ANO dalo dohromady koalici v Ústeckém kraji, hejtmanem bude Schiller

V Ústeckém kraji bude zřejmě vládnout vítězné ANO s druhou ODS a Spojenci pro kraj. Uskupení dnes uzavřela společné memorandum. Hejtmanem bude Jan Schiller (ANO). Koalice bude mít v zastupitelstvu o 55 členech většinu 29 hlasů. Lídři stran to dnes řekli novinářům.

"Podepsali jsme memorandum o spolupráci. Dohodli jsme rozložení rady a osobu hejtmana," řekl Schiller. V radě bude mít ANO pět členů, čtyři budou mít občanští demokraté a Spojenci pro kraj dva. V radě budou dva náměstci, jeden z náměstků bude neuvolněný, bude jím lídr ODS a starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

ANO po volbách, v nichž získalo 17 mandátů, jednalo nejprve s ODS (osm mandátů) a třetím STAN (sedm mandátů). "Starostové se zachovali nekorektně. Druhý den poté, co jsme se dohodli, že nebudeme vyjednávat s nikým, jejich lídr (Filip Ušák) začal vyjednávat za našimi zády, což jsme se dozvídali různými kanály. Pro nás to byl signál, že jsou to nedůvěryhodní partneři, proto jsme se rozhodli, že budeme vyjednávat dál," uvedl Schiller.

STAN si při vyjednávání stanovil podmínku, že ANO nebude mít většinu v radě. "To se na tom nedělním jednání ukázalo jako problém," řekl ČTK Ušák. To, že vyjednávací tým STANU jednal s jinými stranami, je podle něj záminka. "Na tom jsme se domluvili, že se můžeme dál bavit s ostatními stranami, dnes je to záminka toho, že jsme nedůvěryhodní," uvedl. "Do ustavujícího zastupitelstva zbývá zhruba měsíc, za tu dobu se může stát celá řada věcí," uvedl s tím, že jednat bude STAN s jinými stranami dál. "Nemyslím, že dnešním dnem všechno skončilo," řekl.

Jména radních a priority chtějí mít ANO, ODS a Spojenci pro kraj koncem příštího týdne domluvené. "Personálie jsme zatím neřešili, spíš koncepci," uvedl Jiří Řehák, lídr Spojenců pro kraj, které tvoří hnutí a strany JsmePRO, LES, SNKED, Zelení, TOP09. Řehák řekl, že nečekal, že se Spojenci budou podílet na vládě v kraji. "Jsme féroví, přinášíme čtyři mandáty a našli jsme shodné programové priority," uvedl Řehák.

Účastníci memoranda se zavázali, že neuzavřou koalici nebo jinou dohodu podobnou memorandu s jinou politickou stranou či hnutím. Místa v kontrolním či finančním výboru jsou strany připraveny nabídnout opozici. Uzavřou-li koaliční smlouvu ANO, ODS a Spojenci pro kraj, v opozici budou vedle STAN Piráti se šesti mandáty, SPD s pěti křesly a po čtyřech budou mít komunisté a Lepší sever. "Není důvod, abychom jednali o koalici dál s někým jiným," řekl Schiller, který se chce nicméně sejít s ostatními uskupeními v zastupitelstvu.

Prioritou vznikající koalice budou podle Schillera projekty z Evropské unie, zdravotnictví a školství. "Já si pravděpodobně dobrovolně vezmu do gesce sociální věci a pokusím se pohnout s problematikou sociálně vyloučených občanů, aby se s tím konečně něco dělalo," uvedl Kulhánek. "Kraj se musí připravit na konec uhelné doby, v tom máme shodu s kolegy," uvedl Řehák.

Hejtmanem Ústeckého kraje je osm let komunista Oldřich Bubeníček (KSČM), který v letošních krajských volbách nekandidoval. Před čtyřmi KSČM uzavřela koalici s ČSSD a SPD-SPO, ve volbách tehdy zvítězilo hnutí ANO.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO Jan Schiller (ANO) ODS Ústecký kraj

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy