Čeští politici a ekonomové vítají brexitovou dohodu. Rozhodující bude sobota

Čeští politici vítají čtvrteční informace o dohodě Velké Británie a Evropské unie na upravených podmínkách brexitu. Uvedli to dnes na dotaz ČTK. Předseda evropského výboru Poslanecké sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL) předpokládá, že Evropský parlament dohodu potvrdí. Urgenci současné situace, kdy má Británie podle plánu odejít z EU ke konci října, podle něj dokládá svolání britského parlamentu na sobotu.

Britský premiér Boris Johnson i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ve čtvrtek oznámili dosažení nové dohody o odchodu Británie z EU a poté jí podpořili lídři zemí EU. Nově dojednanou dohodu o brexitu ovšem musí ještě odhlasovat dolní komora britského parlamentu, která se kvůli tomu sejde na mimořádné schůzi v sobotu. Johnson však nemá v Dolní sněmovně většinu.

"Můj odhad je takový, že Evropský parlament tu dohodu posvětí, koneckonců ona se liší velmi málo od té, kterou (britský premiér) Boris Johnson odmítal," řekl Benešík.

Zajímá ho především řešení celních kontrol po změně tzv. irské pojistky. "Doufejme, že to dopadne dobře a Irsko i Severní Irsko to přijmou a bude jim to vyhovovat," řekl.

Dohoda je podle něj i nadále zdaleka lepším řešením než odchod Britů bez dohody. "Preferuji dohodu, která stanoví pravidla a kultivovaný rozchod. Je příznivější než divoký odchod, který by znamenal velkou právní nejistotu a daleko větší škody než odchod v rámci pravidel," dodal Benešík. Jeho stranický kolega Jiří Mihola ale varuje, že řešení irské hranice bude pravděpodobně nepřijatelné pro severoirskou Demokratickou unionistickou stranu (DUP). "Jen velmi těžko se dá předvídat výsledek hlasováni v parlamentu," sdělil Mihola.

Šéf sněmovního zahraničního výboru a místopředseda ČSSD Ondřej Veselý zprávy o dohodě vítá. "Předpokládám, že na straně států EU nebude problém, u Britů uvidíme v sobotu. Přesto by bylo nejlepší, kdyby Velká Británie z unie neodcházela," uvedl.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek ČTK napsal, že od začátku je zřejmé, že brexit bez dohody je pro obě strany nejhorší variantou. "Takže kompromis necelé dva týdny před odchodem je dobrá zpráva pro všechny. Teď bude záležet na britském parlamentu," dodal.

Zejména pro evropské firmy byla nejistota ohledně brexitu velmi nepříjemná a vedla k omezování investičních výdajů, což mělo následně nepříznivý dopad na evropský průmysl a hospodářskou aktivitu jako celek. Ve výhledu na rok 2020 bychom tak mohli přepsat směrem nahoru výhled hospodářského růstu v eurozóně, což by vedlo k vyššímu optimismu též ve výhledu pro českou ekonomiku," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

V případě schválení dohody mohou podle něj finanční trhy mohou pokračovat ve směru, jenž ve své reakci nabraly v prvních minutách po zveřejnění zprávy o dohodě, včetně posilování české koruny. "Pokud by ale dohoda opět spadla pod stůl, byla by to nepříznivá zpráva jak pro finanční trhy, tak pro evropskou ekonomiku, středoevropský region nevyjímaje. Opatrnost je tak i nadále namístě," dodal.

Ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda upozornil, že dnešní zpráva je dobrou novinou z hlediska české ekonomiky. Podle studie lovaňské univerzity z června letošního roku totiž brexit bez dohody připraví o práci zhruba 47.000 Čechů, zatímco brexit s dohodou zhruba 11.0000, upozornil.

Se schválením brexitové dohody navíc podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové roste šance, že by Česká národní banka mohla na svém listopadovém zasedání zvýšit úrokové sazby. "Tím, co jí od tohoto kroku odrazovalo, byly právě nejistoty pramenící z vnějšího prostředí," uvedla.

Související

Více souvisejících

Brexit Ondřej Benešík Jiří Mihola (KDU-ČSL) Marek Ženíšek (TOP 09) Česká republika Velká Británie

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 33 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy