Nejvyšší žalobce zamítl stížnosti na rozdělení kauzy Nagyová

Brno - Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo stížnosti proti rozhodnutí olomouckých žalobců rozdělit takzvanou kauzu Nagyová. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Podle ní si na to stěžovali zpravodajci Ondrej Páleník a Jan Pohůnek a lobbista Ivo Rittig, kteří mimo jiné uváděli, že bude omezeno jejich právo na obhajobu. NSZ ale nenašlo v tomto rozhodnutí žádné zásadní chyby, a stížnost proto odmítlo, píše MfD.

Rozdělení případu umožní vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci poslat dřív k soudu tu část případu, která se týká údajného zneužití vojenské tajné služby a sledování tehdejší manželky premiéra Petra Nečase. V této části případu, který loni vedl k pádu Nečasovy vlády, je spolu s někdejší ředitelkou premiérova sekretariátu Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) obviněno i několik bývalých zpravodajců.

Kvůli údajně nezákonnému sledování Nečasovy tehdejší manželky Radky jsou stíhání bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a pracovník tajné služby Jan Pohůnek. Podle policie a státního zastupitelství ale sledování Nečasovy manželky zosnovala a usměrňovala právě Nagyová.

"Ze všech zjištěných informací vyplývá, že o sledování realizovaném pracovníky Vojenského zpravodajství byli vedle Jany Nagyové informováni minimálně vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul, dvě osobní asistentky a premiér Petr Nečas," napsali policisté z ÚOOZ do záznamu. A přidali jméno dalšího muže, který o všem prý věděl: generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše, dobrého známého Nagyové, píše iDnes.cz.

Benešovo jméno zmiňuje i státní zástupce Rostislav Bajger v dokumentu shrnujícím policejní poznatky ke kauze Nagyová. Začátkem října 2012 šéf ČEZ Nagyové volal kvůli obsazení postu Útvaru zvláštních činností policie. Šéfce kabinetu líčil, že tato pozice je "důležitější než někteří ministři". Útvar se mimo jiné zabývá odposloucháváním telefonů a sledováním osob.

Beneš s Nagyovou řešil i rebely v ODS. "Pro toho funkce v NKÚ, pro toho ve VZP," říkal ji podle policie. Rebelové nicméně dostali místa v jiných státních firmách. Šéfce kabinetu Beneš radil, protože ji považoval za člověka pověřeného svým nadřízeným, premiérem Petrem Nečasem. "Byl to právě předseda vlády, kdo mě s Janou Nagyovou seznámil. Přes ni jsem mu doručoval podklady k energetice nebo jiným záležitostem ČEZ," vysvětloval Beneš pro týdeník Respekt.

O další Benešově lince směrem k Rittigovi informoval server Lidovky.cz. V roce 2009 oba muži ještě ve společnosti tehdejšího šéfa ČEZ Martina Romana odletěli na Davis Cup do chorvatské Poreče. ČEZ v té době začal ve velkém investovat do solárních elektráren. Mimo jiné se schylovalo k miliardovému odkupu obřího projektu Amun.Re v severočeské Ralsku, za nímž podle řady indicií mohl stát právě Rittig.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Ivo Ištvan

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy