Ekonom varuje: Tato právní hrůza povede k prohloubení chudoby

Praha - Vláda České Republiky nedávno schválila implementaci evropských pravidel, která budou hlídat naši rozpočtovou kázeň. V platnost vzejdou ve chvíli, kdy přijmeme společnou evropskou měnu. Podle ekonoma a kandidáta v komunálních volbách v Náchodě za KSČM Pavla Janečka je tento pakt, který vnímá jako krok k dalšímu prohloubení chudoby, nedopracovaná a narychlo přijatá právní "hrůza".

"Tento pakt navazuje na dřívější zcela nefunkční pakt stability a růstu. Nutno dodat, že s eurem asi tři čtvrtiny občanů nesouhlasí. Mnoho analytiků a politiků tento krok k hlubší a aktivnější integraci velmi chválí, protože by to měla být určitá pojistka proti vládám, které jsou nezodpovědné, a tím se ještě zavede určitá forma disciplíny. Je to první krok směrem k přijetí eura," píše Janeček ve svém komentáři, který poskytl severu EuroZprávy.cz.

"Tento pakt je, podle mého soudu, nedopracovaná a narychlo přijatá právní "hrůza" hlavními hybateli eurozóny. Buď strukturální deficit do výše 0,5 % HDP, nebo nám Evropský soudní dvůr "napaří" pořádnou pokutu. Fiskální kompakt má podobu narychlo schválené mezinárodní smlouvy mezi jednotlivými suverénními státy. Nevychází tedy z primárního (všechny státy EU by ho totiž nikdy neratifikovaly) ani sekundárního práva EU, tedy práva institucí EU, přitom dává těmto institucím velké pravomoci," dodává ekonomický expert.

"Zejména Evropský soudní dvůr se stane oním "vymahačem". Nejvíce nových pravomocí získává však komise, tedy lidmi nevolení úředníci. Za alarmující a největší problém ale osobně považuji tzv. "kreativní účetnictví". Neexistuje zde vůbec žádný orgán, který by kontroloval kvalitu dodávaných dat jednotlivými státy, tím pádem státy mohou údaje snadno "naschvál" zkreslit ve svůj prospěch," uvádí ekonom.

"Vzpomeňme, že „problémové" státy v minulosti data snadno falšovaly. Já nevidím žádný důvod dělat kroky k přijetí eura, zejména když ho většina lidí nechce, a nakonec "vyfasovat" tučnou potenciální pokutu díky "úžasnému" fiskálnímu paktu," uzavírá Pavel Janeček.

Související

Pavel Janeček /KSČM/ Rozhovor

Babiš si koupil lidi, arogantní Bělobrádek, skandály kolem Zemana... Promlouvá ekonom a politik Janeček

ROZHOVOR - Rok 2015 se pro KSČM obešel bez výraznějších přešlapů, který narušila v posledních týdnech až kauza europoslance Miloslava Ransdorfa. Ten měl podle zastupitele města Náchod za KSČM a ekonoma Pavla Janečka pozastavit své členství ve straně, dokud se vše nevyřeší. Politik také v rozhovoru pro EuroZprávy.cz zhodnotil činnost šéfů koaličních stran i prezidenta Miloše Zemana.

Více souvisejících

Pavel Janeček (KSČM) EU (Evropská unie) EUR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy