Samková otevřeně o Romech a sociálním vyloučení

ROZHOVOR - Známá česká advokátka Klára Samková se již několik let aktivně zapojuje do dění v české politice. Naposledy zamířila pod křídla Tomia Okamury a za hnutí Úsvit kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu. Ač ji zlí jazykové často staví do role rasisty a xenofoba, v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz sdělila, že jediné, o co jí jde, je spravedlnost.

Podle nedávných průzkumů agentury STEM považuje více než tři čtvrtiny českých občanů počet cizinců u nás za příliš vysoký a myslí si, že berou našim lidem práci. Ačkoli vy sama bojujete za zákaz imigrace, Vaše názory na tuto problematiku vyvolaly u široké veřejnosti vlnu nesouhlasu. Čím si to vysvětlujete?

Myslím, že je otázka, co je ta „široká veřejnost". Nemělo by se spíše hovořit o „široké pražské kavárně"? V současné době jezdím v rámci volební kampaně po Čechách i Moravě a mluvím z tak zvanými „obyčejnými lidmi". Jsem díky mé profesi v kontaktu se skutečnými problémy, přesto žasnu, jak jsou naši intelektuálové odtrženi od reality všedního dne. Pokud budete denně mluvit právě s těmi obyčejnými a ne určitou skupinou vybrané veřejnosti pochopíte, že opravdové problémy jsou skutečně někde jinde.

Z jakých důvodu byste chtěla zastavit imigraci do zemí Evropské unie?

Jsem si vědoma toho, že otázka nelegální imigrace je typickým rozporem mezi tak zvanými malými a velkými dějinami. Velké dějiny ukazují megatrendy. Zde na příklad je zřejmé, jak příliv přistěhovalců mění zemi, do které se přistěhují. Podívejme se například na příklady z Německa, Francie, Holandska a dalších takto postižených zemí. Na druhé straně je zde v rámci „malých dějin" soucit s obyčejným člověkem – běžencem, který pochopitelně také trpí a má touhu – oprávněnou touhu – po lepším životě. Řešením ale není stěhování národů ze světadílu do světadílu. Toho lze dosáhnout pouze řešením globálních problémů na globální úrovni – zlepšováním životní úrovně všech tam, kde je jejich domov. Pro to může Evropa paradoxně udělat mnohem víc, pakliže si zachová svou integritu a stane se znova tím inovátorem a studnicí nápadů, kterou byla po několik posledních staletí.

Během své politické angažovanosti jste vystřídala celou řadu stran, např. ODS nebo TOP 09. Proč jste nakonec kývla na nabídku Tomia Okamury a stala se vedoucí kandidátky do eurovoleb za Úsvit?

Inu, zapomněl jste ještě na Romskou občanskou iniciativu a Občanské fórum, abychom byli úplně korektní. Můj problém spočívá v tom, že i když moje politické a osobní názory zůstávají stejné, maximálně se rozvíjí do stále sofistikovanějších poloh, tak ty politické strany mi vždy odpochodovaly někam, kam jsem je nemohla následovat. Mne nesmírně popuzuje ona intelektuální a snobská nadřazenost, nafoukanost, která je pro mne horší než neznalost či neprofesionalita. Když pan Kalousek zfackoval mladého muže v podloubí Poslanecké sněmovny, otřásla jsem se hrůzou. Když pan Schwarzenberg si přizval coby partnerku na kulturní akci sledovanou celým národem dívku pochybné pověsti ve věku své potenciální vnučky, ač je sám ženat a předsedou údajně konzervativní strany, bylo to pro mne více, než jsme mohla snést. Povšimněte si prosím, že jsem byla schopna se překlenout přes politická pochybení TOP09, na př. osobu a kauzy spojené s panem Drábkem jsem skutečně nesla těžce, ale vím, že taková je politika a ne vždy se vše povede. Co je ale pro mne nepřijatelné, je grandiózní rozpor mezi slovy a činy, který je již mezi aktéry české politické scény standardem. Přes ten se přenést neumím. Jsem si vědoma toho, že předseda Úsvitu, pan Okamura, se vyjádřil v řadě případů ne zcela vhodně či neobratně, také ledasco neobratně udělal, ale pořád jsem přesvědčena, že u něj a u Úsvitu je ten rozpor slov a činů nejmenší – pakliže vůbec je. Opravdovost – to je jediný požadavek, který mám na sebe i na druhé. Proto je moje místo v Úsvitu a jsme poctěna, že mohu vést jeho kandidátku.

Před několika lety jste obhajovala útočníky v případu „mačetového" útoku v Novém Boru, jste rovněž autorkou publikace o Romech, část veřejnosti ve Vás i přesto vidí rasistku. Jak to tedy doopravdy je?

Po dvaceti letech, kdy mi bylo nadáváno do cikánofilů, černých hub a dalších oslovení, která jsou nereprodukovatelná, ale jejichž společným jmenovatelem je moje sepjetí s problematikou Romů, ze dne na den, z hodiny na hodinu, jsem byla pasována na xenofoba, rasistu, nacistu.... to mne přesvědčilo o tom, že vůbec nejde o moje činy. Moje činy jsou stále stejné. Vycházejí z minimálně 22 let setrvávající zásadní kritice vůči politice státu v otázce Romů. Tato politika, které nyní dává ministr Dienstbier korunu, je naprosto chybná. Proto jsem také byla po celou tu dobu upřímně nenáviděna a ostrakizována všemi těmi nevládními neziskovými organizacemi, které se o Romy tak zvaně „starají". Protože jsem ale stále „jela svou stopu", nemohly tyto subjekty nic říci – já jsem ta, kdo měl výsledky u soudů, v obhajování lidských práv, a to v míře neporovnatelně větší, než celé jejich specializované týmy. A to na své náklady a dle svého vlastního rozhodnutí, tedy bez možnosti kontroly zvenčí. Ta nemožnost kontroly, to, že já jsme nepobírala žádné granty, o které by mne bylo možno připravit, to řadu lidí dovádělo k absolutnímu vzteku. Navíc jsem setrvale poukazovala na nefunkčnost navrhovaných a realizovaných řešení, na zoufale zápornou bilanci Agentury pro sociální začleňování a na totální neekonomičnost vynakládaných prostředků. To se nikomu z těch, kdo tak pečlivě každoročně vypisovali žádosti o granty, nelíbilo.

Když jsem se přidala k hnutí Úsvit, kterému byla uměle přilepena nálepka rasistů a xenofobů, těmto mým do té doby tichým kritikům se náhle strašlivě ulevilo: Konečně jsem na druhém břehu! Konečně je možno do mne kopat a říkat, že jsem rasista, konečně již pro ně nejsem konkurence. Totiž, rozumějte, nikoliv konkurence v grantech: kdybych se byla připlazila a o nějaký požádala, zaručeně bych jej byla dostala – konečně, takové nepřímé nabídky mi byly zprostředkovány. Jedná se v konkurenci ve výsledcích. Moje knížka „Romská otázka – psychologické důvody sociálního vyloučení Romů" je zcela zásadní publikací, která sklízí celosvětově úspěch. Ovšem vydala jsem si ji já sama. Do angličtiny jsem si ji nechala přeložit já sama – za své peníze. No není to k vzteku, že se tady šíří diverzní literatura a etnobyznys tomu nemůže zabránit žádným korumpováním granty? Samozřejmě, že svoje názory neměním a ani nezměním: jde mi totiž o spravedlnost, a to jak pro Romy, tak pro Čechy. Spravedlnost je totiž nedělitelným veřejným statkem – buď platí vůči všem, nebo vůči nikomu.

Ve svých knihách se zabýváte sociální situací českých rodin a sama jste matkou, jak hodnotíte současný stav české sociální péče, co se rodin s dětmi a seniorů týče?

Asi budu jen opakovat, když řeknu, že rodina je v krizi. Hlavně vztahy jsou však v krizi, a to nejen rodinné. Ovšem stát na tom také desetiletí usilovně pracoval a udělal vše pro to, aby tomu tak bylo. Této destrukci vztahů také přizpůsobil celou školskou výuku, kterou zahltil množstvím „vědy", která nejenomže je neužitečná pro naprostou většinu populace, ale především zabraňuje dětem ve vzdělávání v těch směrech, které jsou naprosto nutné. Nedávno jsem nahlédla do učebnice chemie své dcery - je v kvartě osmiletého gymnázia, tedy v 9. třídě - a byla jsem naprosto zděšena o rozsahem požadovaného učiva. Kolik z vás, prosím pěkně, bude potřebovat vědomosti o sloučeninách nitrátů? Možná tak jedno procento? A teď mi řekněte, kolik z vás bude potřebovat zásadní vědomosti z pedagogiky. Prakticky všichni, protože prakticky všichni budou mít děti nebo s dětmi přijdou do úzkého kontaktu. Chemie se na základní škole učí tři roky a pedagogika? Možná pár hodin v rámci občanské výchovy, což je absolutně nedostatečné.

Stejně tak prakticky všichni procházíme vztahy – o psychologii se ale absolvent základní školy nedozví prakticky nic – zato umí spočítat nakloněnou rovinu a zná spalovací motory. Naše školství představuje spíše přípravu na soutěž „Chcete být milionářem", ale důsledkem tohoto způsobu výuky je - kromě toho že naprostá většina dětí školu svorně nenávidí – rozpad rodinných vztahů. To je ostudné – a ještě navíc nefunkční, nehospodárné a z dlouhodobého hlediska ekonomicky sebezničující. Tato situace se pak odráží v různých zrcadlech: v situaci rodin s malými dětmi, péči o postižené, staré, dlouhodobě a terminálně nemocné.... stačí si vybrat. Zrcadla jsou různá, odraz v nich je v každém stejně odporný.

Co byste ráda změnila, pokud ve volbách do Evropského parlamentu uspějete?

Chtěla bych se zaměřit na dvě oblasti: lidská práva, která jsou v současné době zcela zaměněna za lidskoprávní aktivismus a rozchvacování grantů, přičemž úhelný kámen této problematiky – totiž hledání spravedlnosti byl už dávno pohřben v nějaké africké písečné duně a není o něj zájem. Druhým okruhem mého zájmu je fungování Evropského parlamentu dovnitř. Odmítám stěhování z Bruselu do Štrasburku a veřejně tímto obviňuji Francii, že na úkor všech ostatních států si jen hrabe hlínu k sobě. Z toho, co o fungování EP vím, mi naskakuje husí kůže nad tou nehospodárností a – mohu-li to tak nazvat – vnitřním obžerstvím. Vodu kázat a pít víno, na to jsem vskutku alergická. S potěšením bych jako první krok navrhla revizi všech smluv, které má Evropský parlament dlouhodobě uzavřeny. Už se těším na všechny ty IT dodávky, smlouvy o výměně žárovek, dohody o úklidových pracích a dodávkách toaletních papírů. Co se ekonomiky týká, jsem normální hospodyňka a tady mne nikdo neoblafne a nikdo mi nebude tvrdit, že na toto nemám „ekonomické vzdělání".

A pokud neuspějete?

To, co vždycky: pracovat ve své advokátní kanceláři a vydělávat si na živobytí.

Související

Klára Samková

Útok islámu na Evropu. Klára Samková po požáru Notre-Dame opět perlí

Právnička Klára Samková dostála své kontroverzní pověsti i v souvislosti s rozsáhlým požárem katedrály Notre-Dame. Rozhodně podle ní nešlo o náhodu, ale naopak o „útok islámu na Evropu“. Probíhající vyšetřování však ukázalo, že požár nejspíš souvisí s renovací věže chrámu.

Více souvisejících

Klara Samkova Eurovolby Romové

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

před 1 hodinou

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

před 3 hodinami

Antony Blinken

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

před 5 hodinami

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Írán, ilustrační foto

Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli

Teherán zareaguje na každý z "zločinů" Izraele, oznámilo v pondělí íránské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Summit NATO 2024 ve Washingtonu

NATO bude mít novou základnu ve Finsku. Založí ji vedle hranic s Ruskem

Ve Finsku příští rok vznikne nové severoevropské velitelství pozemních sil Severoatlantické aliance. Podle sdělení různých zdrojů z finské armády bude fungovat pod velením švédských důstojníků a vyšle Rusku „jednoznačný signál“. Velitelství se bude nacházet necelých sto kilometrů od rusko-finské hranice.

před 10 hodinami

Ministerstvo obrany

Obrana neopravila nedostatky z dřívějších kontrol NKÚ. Může za to covid a nedostatek financí, reaguje resort

Kontroloři NKÚ se vrátili ke čtyřem předcházejícím kontrolám v resortu Ministerstva obrany (MO) a zkoumali, jak ministerstvo tehdy zjištěné nedostatky napravilo. Kontroloři zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. Ministerstvo např. dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády; nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že MO nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Bezpilotní bojový letoun MQ-9 Reaper

Drony jsou mnohem starší, než vůbec tušíme. Jejich potenciál jsme ale stále nevyčerpali

V armádách na celém světě jsou dynamicky rozvíjeny a využívány drony, které šetří lidskou sílu a náklady na vojenské operace. Masivně byly použity i během konfliktu na Ukrajině oběma stranami. Zvláště Ukrajina se přitom snaží jejich schopnosti dále vylepšovat, protože je to pro ni v této fázi konfliktu maximálně výhodné. Kde se však drony vůbec vzaly a za jakých okolností a s jakými výsledky byly v minulosti využívány?

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

MZV: Ukrajina nesmí dopadnout jako Československo po podepsání Mnichovské dohody

Mnichovská dohoda je ukázkovým příkladem, jak pokusy o ustupování agresorovi v zájmu zachování míru nepřinesly kýžený výsledek. Naopak vedly k největšímu válečnému konfliktu 20. století. Na výročí jejího podpisu to uvedl vedoucí oddělení pro zahraniční spolupráci na českém ministerstvu zahraničí Ivan Dubovický. 

před 15 hodinami

včera

včera

včera

Pro předčasný důchod se od úterý mění podmínky. ČSSZ upozornila na novinku

Od 1. října se upravuje jen jedna podmínka pro odchod do předčasného starobního důchodu, upozornila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Nově bude pro předčasný důchod nutné získat alespoň 40 let pojistných dob. Tyto doby zahrnují nejen výdělečnou činnost, ale i náhradní doby pojištění. V průměru přitom mají důchodci, kteří odcházejí do předčasného starobního důchodu, 45 let důchodového pojištění.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy