Premiér Bohuslav Sobotka čelí trestnímu oznámení. Co se stalo?

Praha - Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas dnes podal u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5 trestní oznámení na premiéra Bohuslava Sobotku. O tom, co se stalo informuje tiskové centrum DSSS.

Důvodem je podezření, že předseda socialistů v minulých letech zneužíval poslanecké náhrady a z těchto peněz si pořídil luxusní byt v Praze Stodůlkách za více než sedm milionů korun. K tomuto zneužití peněz se také navíc veřejně přiznal.

Sobotka přiznal zneužívání náhrad, ČSSD to odmítá

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka přiznal, že ke spoření na luxusní byt v Praze-Stodůlkách, který koupil za více než sedm milionů korun, zneužíval i poslanecké náhrady, jež jsou určené na jiné věci, třeba na dopravu a bydlení zákonodárce. "Ano, používal jsem k tomu i peníze z poslaneckých náhrad. Neznám ústavního činitele, který by plat a náhrady odděloval," řekl Sobotka. Sociální demokraté ale popírají, že by jejich místopředseda různé paušální náhrady zneužil.

Ve využívání poslaneckých náhrad ke spoření na byt prý nevidí Sobotka problém. "Pro využití prostředků není stanovené žádné přesné pravidlo. Zákon jsem neporušil," uvedl pro Mladou frontu Dnes. List připomíná, že v roce 2002 Sobotka mimo jiné tvrdil, že má jen půlmilionové úspory. "Bylo to trochu víc než půl milionu," říká dnes.

Strana argumentuje tím, že jde o paušální náhrady, které se nevyplácejí proti vyúčtování výdajů. "Pokud tedy příslušný ústavní činitel pobírá tyto náhrady, pak jako součást platu, kdy není možné odlišit jednotlivé výdaje a zdroj případných úspor," stojí v tiskové zprávě.

V trestním oznámení se mj. uvádí, že "zákon č. 236/1995 Sb. v platném znění v cit. § 5 jasně a přesně stanoví, k jakému účelu mohou být náhrady výdajů poslanců určeny. V žádném případě není možné náhrady použít na nákup bytu, případně vybavení takového bytu určeného pro osobní použití."Trestní oznámení můžete vidět zde

V zákoně stanoveném přehledu o využití poslaneckých náhrad se nepíše nic o pořízení vlastního bydlení pro sebe a svou rodinu a je zde tedy velká pravděpodobnost, že ze strany novopečeného předsedy vlády Sobotky došlo ke spáchání trestného činu.

Sobotka by tak vysokou částku našetřil jen obtížně

Na Sobotkův případ upozornil časopis Týden s tím, že Sobotka si pořídil nový byt za sedm milionů korun, přičemž přes pět milionů prý naspořil. Časopis uvedl, že Sobotka by prý tak vysokou částku našetřil obtížně. Časopis připomněl, že bývalý šéf ČSSD Stanislav Gross přišel i o premiérské křeslo kvůli tomu, že nedokázal vysvětlit původ 2,5 milionu korun na svůj byt. Sobotka tvrdí, že pětimilionovou částka jsou jeho dvanáctileté úspory.

Týden také obvinil Sobotku ze zneužívání poslaneckých náhrad. Sobotka si jako jihomoravský poslanec nechával až do konce letošního dubna proplácet nájem bydlení v Praze ve výši 17 tisíc korun, uvedl časopis. Podle něj si přitom poslanec své trvalé bydliště ve Slavkově u Brna držel pouze papírově.

Sdílejte článek

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Tomáš Vandas dsss

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 36 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy