Česko vystoupí z Mezinárodní investiční banky? Relikt RVHP prý slouží ruským agentům

Senátní zahraniční výbor doporučil vystoupení ČR z Mezinárodní investiční banky (MIB), kterou založily někdejší socialistické státy v čele se Sovětským svazem. Rozhodl o tom dnes po neveřejném jednání se senátním hospodářským výborem, který podle informací ČTK projednávání vládního návrhu na přesídlení MIB z Moskvy do Budapešti přerušil a vyžádal si od ministerstev další informace.

Zahraniční výbor podle svého usnesení doporučil horní komoře, aby vyzvala vládu k přípravě kroků, které jsou "nezbytné pro vystoupení ČR z MIB". Kabinet by měl podle usnesení současně dokončit kroky k vystoupení z obdobné Mezinárodní banky pro hospodářskou spolupráci, která byla založena v roce 1963 socialistickými státy v rámci někdejší Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) a původně se měla s MIB, založené o sedm let později, sloučit.

Čerstvě z bezpečnostního výboru, kterému předsedá @PavelFischer: Vyzýváme vládu, aby připravila Česko na vystoupení z Mezinárodní investiční banky. Více v tiskové zprávě: https://t.co/4aRqMUk26d pic.twitter.com/esi6ILEATj

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) September 18, 2019

"Mezinárodní investiční banka je pozůstatek z dob socialismu a RVHP, který dnes slouží především Ruské federaci. Nevidím důvod, proč bychom měli zůstávat členy, není to pro Českou republiku výhodné. MIB je navíc rizikem z hlediska bezpečnosti. Je proto nejvyšší čas připravovat odchod," uvedl k usnesení výboru jeho předseda Pavel Fischer.

RVHP byla vytvořena jako protipól Evropskému hospodářskému společenství (nynější EU) a umožňovala centrální ovládání ekonomiky socialistických států.

K ukončení členství ČR v MIB senátory vyzvalo uskupení Evropské hodnoty. "Banka je bezpečnostními institucemi popisována jako možná krycí aktivita pro ruské vlivové a zpravodajské aktivity uvnitř schengenského prostoru, čemuž napovídá i snaha zajistit jí bezprecedentní diplomatickou imunitu v novém sídle v Budapešti," uvedlo.

Vláda naopak v návrhu na přesídlení MIB uvedla, že by tento krok byl v souladu zahraničně politickými zájmy ČR. Přemístění banky by podle kabinetu znamenalo, že by nebyla vnímána jako ruská, ale jako evropská. "Přesunutí sídla MIB umožní získat 'evropský status'. MIB bude nově při spolupráci s partnerskými bankami a institucemi spadat do oblasti střední a východní Evropy, a nikoli do regionu Ruské federace," uvedla vláda.

Rusko má podle vládního materiálu hlavní podíl na kapitálu banky (47 procent), ten se ale snižuje. MIB od roku 2012 prošla ozdravěním a nyní působí na trzích všech členských zemí. Cílem úvěrové politiky banky je podpora středně velkých podniků přímými úvěry, velkých podniků pomocí syndikovaného financování a zaměření na exportní financování.

Související

Maďarsko

Maďarsko odchází z Ruskem kontrolované Mezinárodní investiční banky

Maďarská vláda se rozhodla stáhnout své zástupce a odejít z Ruskem kontrolované Mezinárodní investiční banky (IIB), na jejíž tři vysoce postavené představitele ve středu uvalily Spojené státy sankce. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na maďarské ministerstvo pro hospodářský rozvoj. "Ačkoliv IIB hrála ve střední a východní Evropě důležitou rozvojovou roli, americké sankce způsobily, že její činnost ztratila smysl," uvedl resort v prohlášení podle agentury AP.
Alena Schillerová

Schillerová bude zástupce ČR v Mezinárodní investiční bance, potvrdila vláda

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se stane za Českou republiku guvernérkou v Mezinárodní investiční bance. Alternátem guvernéra, tedy zástupcem, bude náměstkyně ministryně financí Lenka Dupáková. Schválila to dnes vláda, vyplývá z informací na internetových stránkách kabinetu. Zároveň vláda rozhodla, že zástupce ČR v Radě ředitelů banky by měla jmenovat a odvolávat ministryně financí.

Více souvisejících

Mezinárodní investiční banka Senát ČR Česká republika Pavel Fischer

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy