Lidovci hrotí situaci: Potopíme koalici, pokud projde zrušení lustrací

Praha - Pokud návrh na zrušení lustrací projde do druhého čtení, odejdou lidovci z vládní koalice. Na tiskové konferenci to dnes oznámil jejich předseda Pavel Bělobrádek, podle něhož by v takovém případě okamžitě rezignovali všichni lidovečtí ministři. Zopakoval, že KDU-ČSL je zásadně proti zrušení lustračních zákonů, což navrhli komunisté. ČSSD i ANO i přes tuto hrozbu počítají s tím, že nezavážou své poslance, aby hlasovali proti.

"My jsme jasně upozornili naše koaliční partnery, že v případě, že by byloprohlasováno, aby šel návrh komunistů na zrušení lustračního zákona dodalšího čtení, je to pro nás důvod ukončit naši koaliční spolupráci," řekl Bělobrádek.

Lidovci chtějí, aby se ve Sněmovně o návrhu komunistů rozhodlo ještě předhlasováním o důvěře nové koaliční vládě. O té se bude hlasovat 18. února.

Šéfa poslanců sociální demokracie Romana Sklenáka dnešní krok lidovců překvapil. Dozvěděl se o něm prý z médií, aniž by byl předem konzultován.ČTK zopakoval, že jeho strana bude mít o lustracích volné hlasování. "Kvůli komunistickému návrhu na zrušení lustrací se koalice nepochybně nerozpadne," ujistil posléze v reakci premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek zatím neumí předjímat reakci svých spolustraníků. Připustil však, že někteří poslanci se chystají hlasovat pro zrušení lustračních zákonů. Hlasování budou mít volné.

KDU-ČSL se v tomto týdnu již jednou nechala slyšet, že by případné hlasování koaličních partnerů ze sociální demokracie a hnutí ANO prozrušení lustračního zákona považovala za porušení koaliční smlouvy. Dnes tedy svůj postoj ještě vyostřila.

Podle ministra kultury Daniela Hermana je to pro lidovce "zcela principiální záležitost" a zrušení lustrací by znamenalo "podlomení kontinuity polistopadového vývoje", což by narušilo jejich důvěru v možnost koaliční spolupráce. "V takovém případě jsem okamžitě připraven rezignovat z postu ministra kultury," uvedl Herman.

Bělobrádek doplnil, že by stejně postupoval i zbývající dva lidovečtí členové vlády. "Skutečně nám nejde o ty funkce, bereme to jako možnostovlivnit ČR pozitivním směrem, ale v případě takových zásadních věcí bychom nemohli pokračovat ve spolupráci," dodal.

Na Slovensku mají estébáci vyšší penze

Mezi zeměmi bývalého postkomunistického prostoru bylo Československo prvním státem, který rázně přistoupil k procesu demokratizace a který si osvojil právní nástroj tohoto typu. Cílem lustračních zákonů bylo udržovat éru komunismu a potlačování lidských a občanských práv mimo politiku, uvedl server pohledzvenku.cz.

Zákon z roku 1991 měl původně platit do konce prosince 1996, ale v roce 1995 bylo rozhodnuto o jeho obnově a o pět let později byla jeho platnost prodloužena na neurčito. Od roku 1991 si lustrační osvědčení nechalo vystavit na čtyři sta tisíc Čechů. Dnes je však budoucnost zákona nejistá. Jeho hlavní funkce – defenzíva hodnot demokracie – byla v každém případě v Česku mnohem úspěšnější než například na Slovensku.

Třešničkou na dortu je skutečnost, že na Slovensku jsou bývalí důstojníci StB zvýhodňováni v důchodovém systému. Pobírají výrazně vyšší penze než bývalí političtí vězni.

Rovněž v Polsku byla situace ohledně vyrovnání se s komunismem dlouho nejasná. Je třeba podotknout, že komunistický režim v Polsku byl před svým pádem o poznání liberálnější než v Československu a přechod k demokracii se tu odehrál postupně. Nová nekomunistická vláda proto lustrace v roce 1989 odmítla.

První pokus o jejich zavedení skončil v roce 1992 zveřejněním údajné spolupráce Lecha Wałęsy s komunistickou tajnou službou a následným pádem kabinetu. Až v roce 1997 se severním sousedům zadařilo přistoupit k lustračnímu zákonu. Úspěchem polské legislativy byl vznik Ústavu paměti národa, který spravuje archivy tajných služeb a dostal pod svá křídla vyšetřování zločinů souvisejících s komunismem a nacismem. Oproti českému Ústavu pro studium totalitních režimů tedy disponuje vlastními státními zástupci a pravomocí postavit případné viníky před soud.

Související

Cyril Svoboda

Lidovci by mohli vyloučit exministra Svobodu, navrhne to Hladík

KDU-ČSL navrhne její ministr Petr Hladík vyloučení bývalého stranického šéfa Cyrila Svobody ze strany kvůli některým jeho názorům i rozhovoru pro sankcionovaný web Voice of Europe. Podle Svobody vymýšlí Hladík pseudokauzu a utíká tak od propadu preferencí v průzkumech. 

Více souvisejících

KDU - ČSL Lustrační zákon koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy