ČMKOS vyzývá vládu k jednání o růstu platů ve veřejném sektoru

Odborová konfederace vyzývá vládu k jednání o růstu platů ve veřejném sektoru pro příští rok. Pro zdravotníky žádá navýšení tarifů o 15 procent, pro učitele o deset procent a pro hasiče, policisty, úředníky a ostatní pracovníky pak o sedm procent. ČTK to řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Asociace samostatných odborů (ASO) jako druhá největší centrála přidání učitelům a zdravotníkům podporuje, je ale proti zvýšení platů úředníků.

Vláda už ohlásila, že počítá s úpravou výdělků ve školství. Putovat by do nich mělo o devět procent peněz víc než letos. Zatím není jasné, kolik z toho dostanou učitelé do tarifů. Navýšení platů ve veřejné sféře se odrazí ve výdajích rozpočtu, který se koalice podle premiéra Andreje Babiše (ANO) chystá projednávat v pátek. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už dřív naznačila, že by lidé místo navýšení výdělků mohli příští rok získat víc peněz díky zrušení superhrubé mzdy. To ale v návrhu rozpočtu není. Babiš na pondělním sněmu Svazu průmyslu a dopravy řekl, že "superhrubá mzda bude zrušena definitivně".

ČMKOS je proti tomu, aby se přidání nahradilo snížením daně. Varuje před výpadkem příjmů rozpočtu v krizové době. "Požadavek odborů je jednoznačný: Okamžitě začít jednat," řekl Středula.

První jednání odborářů s ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD), jejíž úřad připravuje nařízení o navýšení platů, se konalo v polovině července. Následoval příslib pokračování debaty se členy vlády v srpnu po vládních prázdninách. Vyjednávání se neuskutečnilo. Mluvčí svazů veřejného sektoru Pavel Bednář podotkl, že ministerstvo financí teď rozeslalo návrh rozpočtu bez toho, aby o něm diskutovalo s odbory a zaměstnavateli. Předák připomněl, že vláda uzavřela s odbory kolektivní dohodu vyššího stupně. "Je v ní zakotvena povinnost obou smluvních stran zahájit nejpozději do konce prvního čtvrtletí vyjednávání ve věci valorizace platových tarifů státních zaměstnanců," uvedl Bednář. Požádal Maláčovou o svolání jednání.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 32 svazů. S menší odborovou asociací, která zastupuje vlivné železničářské a lékařské odbory, se ani letos na požadavcích neshodne. ASO podporuje navýšení platů učitelům a zdravotníkům, staví se ale proti růstu výdělků úředníků.

"Jejich počet v posledních několika letech neustále roste, jsem zásadně proti navyšování jejich platů," sdělil ČTK už dřív předák asociace Bohumír Dufek. Podle něj by úředníci měli být v krizi solidární s ostatními zaměstnanci, jimž v době epidemie klesl příjem. Dufek také kritizoval práci úřadů s dlouhými vyřizovacími lhůtami. Souhlasí s tím, že výdělky se dají zlepšovat jinak než zvýšením tarifů. Je pro zrušení superhrubé mzdy a snížení daně.

ČMKOS na navýšení platů trvá. Poukazuje na vysokou inflaci. Podle Středuly by vláda měla podpořit ekonomiku posílením kupní síly, víc by pak stát také vybral na odvodech a daních.

Podle zprávy informačního systému o průměrném výdělku v prvním pololetí pracovalo ve veřejném sektoru 642.100 lidí. Průměrný plat činil 39.894 korun. Meziročně se zvedl o 7,6 procenta. Polovina pracovníků veřejného sektoru vydělávala víc než 37.303 korun. Ceny v srpnu byly meziročně vyšší o 3,3 procenta.

Naposledy výdělky ve veřejném sektoru rostly v lednu. Učitelům se tarif zvýšil o osm procent, tedy o 1084 až 3534 korun. Další peníze mají dostávat v odměnách. Většina ostatních pracovníků si polepšila o 1500 korun bez ohledu na pozici, zkušenosti a vzdělání. Toto plošné přidání prosadila ASO. Víc letos dostali jen zaměstnanci v kultuře, nezdravotnické profese a technický personál, a to o 1830 až 3180 korun. Po zrušení nejnižší platové tabulky se totiž přesunuli do tabulky s vyššími částkami.

Související

Více souvisejících

mzdy / platy Josef Středula ČMKOS Odbory Asociace samostatných odborů (ASO) Vláda ČR Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 26 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy