Bitva o post senátora v Praze: Bursík, Panenka, Láska nebo učitelka tance?

Praha - O senátorské křeslo chtějí v Praze bojovat exministr Martin Bursík, fotbalista Antonín Panenka, někdejší rektor UK Václav Hampl, bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček nebo advokáti Oldřich Choděra a Jan Láska. Vyplývá to z dosud oznámených nominací. Přihlášky ke kandidatuře je nutné odevzdat nejpozději příští úterý.

V hlavním městě si budou senátora vybírat obyvatelé Prahy 1, 5 a 9 a navíc i v Praze 10, kde z doplňovacích voleb vzejde nástupce nynějšího europoslance Jaromíra Štětiny (za TOP 09). V tomto obvodu je nutné přihlášku odevzdat už do pondělních 16:00. Senátorský mandát chtějí obhajovat v metropoli pouze dva zástupci ODS - šéf pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz v Praze 1 a Tomáš Kladívko v Praze 9.

Sociální demokraté proti Schwarzovi postaví šéfa poradců ministra školství Petra Pavlíka, lidovci spolu se zelenými Hampla, TOP 09 Bursíka a Svobodní manažera Aleše Rykla. Komunisté opět navrhují referentku Dagmar Gušlbauerovou, kterou nominovali i při minulých volbách před šesti lety.

Mezi soupeři Kladívka budou bývalý stíhací pilot a náhradník kosmonauta Vladimíra Remka Oldřich Pelčák (za ČSSD), pražská zastupitelka Strany zelených Ilona Picková (s podporou KDU-ČSL), vědec Jiří Vávra (za TOP 09) či podnikatel František Pecka (za Svobodné). Komunistickým kandidátem je odborář František Křížek.

Nástupcem místopředsedy senátorů ODS Miroslava Škalouda by se v Praze 5 mohli stát historik Žáček (za ODS), profesor psychologie Stanislav Štech (za ČSSD), advokát Láska (za KDU-ČSL a zelené), bývalý ředitel Ústavu státu a práva Vladimír Balaš (za TOP 09) nebo ekonomka Miluše Korbelová (za Svobodné).

Bývalého fotbalistu Panenku do voleb posílá hnutí Nezávislí pro Prahu 10 - Hnutí pro lepší Desítku. Jeho konkurenty budou místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová (za zelené a lidovce), kterou se rozhodla podporovat i ČSSD, advokát Choděra (za ODS), učitelka tance a propagátorka cvičení pilates Renata Sabongui (za TOP 09), místopředseda Svobodných a někdejší poslanec či Klausův poradce Jiří Payne či předseda Strany demokratického socialismu Milan Neubert.

První volby do Senátu se konaly v roce 1996, třetina senátorů byla zvolena na 2 roky, třetina na 4 roky, třetina na 6 let. Další volby se konaly v jedné třetině volebních obvodů v roce 1998. Od těchto voleb je délka mandátu všech senátorů 6 let.

Při volbách voliči vybírají z kandidátů, které navrhnou různé politické strany, nebo z kandidátů nezávislých. Kandidát, který získá více než 50 % hlasů, je zvolen senátorem. Pokud žádný kandidát nezíská přes 50 % hlasů, koná se druhé kolo voleb, kam postupují první dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Vítězem druhého kola se stává kandidát, který získá více hlasů.

Senátorem může být zvolen občan ČR, kterému je nejméně 40 let. Volí ho občané, kteří dosáhli věku 18 let. Ve volbách může kandidovat i senátor, kterému končí mandát, takže pokud dostane důvěru občanů, může ve své práci pokračovat i po více období. Každý zvolený senátor obdrží osvědčení od volební komise o řádném a právoplatném zvolení a na první schůzi Senátu, následující po volbách, složí senátorský slib.

Zanikne-li v průběhu volebního období z jakéhokoliv důvodu mandát senátora, vyhlásí prezident republiky doplňovací volby v příslušném volebním obvodu, kde byl senátor zvolen, a stanoví den jejich konání tak, aby se konaly nejpozději 90 dnů poté, kdy zanikl mandát senátora. V těchto volbách je senátor volen pouze na zbytek volebního období, které příslušelo původně zvolenému senátoru. Pokud mandát senátora zanikl rok před uplynutím volebního období senátora, doplňovací volby se nekonají.

Související

Více souvisejících

Volby Praha Martin Bursík

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy