Kauza "muž s ricinem". Únik informace zásadně zkomplikoval vyšetřování, ozvala se BIS

Únik informace o možném ohrožení českých komunálních politiků jedem ricin zásadně zkomplikoval práci kontrarozvědky i policie a téměř znemožnil vyšetření případu, uvedla dnes na svém webu Bezpečnostní informační služba (BIS).

Tajná služba odmítla, že by informaci vypustila sama, stejně jako další spekulace kolem případu, který minulý týden vyvrcholil vyhoštěním dvou ruských diplomatů z Prahy. Premiér Andrej Babiš (ANO) v té souvislosti minulý týden uvedl, že kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace.

Vyhoštění diplomaté opustili Česko v neděli. Kvůli případu údajného diplomata s ricinem předtím dostali policejní ochranu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Podle Babiše však vyšlo najevo, že kauza byla smyšlená. Premiér k vyhoštění diplomatů řekl, že incident poškodil česko-ruské vztahy a způsobil bezdůvodné vytížení bezpečnostních složek. Ruská diplomacie označila krok Prahy za vážné poškození vztahů.

BIS uvedla, že případ před několika dny uzavřela. "Ve skutečnosti jde vlastně o jednoduchý a smutný příběh nepřátelství a závisti mezi dvěma pracovníky ruského zastupitelského úřadu v Praze, který se jeden z nich rozhodl řešit anonymním e-mailem zaslaným BIS ve snaze svého kolegu zásadním způsobem poškodit," uvedla kontrarozvědka. E-mail podle BIS popisoval hrozbu velmi detailně. "Urychleně byly prověřeny informace v něm obsažené a naprostá většina z nich byla ověřitelná, pravdivá a přesná," dodává BIS.

Žádná bezpečnostní složka na světě nemůže podobnou informaci "hodit do koše" a riskovat, že pokud by se obsah potvrdil, mohly by být ohroženy životy nevinných lidí, uvedla kontrarozvědka. "Nebylo tedy možné riskovat. Bohužel i vraždy jsou v arsenálu ruských zpravodajských služeb," uvedla. BIS i policie tedy po prověření informací přijaly adekvátní opatření, dodává tajná služba.

Únik informace do médií zkomplikoval práci BIS i policie, dodala kontrarozvědka. "I za této velmi složité situace pokračovali důstojníci BIS ve své činnosti a nakonec získali jasné a nezpochybnitelné informace o pozadí celého případu," stojí v textu. Později se podle kontrarozvědky podařilo v krátkém čase a pod tlakem spekulací médií rozkrýt, co se na velvyslanectví odehrálo, kdo za e-mailem stál a jaký cíl sledoval.

BIS odmítla, že by za zveřejněním informace o "muži s ricinem" mohla stát sama. "Službu zveřejnění informace významně poškodilo a téměř znemožnilo došetření případu. Pokud by BIS informace sama zveřejnila, tak by de facto sama sobě překazila práci," uvedla. BIS kvůli úniku informace podala trestní oznámení.

Premiér a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) by jistě nesáhli ke krajnímu a výjimečnému řešení, kterým je vyhoštění diplomatů, kdyby neměli jednoznačné důkazy, podotkla BIS. Zmiňuje také to, že před vyhoštěním dostalo Rusko možnost, aby oba diplomaté opustili republiku takzvaně potichu. "To Rusové nevyužili a ani se nesnažili o uklidnění celé situace, spíše naopak," konstatuje BIS.

Související

Vít Rakušan

Drama na pozadí eurovoleb. Rakušan se vyjádřil k teroristické hrozbě v ČR, stopy mohou vést do Ruska

Na pozadí probíhajících eurovoleb se o víkendu řešila teroristická hrozba, která visela nad Českem. Policie zpřísnila bezpečnostní opatření kvůli hrozícímu útoku na infrastrukturu, poté dopadla podezřelého muže z Jižní Ameriky. Novináři tak v neděli večer ve volebním štábu hnutí STAN nečekali jen na kandidáty do Evropského parlamentu, ale také na ministra vnitra Víta Rakušana. Bylo totiž jasné, že se vyjádří i k aktuálnímu případu. 
Michal Koudelka

Koudelka ve Sněmovně ozřejmil, o co šlo proruské platformě Voice of Europe

Jedním z cílů lidí kolem sankcionované platformy Voice of Europe byla špionáž uvnitř EU, řekl ředitel BIS Michal Koudelka v pondělí na konferenci v Poslanecké sněmovně. Koudelka ocenil tvrdou a nekompromisní reakci vlády, která platformu a její představitele zařadila na konci března na národní sankční seznam. 

Více souvisejících

BIS Velvyslanectví Rusko Česká republika Andrej Babiš Tomáš Petříček Pavel Novotný Zdeněk Hřib Ondřej Kolář (TOP 09)

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy