj na zvracení, pěkně se odkopal, spustil exministr

Praha - Stát možná bude zdaňovat peněžité náhrady, které posílá každoročně církvím za majetek nevydaný v restitucích. Sněmovna předlohu KSČM v dnešním úvodním kole navzdory odporu ODS, KDU-ČSL a TOP 09 podpořila. Ministr vnitra ve vládách Jiřího Rusnoka a Jana Fischera kvůli hlasování kritizuje bývalého předsedu ČSSD Bohuslava Sobovky.

Více souvisejících

Pavel Drobil Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy