Služební zákon v Česku: Úředník s nedotknutelným příplatkem a sovětským diplomem

Praha - Koalice asi ještě bude měnit svou novelu služebního zákona. Ze státní služby zřejmě vyloučí generální štáb armády a zruší možnost snížit úředníkům osobní příplatek kvůli úsporám. Na žádost ministerstva zahraničí by mělo být úředníkům uznáváno vysokoškolské vzdělání na sovětském Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO). Pravděpodobně uspějí i některé návrhy opozice. Služební zákon chce mimo jiné stanovit jasná pravidla pro odměňování úředníků, způsob jejich jmenování a odvolávání a vymezit kompetence politiků a státního aparátu.

Náměty dnes projednával sněmovní ústavně-právní výbor. Debatu přerušil do pátku, kdy by o nich už mohl hlasovat. Poslanci o novele služebního zákona mají rozhodnout na sněmovní schůzi, která by měla začít v polovině července. Svolána zatím není.

Současná podoba služebního zákona by podle informací z výboru obecně neuznávala vysokoškolské vzdělání na politických a bezpečnostních školách v bývalém Sovětském svazu. Ministerstvo zahraničí ale poukazuje na to, že MGIMO v minulosti vystudovala část českých diplomatů, kteří slouží dosud. "Znamenalo by to ohrožení výkonu zahraniční státní služby do budoucna," řekla poslancům náměstkyně ministra pro legislativu Kateřina Valachová.

Zatím podle předsedy výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) nejde o pozměňovací návrh, ale o připomínku ministerstva. Vláda chce ale podle informací z výboru změnu zdůvodnit tak, že MGIMO nebyla ani za socialismu politická škola.

Koalice chce taky ještě změnit proceduru systemizace státních úřadů, složení komisí pro výběr vedoucích úředníků a úřednické zkoušky.

Komunisté patrně uspějí s návrhem, podle kterého nebude pod služební zákon spadat předseda Českého statistického úřadu. Valachová s tím vyslovila "věcný souhlas". Šéf ČSÚ by tím měl stejné postavení jako předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, uvedla.

V poněkud pozměněné podobě by mohly mít šanci některé návrhy opozičních TOP 09 a Starostů. Týkají se například úpravy požadované doby praxe ve výběrových řízeních na vedoucí úředníky tak, aby nebyli znevýhodněni rodiče, kteří pobývali určitou dobu na mateřské nebo rodičovské dovolené.

Náměstkyně se postavila i proti návrhu TOP 09 a Starostů, aby strukturu státních úřadů nestanovilo nové generální ředitelství státní služby, ale ministerstvo financí.

Ve výboru opět zněla obecná kritika normy, která má přispět podle autorů ke zkvalitnění státní správy a jejímu oddělení od politiky. "Cílem není depolitizovat státní správu, ale dostat ji pod absolutní vliv nynější vlády a jejího ministerského předsedy. Zákon je absolutně nehlasovatelný," řekl Marek Benda (ODS). Koalice s takovou interpretací normy nesouhlasí. Vláda má ve Sněmovně dostatek hlasů pro to, aby předlohu ještě v červenci v dolní komoře prosadila.

Psali jsme: Kalousek ostře proti služebnímu zákonu, Sobotka si to líbit nenechal
 

Od samého počátku bylo MGIMO předurčeno stát se jedinečným naučným a vzdělávacím centrem. Rychle se stalo předním zařízením v Rusku, pokud jde o přípravu diplomatů, a akademici MGIMO se zasloužili o rozvoj studia mezinárodních vztahů, teritoriálních studií, mezinárodního práva a mezinárodních ekonomických vztahů. Již okamžikem vytvoření na MGIMO a na jeho katedrách pracovali talentovaní vědci.

V roce 1954 bylo v MGIMO založeno východní oddělení. K tomu došlo po sloučení s jednou z nejstarších ruských vysokých škol, s Moskevským institutem orientalistiky, pokračovatelem Lazarevského učiliště, založeného rou 1815. K MGIMO byla přidružena i znamenitá Lazarevská knihovna, které se žádná jiná nemohla vyrovnat v sestavě orientalistické literatury v Moskvě.

Roku 1958 byl ke MGIMO přičleněn Institut zahraničního obchodu SSSR založený v roce 1934 v Leningradě a následně přemístěný do Moskvy. To mělo za důsledek zásadní rozšíření ekonomické fakulty a byla posílena jeho orientace na přípravu specialistů na zahraniční obchod a zahraničněobchodní činnost.

Počínaje rokem 1994 patří Institutu status Univerzity. V témže roce byla na základě rozhodnutí Vlády Ruska Univerzita pověřena přípravou specialistů v oblasti státní a obecní správy z lidí, kteří již měli odborné vysokoškolské vzdělání a pracovali v orgánech státní správy. Tyto přípravné proramy jsou realizovány pomocí nově vytvořeného univerzitního úseku – Mezinárodním institutem řízení.

V únoru roku 2000 byl na základě iniciativy největších ropných, plynových a energetických společností Ruska v rámci MGIMO založen Mezinárodní institut energetické politiky a diplomacie, informuje mgimo.ru.

V roce 2005 se v Moskvě Ruská Federace dohodla s Evropskou Unií o společných krocích při organizaci studijních plánů pro ruské i evropské státní zaměstnance, týkajících se evropské problematiky. V důsledku byl 25. září 2006 založen Evropský studijní institut při MGIMO (Univerzita).

MGIMO každoročně přijímá více než tisíc nových studentů ze všech koutů Ruské Federace a víe než 60 zemí světa. MGIMO má v současnosti pověst elitního ústavu. Mnozí ze studentů pocházejí z rodin politických, ekonomických nebo intelektuálních elit Ruska. Na škole sa vyučuje 53 jazyků. V dobách Sovětského svazu byla škola určena především studentům pocházejících z rodin členů komunistických stran Východního bloku.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna dala šanci novele služebního zákona, ruší odborné náměstky

Funkce odborných náměstků na ministerstvech možná zaniknou a zruší se omezení v počtu náměstků členů vlády. Předpokládá to koaliční novela služebního zákona, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Opoziční ANO neprosadilo její vrácení autorům k přepracování. Předloha předpokládá také další změny ve státní službě.
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Mzdy zaměstnanců NKÚ a NBÚ bude určovat platový řád, schválila Sněmovna

Platy zaměstnanců Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) bude upravovat platový řád. Toto opatření má dorovnat platové poměry zaměstnanců odměňovaných podle zákoníku práce s poměry zaměstnanců placených podle služebního zákona. Změnu zákona, která to umožní, schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k projednání Senát.

Více souvisejících

Služební zákon koalice

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 1 hodinou

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy