Profesor Keller otevřeně o problémech EU i své kandidatuře. Proč v něm jiní vidí radikála?

ROZHOVOR - Sociolog Jan Keller pozvedl prapor sociální demokracie v boji o křesla v Bruselu. Server EuroZprávy.cz ho vyzpovídal na jeho cíle ve volební kampani, stejně jako na vize směřování unie. Čtení je to opravdu zajímavé.

EZ: Jste volebním lídrem nejsilnější levicové strany. Nepochybně je tak Vaším cílem volby vyhrát. Kdo je Vaší cílovou skupinou voličů?

V posledních letech jsem se v několika studiích zabýval nedobrou situací a nevábnými perspektivami středních vrstev. Mnoho autorů britské, francouzské, německé či italské sociologie se shoduje v tom, že zejména potomky dnešních středních vsrtev čeká výrazný sociální propad, pokud se existující trendy nezastaví. Podobná situace byla v Evropě ve 20. a 30. letech 20. století. Tehdy byli existenčně ohroženi zaměstnanci veřejného sektoru, ale i drobní podnikatelé a živnostníci. Víme, jak to skončilo. Mnozí z nich propadli statusové panice a uvěřili demagogickým vůdcům. Střední vrstvy jsou totiž oporou demokracie pouze v případě, pokud se jim daří poměrně dobře a pokud mají naději, že jejich potomci na tom nebudou hůře než rodiče. Tato důvěra se v Evropě postupně vytrácí, což považuji za hlavní riziko dalšího vývoje. Proto se chci v této kampani obracet především na střední vrstvy, ať už z věřejného, anebo soukromého sektoru. I když jejich zájmy mohou být v konkrétních případěch různé, v zásadě jsou na stejné lodi. A ta loď se potápí. V rámci jednoho malého státu s tím nic nenaděláte. Jediná šance je, zachránit budoucnost pro střední vrstvy na půdorysu celé Evropy.

EZ: Mnozí Vám vyčítají, že máte podle nich radikální názory a odrazujete středové voliče. Budete se snažit tento názor vyvrátit? Případně jak?

Pokud je přílišným radikalismem hájení zájmů středních vrstev soukromého a veřejného sektoru, pak jsem skutečně radikál. Středoví voliči jsou však na rozdíl od mých kritiků natolik přemýšliví, že je tento druh radikalismu určitě odrazovat nebude.

EZ: Vedete kandidátku ČSSD jako nestraník. To nemá sociální demokracie vlastní viditelnou a schopnou tvář, která by mohla převzít odpovědnost za vedení kandidátky?

To je otázka na sociální demokracii. Faktem je, že jsem na shromáždění ÚVV ČSSD získal od zhruba 150 přítomných delegátů téměř 93% důvěru. Nebrali mne jako někoho, kdo by byl sociální demokracii cizí. Zatímco předsedové přicházejí a odcházejí a vedení se střídá, já s touto stranou spolupracuji dlouhá léta. Tak vysoké míry důvěry si vážím a pokusím se sociální demokraty ani do budoucna nezklamat.

EZ: Jiný akademik, profesor Potůček, taktéž nestraník spolupracující s ČSSD, využil své kandidatury do Senátu i k vlastnímu výzkumu. Je pro Vás současná kampaň také zdrojem informací pro studium, nebo jste se "přes noc" stal čistě politikem?

Pokud se dostanu do Bruselu, nebude to pro mne tak obrovská změna, jak byste si mohl myslet. Zhruba posledních patnáct let vypadal můj pracovní rytmus tak, že jsem studoval literaturu z jednotlých zemí západní části EU, chystal si přednášky a jezdil pravidelně přednášet především do Francie, ale také do Itálie a Španělska na téma komparace sociálních systémů Evropy, sociální exkluze a krize sociálního státu. Pokud se do Bruselu dostanu, budu se chtít těmto problémům věnovat dále. Tentokrát nikoliv na akademické půdě, kde se problémy analyzují, ale tam, kde by se, jak doufám, měly řešit.

EZ: Nyní k politice EU. Nejdůležitější otázkou současnosti je, kam se unie vydá. Silnější integrace, status quo nebo krok zpět k čistě ekonomické unii. Jaká cesta je podle Vás ta pravá?

Když se ptali amerického sociologa Daniela Bella, zda je socialista, liberál, anebo konzervativec, odpověděl jim, že se cítí být liberálem v oblasti politické, socialistou v oblasti sociálního zabezpečení a konzervativcem v oblasti kulturních hodnot. Já jsem vzhledem k EU pro větší míru harmonizace (nikoliv pro unifikaci) například v otázce daní, pro jednotný postup například v otázce zahraniční politiky, ale zároveň pro maximální autonomii států i regionů v oblasti kulturní svébytnosti a svérázu. Pokud neprovedete určitou míru harmonizace daní, potom vám praktiky daňového dumpingu Evropu vcelku spolehlivě rozloží. Není natrvalo možné, aby chudší země lákaly na nízké daně investory a přetahovaly pracovní místa ze zemí bohatších, zvyšovaly u svých bohatších sousedů míru nezaměstnanosti a zároveň se dožadovaly finančních transferů, které jim naplní státní kasu, jež je prázdná mimo jiné právě v důsledku snižování daní. Tento závod ke dnu nemůže Evropa ve zdraví přečkat.

EZ: ČSSD sama razí spíš cestu silnější integrace. Bude ale v takové unii slyšet hlas malé země, jakou je Česko proti obrům v podobě Francie, Německa či Polska?

Z celkem 28 členských států je osm větších než my, má tedy i větší počet europoslanců. Zbylých dvacet středních a menších zemí má dostatek prostoru k tomu, aby vytvářely koalice a hájily společně své zájmy, pokud by usoudily, že jim větší země ubližují. Pokud by se Evropa rozpadla, obávám se, že žádný z velkých států by se zbytkem Československa takto trpělivě nejednal. Myslím, že jakousi historickou zkušenost s tím už dokonce máme.

EZ: Mezi zeměmi unie je propastný rozdíl v síle ekonomiky i v průměrných mzdách. Měla by být unie tím, kdo má tyto rozdíly vyrovnávat?

Není v silách EU vyrovnávat v krátkém čase rozdíly v absolutních hodnotách mezd anebo důchodů. Rozdíly jsou příliš vysoké. A pokud by se časem připojila Ukrajina, budou tyto rozdíly astronomické. Spíše by se mělo uvažovat o tom, jak například sblížit poměr mezi průměrnou a minimální mzdou v rámci jednotlivých členských zemí. Pokud máte minimální mzdu příliš nízkou oproti té průměrné (či spíše oproti mediánu), lze to považovsat za formu sociálního dumpingu, na kterou někdo doplácí.

EZ: Může vůbec fungovat společenství takto ekonomicky rozdílných států?

To se uvidí. V každém případě ale platí, že ekonomiky dosavadních členských zemí EU si jsou i přes veškeré rozdílnosti mnohem blíže než ekonomiky evropské ve srovnání s naprostou větišnou mimoevropských. Jestliže může fungovat jako celek Itálie se svými obrovskými rozdíly mezi severem a jihem, proč by nemohla fungovat Evropa. Tím spíše, že důvod pro soužití je v obou případech stejný. Je jím společná historie a kulturní blízkost.

EZ: Současná EU je sice ekonomicky rozdílná, ale kulturně úzce propojená. Měla by se unie otevřít i muslimským zemím? Mluví se především o Turecku, ale jsou zde i jiné země jako Albánie či multietnická Bosna a Hercegovina...

Myslím si, že s otevřeností vůči muslimským zemm by se mělo počkat až do doby, kdy budou i radikálnější muslimové tak tolerantní a natolik otevření jiným názorům a kulturám, jako byli a stále ještě jsou ve své většině Evropané. Na druhé straně bychom neměli zavírat oči před tím, že v mnoha evropských zemích sílí xenofobie, nesnášenlivost a pocit vlastní výlučnosti. Taková hnutí se formují vždy, když se velká část společnosti propadá do nejistoty, anebo dokonce beznaděje. To je další důvod, proč se všemi silami snažit zastavit úpadek středních vrstev, o kterém jsem hovořil úvodem.

Související

Jan Keller Rozhovor

Kdo chce, aby Češi zůstali chudí? Jan Keller pro EZ hovořil o situaci v Evropě

ROZHOVOR - Europoslanec a sociolog Jan Keller se dlouhodobě zaměřuje na problémy současné společnosti. Levicový intelektuál je profesorem Ostravské univerzity a svůj mandát v Evropském parlamentu již nebude obhajovat. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz tentokrát problematika institucí Evropské unie zůstala stranou a zeptali jsme se na problémy středních vrstev nejen v České republice, ale i v Evropě.

Více souvisejících

Jan Keller (sociolog) EU (Evropská unie) ČSSD

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy