Fischer si vylobboval odměnu, vrací se do Evropské banky

Praha - Bývalý ministr financí ve vládě Jiřího Rusnoka a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer se vrátí do Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) v Londýně. Tentokrát ale už nebude jejím viceprezidentem, působit bude na nižším postu stálého českého zástupce. Rozhodla o tom vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), píšou Lidové noviny (LN).

Podle deníku je vyslání Fischera do britské metropole odměnou za jeho loňskou podporu Miloše Zemana ve druhém kole prezidentské volby. Původně se spekulovalo o tom, že se Fischer stane velvyslancem v Lucembursku. Tamní ambasádu ale Česko kvůli úsporám zavřelo. „Je to tak," sdělil LN jeden ze zdrojů a zdůvodnil: „Pro stát je to lepší varianta než kvůli jednomu člověku otevírat ambasádu v Lucemburku; všichni s tím souhlasili." Provoz ambasády stojí deset milionů korun ročně.

Fischer v EBRD působil v letech 2010 až 2012. Jeho tehdejší viceprezidentský post by ale Česko znovu těžko získalo. O národním zástupci ovšem rozhoduje jen česká vláda, k jeho jmenování stačí podpis ministra financí. Sám Fischer podle LN za své vyslání do Londýna lobboval. Česko nyní u EBRD zastupuje ekonomka Klára Król.

A jaké jsou Fischerovy ekonomické postoje?

"Základní idea fungujícího, konkurenceschopného a bezbariérového vnitřního trhu je dobrá. Společná měna (euro) je však výsledkem uspěchaného politického projektu, který nebral v úvahu rozdílné nastavení ekonomik napříč eurozónou a neobsahoval plán řešení případných krizí. S tím se pojí i chronické plýtvání v některých zemích eurozóny a jejich nesolventnost, dlouhotrvající politická neochota řešit nahromaděné problémy a v posledním období i přílišná koncentrace na škrty a absence prorůstových opatření. Unie tak musí řešit řadu akutních problémů najednou: od otázek rozpočtové disciplíny členských států, strukturálních problémů finančního a bankovního sektoru, až po otázky migrace, společných hranic, trans-atlantické bezpečnostní spolupráce a udržení procesu rozšíření. Rozpad eurozóny není na pořadu dne. Měl by nejen devastační ekonomické důsledky, ale měl by nejspíš za následek i zásadní podrytí politické kredibility celého projektu Unie. Řešení komplexního problému krize evropské měny je neoddělitelné od fundamentálních otázek budoucího politického fungování Evropy a neobejde se bez závažných důsledků i pro Českou republiku," řekl například Fischer v květnu 2012 v rozhovoru pro iHned.cz.

„Vyčítají se mi i věci, které byly úplně jinak, jako postoj k fotovoltaice. To je absurdní, moje vláda předložila návrh zákona, který to vracel na racionální bázi. Zákon tehdy přijat nebyl a v parlamentu seděli přece poslanci, kteří ještě mohli přitvrdit, někteří tam sedí ještě dodnes. Nicméně, úřednická vláda je věc naprosto mimořádná, je krajním řešením. Ale okolnosti po pádu vlády v průběhu evropského předsednictví po takovém mimořádném řešení volaly," prohlásil Fischer pro Právo v červnu 2012.

Redaktor serveru Aktuálně.cz Petr Holub komentoval pro Český rozhlas v dubnu 2010 bilanci Fischerovi vlády. V této souvislosti rovněž zmínil nepochybnou zásluhu Jana Fischera a jeho vlády na dobré hospodářské pověsti České republiky. Holub připomenul, že v Evropě nebylo mnoho zemí, které by se stát v krizi zadlužil přiměřeně a současně neprodělal závažné sociální otřesy. Podle Holubova hodnocení se předchozí premiér Mirek Topolánek snažil čelit hospodářské krizi pomocí ohromných výdajů ze státního rozpočtu. Tím ulehčil situaci mnoha firem, zároveň však zadlužil stát.

„Fischerův ministr financí Eduard Janota pak začal šetřit, když všechna takzvaná protikrizová opatření zrušil a ještě mírně zvýšil daně. Na tom je právě vidět kouzlo Fischerovy vlády. Mohl by utrácet a zvyšovat sociální dávky či slevy pro podnikatele. Už jenom to, že takové kroky nedělá, vede k dobrým výsledkům a on přitom ještě přidává něco navíc," domníval se Holub. Další profilující informace o Janu Fischerovi zveřejnil server nasipolitici.cz.

Související

Jan Fischer

Expremiér Fischer nechápe, že vláda plánuje větší schodek než v roce 2020

Bývalý premiér a ministr financí Jan Fischer nechápe, že vláda plánuje pro příští rok větší deficit, než v koronavirovém roce 2020. Řekl to dnes v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Základní parametry státního rozpočtu na příští rok se schodkem 390 miliard korun schválila vláda v pondělí, loni hospodaření státu ovlivněné dopady pandemie vykázalo deficit 367,4 miliardy korun.

Více souvisejících

Jan Fischer

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy