ANO a SPD do konce týdne podají u ÚS návrh na zrušení části pandemického zákona

Opoziční hnutí ANO a SPD pravděpodobně do konce týdne společně podají návrh na zrušení části pandemického zákona u Ústavního soudu. Žádají o přednostní projednání. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekli místopředseda ANO Radek Vondráček a šéf SPD Tomio Okamura. Kritizují například projednání novely ve stavu legislativní nouze.

Schvalování zákona ve Sněmovně provázely dlouhé obstrukce SPD. Opozice pak také mimo jiné kritizovala, že pětikoalice Spolu a Pirátů se STAN využila krátkého přerušení Okamurova projevu a po 20:00 rozhodla, že jednání bude moci pokračovat i přes noc, přičemž možné je o tom hlasovat do 19:00. Ústavní právníci již dříve ČTK řekli, že postup vládní koalice novelu při případném soudním přezkumu neohrozí.

Dolní komora schvalovala zákon v souvislosti se senátním vetem hned dvakrát. V obou případech pro novelu hlasovali poslanci koaličních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Poslanci SPD a ANO ji nepodpořili. Předlohu 21. února podepsal prezident Miloš Zeman.

Návrh na zrušení části zákona zatím podepsalo téměř 40 poslanců hnutí ANO a dále poslanci SPD, kterých je ve Sněmovně 20. "Dohodli jsme se, že podáme jeden návrh na zrušení zákona u Ústavního soudu i vzhledem k tomu, že je zapotřebí 41 podpisů. Ačkoli naše hnutí mají jiné názory na věc, jsme především parlamentní menšina, opozice a naše práva byla porušena na obou stranách," řekl Vondráček.

Podle bývalého šéfa Sněmovny jde o pragmatickou spolupráci. "V některých věcech se věcně neshodneme, ale tady došlo k zásahu do našich procedurálních práv, základních práv jako parlamentní menšiny," řekl. Na další pravidelné spolupráci se podle něj obě hnutí nedomluvila.

Hnutí ANO na věci vadí zejména projednávání ve stavu legislativní nouze, které podle Vondráčka postrádalo smysl. Kritizoval též, že se ani nehlasovalo o potvrzení stavu legislativní nouze.

Okamura uvedl, že došlo k hlasování o jednání po 21:00 v rozporu s jednacím řádem po 19:00. Kritizoval také část předlohy, jež umožňuje nařizovat karantény nebo izolace telefonicky či krátkou textovou zprávou. Vláda také běžný zákon používá k omezování ústavních práv a svobod, když například na základě pandemického zákona může omezit svobodu podnikání, míní šéf SPD.

Předloha dává úřadům pravomoc nařídit testování na covid-19 prakticky všech skupin lidí, kteří pracují nebo chodí do školy, i předškoláků. Restrikce by se nadále mohly týkat zejména omezení počtu návštěvníků nebo zákazníků, otevírací doby nebo povinnosti nosit respirátor. Úřady by mohly regulovat například i činnosti vykonávané přímo u zákazníka. Jde třeba o kadeřnické služby a o kosmetiku. Horní hranici všech postihů, které mohou úřady uložit podle pandemického zákona, novela snížila po sněmovních úpravách na pětinu.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.
Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Hnutí ANO Svoboda a přímá demokracie (SPD) Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

před 23 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy