Hamáček respektuje výměnu ministra, Arenbergera má za odborníka

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček respektuje právo koaličního partnera vyměnit ministra. ČTK napsal, že věří, že ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger naváže na práci dosavadního ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který dnes zhruba po pěti měsících ve funkci skončil.

"Pan Arenberger je odborník. Věřím, že naváže na práci ministra Blatného a podaří se mu dotáhnout do úspěšného konce boj s epidemií," uvedl Hamáček. Jmenování nového ministra se na Pražském hradě uskuteční dnes v 11:30.

Blatný dnes řekl, že své odvolání chápe jako politické rozhodnutí, na které měl premiér Andrej Babiš (ANO) právo. "Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen a jen na základě své odbornosti a rozhodoval na podkladě odborných dat a analýz," uvedl. Babišův krok se podle něj dá interpretovat tak, že podle premiéra je už země v rámci epidemie covidu-19 z nejhoršího venku.

Prezident Miloš Zeman zhruba před měsícem řekl, že by Blatný měl skončit kvůli názoru na ruskou vakcínu proti covidu-19 Sputnik V. Odmítáním látky podle něj nese odpovědnost za úmrtí lidí v Česku. Blatný trvá na tom, že ruská očkovací látka musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Babiš poslal Blatnému v poslední době několik vytýkacích dopisů. V nich ho kritizoval mimo jiné za podmínky pro podávání experimentálních léků na covid-19.

Běhounek odvolání ministra nerozumí

Místopředseda sněmovního zdravotnického výboru a bývalý hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD), o němž se dříve spekulovalo jako o možné náhradě za Jana Blatného (za ANO), odvolání ministra zdravotnictví nerozumí. V poslední době podle něj začal řešit věci dobrým způsobem. Běhounek dnes novinářům řekl, že on sám se ministrem stát nemohl, protože jeho postoje nemusí být v politickém prostředí vnímány jako pro mnohé přijatelné.

Novým ministrem zdravotnictví se stal ředitel vinohradské nemocnice Petr Arenberger. Do funkce ho dnes na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman, který předtím odvolal Blatného. Premiér Andrej Babiš (ANO) nového šéfa úřadu uvede do funkce ještě dnes.

"Nerozumím tomu. Je to rozhodnutí pana premiéra, nějaký důvod k tomu asi má. Já si myslím, že pan ministr Blatný v poslední době začal řešit věci takovým způsobem, že epidemie klesá, úspěšný byl," řekl Běhounek.

Dříve některá média o Běhounkovi hovořila jako o možném Blatného nástupci. "Já jsem ministrem zdravotnictví být nemohl, protože mám vyhraněné názory, naprosto jednoznačné postupy. Tvrdím, že se všechno musí odpracovat a že to je evoluce. To samozřejmě v politickém turbulentním prostředí není zrovna vnímáno jako postoj, který by třeba byl pro mnohé přijatelný," poznamenal.

Spekulace o tom, že by mohl být ministrem zdravotnictví, za posledních deset let zažil alespoň pětkrát. "A nikdy jsem se ministrem nestal. Třeba právě pro tohle," řekl.

Zopakoval dřívější vyjádření, že pokud by ministrem byl, tak by resort řídil a nenechal by si do toho mluvit. "Protože to takhle řešit nejde, jeden něco říct a druhý den to změnit. Pan ministr Blatný něco řekl a byl za to kritizován. Představoval jsem si, že to je v nějakém souzvuku, ale ukazuje se, že asi ne," dodal Běhounek.

K Arenbergovi řekl, že se uvidí, jaké bude chtít dělat kroky, ale moc prostoru na nějakou revoluci nemá. "Přepřahat v této situaci je ne úplně šťastné. Máme čtvrtého ministra během pandemie během jednoho roku," uvedl.

Dětský hematolog Blatný byl ministrem v Babišově vládě od loňského 29. října, kdy se stal třetím ministrem zdravotnictví v krátké době. Nejdříve v září rezignoval Adam Vojtěch. Jeho nástupce Roman Prymula skončil zhruba po měsíci poté, co se v médiích objevily fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci, která měla být kvůli vládním opatřením uzavřená.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Petr Arenberger Vláda ČR ministerstvo zdravotnictví jiří běhounek

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy