Forum 2000: Tchajwanská prezidentka vyzdvihla vztahy s ČR, Vystrčil varoval před populismem

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen na úvod mezinárodní konference Forum 2000 vyzdvihla vztahy mezi Českem a Tchaj-wanem. Země podle ní mají shodné hodnoty a jejich spolupráce může vést k prosperitě na obou stranách. Ocenila také zářijovou návštěvu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu, která podle prezidentky ukázala obyvatelům ostrova, že nebudou nikdy opuštění.

"Tchaj-wan a Česká republika jsou partneři se sdílenými hodnotami. Věříme ve svobodu, demokracii, transparentnost, lidská práva. Máme podobnou historickou zkušenost, kdy naši občané bojovali proti autoritářskému režimu," uvedla Cchaj Jing-wen. Připomněla také někdejší podporu prvního českého prezidenta Václava Havla Tchaj-wanu, stejně jako letošní Vystrčilovu návštěvu země.

It’s my honour to open this year’s @Forum_2000 alongside so many democracy advocates from around the world. Join us online to hear me speak about #Taiwan’s commitment to democracy & our excellent relations with #Czechia. https://t.co/xDDRyY8Qz7

— 蔡英文 Tsai Ing-wen (@iingwen) October 12, 2020

"Země se stejnými hodnotami musí spolupracovat, abychom si zachovali svůj způsob života. Jen spoluprací můžeme zajistit zachování své demokracie a svobody," řekla tchajwanská prezidentka. Zdůraznila, že demokracie a svoboda jsou základem pro ekonomickou prosperitu.

Cchaj Jing-wen v návaznosti na Vystrčilovu cestu očekává prohloubení spolupráce mezi Českem a Tchaj-wanem. Příležitosti podle ní jsou například ve vývoji umělé inteligence, v komunikacích nebo ve zdravotnictví. Tchajwanská prezidentka také přislíbila vypsání výměnných programů pro české vysokoškolské studenty.

Vztahy mezi Českem a Tchaj-wanem se letos dostaly do popředí veřejného zájmu díky Vystrčilově cestě do ostrovní země. Proti cestě ostře protestovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii, Vystrčila kritizovali i prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na úvod mezinárodní konference Forum 2000 varoval před populisty, kteří slibují bezpracnou prosperitu. Základem prosperity podle něj jsou svoboda, solidarita a demokracie. Populismus v dlouhodobém pohledu svobodu a demokracii zabíjí, uvedl Vystrčil. Zvláštní zástupce Evropské unie pro lidská práva Eamon Gilmore uvedl, že v současnosti je ve světě velmi dobrá živná půda pro vzestup populismu.

"Osobně považují postupný nárůst politického populismu za jeden z největších současných celosvětových problémů," řekl Vystrčil. Podle něj je nemravné, když politici lidem slibují, že se budou mít dobře, aniž by se o to museli zasloužit a museli překonávat překážky, aniž by se chovali odpovědně a solidárně.

"Je to právě populismus, který postupně zabíjí pravdu, odpovědnost a solidaritu, následně i svobodu a demokracii," řekl Vystrčil. Upozornil, že populismus se neprojevuje pouze na národní úrovni, ale i v mezinárodním rozhodování, kdy se kvůli krátkodobým ekonomickým výhodám vytváří nezdravá závislost na nedemokratických zemích.

Předseda Senátu zdůraznil, že o svobodu a demokracii je nutné pečovat nejen ve vlastních zemích, ale všude na světě. Připomněl výrok papeže Jana Pavla II., že svobodu nelze jen mít a užívat, ale je třeba ji neustále opětovně získávat.

K problematice populismu se vrátil v dalším panelu konference Gilmore. Upozornil, že ve světě jsou nyní ideální podmínky proto, aby populisté posilovali. "Jedním z důvodů je tempo změn, které je tak rychlé, že s ním lidé nedokážou držet krok," řekl. Připomněl, že v posledních 30 letech výrazně zesílil fenomén ekonomické globalizace, došlo k rychlým technologickým změnám, mění se světové klima a nyní ještě zasáhla svět pandemie koronaviru. "Je to velmi dobrá živná půda pro populisty, kteří šíří politiku strachu," řekl Gilmore.

Populismu podle něj přispívá i změna způsobu komunikace. Lidé nyní čelí záplavě informací a pokud chce politik získat pozornost, často musí používat dramatické výrazy, které nejsou pro danou situaci adekvátní, uvedl Gilmore. Upozornil také, že sociální sítě lákají politiky k nabízení jednoduchých řešení, přestože by situace vyžadovala komplexnější přístup.

Související

Více souvisejících

Forum 2000 Cchaj Jing-wen Česká republika Tchaj-Wan Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR populismus

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy