Havlíček považuje zastropování cen za jediné řešení energetické krize

Jediným řešením energetické krize je zastropování cen energií. Na tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO to dnes řekl bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Vláda podle něj nepomáhá firmám, státním institucím, krajům či obcím. Ceny energií jsou nyní na rekordní výši.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ve středu uvedl, že jednou z možností je stanovení maximální ceny na celoevropské úrovni. "Pokud bychom se rozhodli jako Evropská unie jít touto cestou,... tak Česká republika by byla určitě jedna z těch zemí, která by to podpořila," uvedl. Vedle zastropování cen později zmínil, že přistoupit by bylo možné také k diverzifikaci cen podle typu výroby elektřiny či že lze "sáhnout do povolenek".

Kabinet má podle Havlíčka několik možností, jak k zastropování cen přistoupit. Mimo jiné zmínil výkup podílu minoritních akcionářů energetické společnosti ČEZ. Ke stanovení maximálních cen energií na evropské úrovni, případně i na národní, vyzval dnes na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích také prezident Miloš Zeman.

Vláda na středečním jednání schválila návrh takzvaného úsporného tarifu, který pomůže domácnostem s vysokými cenami energií. Průměrná výše podpory s energiemi bude celkem zhruba 15.000 korun, letos z toho dostanou domácnosti zhruba 4000 korun. Celková výše pomoci kombinuje příspěvek skrze úsporný tarif a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energií, který činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny. Odpouštění poplatku za obnovitelné zdroje se týká nejenom domácností, ale také firem či organizací.

Kabinet podle Havlíčka udělal "naprosto brutální krok", aby si pomohl v rozpočtu na letošní rok, a rozdělil pomoc na dvě části. Pomoc vyplacená letos je nedostatečná, vláda si bere domácnosti jako rukojmí, dodal bývalý ministr.

Havlíček míní, že vláda nemá na podzim připravený žádný program pomoci pro živnostníky a podniky. Dotkne se jich pouze odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje. Problémy mají podle něj také státní instituce, kraje, obce či nemocnice.

Ministerstvo průmyslu podle Síkely připravuje jednání s kraji, které si na drahé energie stěžují. Ve středu připustil, že pro kraje je nyní velmi náročné vysoutěžit jiný než takzvaný spotový produkt, cena se v takovém případě odvíjí od aktuální ceny na burze. Jedním z možných řešení by podle Síkely bylo nakoupit část elektřiny pro potřeby státu a dále ji distribuovat mezi kraje.

Analytici: Stanovení maximální výše cen elektřiny je špatnou cestou

Stanovení maximální výše cen za elektřinu je špatnou cestou, shodli se analytici, které dnes oslovila ČTK. Podle nich hrozí, že kvůli určené ceně by se snížila výroba elektřiny a naopak by se zvýšila její spotřeba. Potřeba je ale přesný opak, uvedli. O stanovení stropu cen elektřiny jako o jedné z možných cest hovořil ve středu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), dnes k tomuto kroku vyzval i prezident Miloš Zeman.

Prezident vyzval na výstavě Země živitelka ke stanovení maximálních cen energií na evropské úrovni, případně i na úrovni národní. Ceny energií jsou nyní na rekordní výši. Síkela ve středu uvedl, že kvůli rekordně vysokým cenám energií zvažuje svolání mimořádné evropské rady pro energetiku.

"Pokud bychom se rozhodli jako Evropská unie jít touto cestou,...tak Česká republika by byla určitě jedna z těch zemí, která by to podpořila," řekl ve středu ke stanovení maximálních cen Síkela.

Před takovým postupem varuje analytik společnosti Natland Petr Bartoň. "Je to dobrá cesta do ještě většího pekla, ve kterém jsme. Zastropování cen sníží výrobu a zvýší spotřebu, oproti situaci bez zastropování. To je přesný opak toho, co potřebujeme, tj. zvýšit výrobu z levných zdrojů, a snížit spotřebu," uvedl.

"Nikdo nezpochybňuje katastrofální následky vysokých cen. Ale když uměle zlevníme elektřinu všem, pomůžeme především bohatším," uvedl Bartoň. Ceny pro domácnost podle něj ještě zdaleka nedosáhly současných burzovních cen, které musí platit průmysl. "Vysoké ceny pro průmysl nakonec stejně zaplatí domácnosti na účtech v obchodech. Omezený smysl by snad dával jen takový cenový strop, který by byl někde mezi cenami pro průmysl a cenami pro domácnosti," dodal.

Špatná myšlenka je stanovení maximální ceny elektřiny i podle analytika portálu Capitalinked.com Radima Dohnala. "Zastropování cen elektřiny je myšlenka špatná, jen o trochu lepší než zestátnění ČEZ či jiných výrobců elektřiny. Zastropování cen řeší jen následek následku. Nemění to motivaci občanů a firem k úsporám a vypínání," uvedl.

Podle Dohnala je řešení v nejkratším horizontu několik. Zmínil například omezování spotřeby elektřiny u relativně zbytných produktů, za které označil wellness, sauny, kolotoče, klimatizace, později i topení v hotelech, kancelářích či výrobě. Vhodné by také bylo snížit cenu emisní povolenky, a to nikoliv stanovením její maximální ceny, ale tím, že Evropská komise na trh vypustí další povolenky, dodal.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil uvedl, že možným problémem by bylo zajistit, že za stanovenou cenu bude někdo ochotný cokoliv vyrábět či prodávat. "Soukromé firmy nemohou být ve svobodné společnosti nuceny prodávat cokoliv za administrativně stanovenou cenu. A pokud jim bude připadat příliš nízká, mohou se jednoduše rozhodnout za ni neprodávat," uvedl Hradil. Donutit by je k tomu stát mohl pouze na základě dohody, na kterou dobrovolně přistoupí, či znárodněním a převzetím kontroly, míní ekonom.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Energetika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy