Inspekce odhalila pochybení u tří čtvrtin kontrolovaných firem, uvedla Maláčová

Zhruba ve třech čtvrtinách ze 123 kontrolovaných firem, na které se zaměřila inspekce práce při dvouměsíční akci Férová práce, se zjistilo porušení pravidel a zákoníku práce. Zjištění se týkala odměňování, pracovní doby či pracovních smluv. Předběžné výsledky dnes na tiskové konferenci zveřejnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a její poradce Matěj Stropnický.

Oba jsou v čele pražské kandidátky sociálních demokratů do sněmovních voleb. Podle Hospodářské komory Maláčová a její poradce zavlekli státní inspekci práce do předvolební kampaně a poškodili její věrohodnost. Závěry kontroly komora považuje za nedůvěryhodné.

Kontrolní akce vyvolala před nedávnem ostrou kritiku poté, co se ministryně a její poradce osobně účastnili inspekce v Krupce na Teplicku. Fotografie pak zveřejňovali na sociálních sítích. Podle kritiků neměl Stropnický k účasti na kontrolní akci oprávnění. Nepatří ani k úředníkům, ani k cizinecké policii. O případu jednal pak i Senát a žádal vysvětlení. Ministryně poté řekla, že její přítomnost zvedá o téma pracovních podmínek zájem a na kontroly bude chodit dál. Stropnického přítomnost zdůvodnila tím, že její poradce má na starosti dodržování zákoníku práce a o situaci se přesvědčuje v praxi. Kritici mluvili o předvolební kampani.

Podle ministryně měly kontroly poukázat na to, že po epidemii a otevření ekonomiky se pracovní pravidla zásadně porušují a musí se začít dodržovat. Inspekce se zaměřila na 167 zaměstnavatelů. Většinou k nim zamířila na podnět či stížnost, upřesnila Maláčová. Dokončených je zatím 123 kontrol u 30 firem a 93 jejich subdodavatelů a agentur. V 95 případech se zjistila porušení pravidel, tedy v 77 procentech.

"Zjištění jsou velmi závažná. Mimořádná kontrolní akce Férová práce ukazuje, že dochází ve zvýšeném množství k porušování zákoníku práce. Nejsou to žádné gentlemanské prohřešky," uvedla Maláčová. Podle ní budou kontroly pokračovat.

Kontroly začaly 21. června a trvaly do 23. července. Maláčová řekla, že inspektoři odhalili porušení u 29 z 30 kontrolovaných firem a u 66 z 93 subdodavatelů a pracovních agentur. Zjištění bylo celkem 277. Týkala se odměňování, chybné evidence pracovní doby, pracovních smluv a dohod, rovného zacházení, náhrad mzdy či součinnosti zaměstnavatelů s odbory. Stropnický jmenoval čtyři podniky, s nimiž inspekce zahájí správní řízení. Hrozí jim až dvoumilionová pokuta.

Akci resort zahájil několik týdnů poté, co Maláčová v květnu navštívila sklady Amazonu v Dobrovízi. Na sociálních sítích pak kritizovala podmínky zaměstnanců a oznámila, že si resort na porušování práv pracovníků "posvítí". Firma Amazon se proti kritice ohradila, informoval server Seznam zprávy.

Podle Hospodářské komory Maláčová a Stropnický propojili kontroly se svými předvolebními aktivitami, a tak poškodili věrohodnost inspekce práce a inspektorátu cizinecké policie. Závěry komora předem označila za nedůvěryhodné. Šéf komory Vladimír Dlouhý uvedl, že pokud se pravidla porušovala, nebylo to nejspíš pár měsíců před volbami. Ministryně tak mohla problémy řešit už v minulých letech, míní Dlouhý. Komora dodala, že web kontrolní akce provozuje ČSSD.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) inspekce firmy

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy