Nejvlivnější právníci v Česku? Podívejte se na aktuální žebříček

Praha - Nejvlivnějším právníkem letošního roku je předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Umístil se na prvním místě žebříčku, který dnes zveřejnil elektronický měsíčník EPRAVO.CZ Digital. Druhou příčku obsadil hlavní autor nového občanského zákoníku Karel Eliáš a trojici uzavírá předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. V anketě hlasovala padesátka právníků napříč profesemi.

V první desítce žebříčku se objevují nejvyšší politické a justiční pozice. Čtvrtá příčka patří vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové, pátá ministryni spravedlnosti Heleně Válkové. Z justičních špiček v první desítce chybí například předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová či olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Rychetský podle hlasujících dokázal ovlivnit a prosadit nominaci nových soudců Ústavního soudu a tím prosazovat svoji vizi o vývoji a usměrňování českého právního prostředí. Jeho osobní a právní názor má také podle výsledků vliv na rozhodovací praxi Ústavního soudu, přitom má "cit pro vztah mezi právem a politikou". Baxu řada právníků obdivuje za vytvoření špičkového pracoviště na "zelené louce", tím i novodobého správního soudnictví.

Pavel Rychetský vystudoval Univerzitu Karlovu v Praze, kde získal titul JUDr. Mezi lety 1966-1969 byl členem KSČ. Na konci 60. let minulého století působil jako odborný asistent na Právnické fakulty UK, od 70. let 20. století do roku 1989 pracoval jako podnikový právník. Je spoluzakladatel a prvosignatář Charty 77.

Od června 1990 do července 1992 byl místopředsedou vlády ČSFR a předsedou její Legislativní rady s pověřením zabezpečovat koordinaci legislativních prací Čsl. federace a součinnost vlády ČSFR s Federálním shromážděním a vládami ČR a SR. Jako místopředseda federální vlády předložil Federálnímu shromáždění řadu zákonů (např. o Ústavním soudu, o referendu, o vrácení majetku KSČ lidu, restituční zákony a další).

Od roku 1992 vykonával advokátní praxi a přednášel politologii na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze. Publikoval řadu odborných i publicistických statí v domácím i zahraničním tisku. V letech 1996 až 2003 byl senátorem. Byl členem ČSSD v letech 1996 – 2003. Do jmenování místopředsedou vlády ČR zastával funkci předsedy ústavně-právního výboru Senátu Parlamentu ČR, byl členem mandátového a imunitního výboru a organizačního výboru. Od července 1998 byl místopředsedou vlády ČR a do konce funkčního období předsedal Legislativní radě vlády, Radě vlády ČR pro národnostní menšiny, Radě vlády ČR pro záležitosti romské komunity a Radě vlády ČR pro výzkum a vývoj. Od 15. července 2002 do 5. srpna 2003 zastával funkci místopředsedy vlády ČR, ministra spravedlnosti a předsedy Legislativní rady vlády.

V letech 1990 až 1992 zastával funkci předsedy Jednoty českých právníků, od roku 1992 do roku 1998 byl prezidentem správní rady Nadace Pro Bohemia. V roce 1996 založil Nadační fond občanům Prácheňska se zaměřením na sociální oblast regionu. V současnosti je předsedou Jednoty českých právníků a členem vědecké rady právnické fakulty UK v Praze, Právnické fakulty MU v Brně a Právnické fakulty University Palackého v Olomouci.

Dne 16. července 2003 vyslovil Senát Parlamentu ČR souhlas s jeho jmenováním soudcem Ústavního soudu a 6. srpna 2003 jej prezident Václav Klaus jmenoval soudcem a předsedou Ústavního soudu České republiky. Prezident Francouzské republiky Jacques Chirac udělil Pavlu Rychetskému dne 12. července 2005 francouzský Řád Čestné legie v hodnosti důstojníka, informuje denikpolitika.cz.

Nejvlivnější právník 2014

1. Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu2. Karel Eliáš, hlavní autor NOZ3. Josef Baxa, předseda Nejvyššího správního soudu4. Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně5. Helena Válková, ministryně spravedlnosti6. Roman Fiala, místopředseda Nejvyššího soudu7.- 10. Hana Marvanová, první náměstkyně ministryně spravedlnosti7.- 10. Karel Muzikář, advokát7.- 10. Bohuslav Sobotka, premiér7.- 10. Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce

Sdílejte článek

Související

Petr Pavel

Pavel ocenil matadory české politiky Pitharta a Schwarzenberga či zpěvačku Kubišovou

Prezident Petr Pavel poprvé od březnového nástupu do funkce uděloval státní vyznamenání, což je jedna z povinností hlavy státu u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu, který připadá na 28. října. Pavel ocenil přes 60 osobností. V projevu zdůraznil, že Česko má momentálně nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii. 
Petr Pavel

Pavel v pátek jmenuje nástupce Rychetského i další členy vedení ÚS

Petr Pavel se v pátek chystá kromě nových soudců jmenovat i členy vedení Ústavního soudu. V jeho čele po dvaceti letech skončí Pavel Rychetský. Prezident od březnového nástupu do funkce prosadil šest kandidátů na ústavní soudce, se třemi z nich včera vyslovila souhlas horní parlamentní komora. 

Více souvisejících

Pavel Rychetský právníci Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 36 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy