Ministryně Dostálová vyzve EU, aby prodloužila o rok možnost čerpání dotací

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) vyzve Evropskou komisi, aby o rok prodloužila možnost čerpání evropských dotací v současném programovém období 2014 až 2020. Zároveň uvedla, že start nového programového období, které mělo začít v roce 2021, se téměř jistě zpozdí. Ministerstvo to dnes ČTK sdělilo v tiskové zprávě.

"Aktuální opatření kvůli epidemii koronaviru a jejímu ekonomickému dopadu negativně ovlivňují i mnohé příjemce evropských dotací. Proto navrhneme úpravu pravidel pro jejich čerpání, aby umožnilo podnikatelům i obcím se s dopady lépe vyrovnat. Současně vyzývám Evropskou komisi, aby prodloužila možnost čerpání z probíhajícího programového období o jeden rok, tedy do konce roku 2024," uvedla Dostálová.

Současné programové období teoreticky skončí v roce 2020. Při čerpání evropských dotací však platí takzvané pravidlo N+3. To znamená, že státy musí do tří let vyčerpat dotace, které jim byly v daném roce přiděleny. Dostálová tak žádá o prodloužení pravidla na N+4.

"Současná situace s epidemií koronaviru přináší negativní dopady i pro mnohé žadatele a příjemce evropských dotací. Proto jsme připravili první úpravy pravidel, které již konzultujeme s Evropskou komisí, aby například náklady spojené s přípravou akcí, veletrhů, na které dostali příjemci podporu, si mohli započítat do způsobilých nákladů a nemuseli je proplácet ze svého, když se plánované aktivity nemohli uskutečnit," doplnila ministryně.

Podle ní by členským státům, podobně jako v případě Dánska, měla být umožněna úprava čerpání podle specifických potřeb státu. "Stejně tak MMR požádá o maximální flexibilitu, tedy o umožnění přesunů peněz tam, kde bude nejvyšší potřeba bez nutnosti rozsáhlého schvalovacího mechanismu ze strany Evropské komise," sdělila Dostálová.

Česká republika podle ní pokračuje v přípravách na příští programové období podle vládou schváleného harmonogramu, je však téměř jisté, že v příštím programovém období se začne čerpat později, než v původně plánovaném roce 2021. "K dosavadnímu zpoždění ve vyjednávání evropské legislativy a evropského rozpočtu se přidají další měsíce zpoždění vlivem celoevropských opatření na boj s koronavirem. Již nyní je zpoždění větší, než při přípravě období 2014-2020. I proto Evropské komisi navrhnu prodloužení současného období, aby nedošlo k výpadku financování potřebných projektů," dodala Dostálová.

Evropská komise ke konci loňského roku Česku proplatila 38 procent dotací určených na programové období 2014 až 2020. Šlo o 232,6 miliardy korun z celkově přidělených 614 miliard korun. Smluvně zajištěno mělo Česko 490 miliard korun, tedy 80 procent. Podle analytiků se čerpání v porovnání s ostatními zeměmi zlepšuje. Na druhou stranu upozorňují, že malý podíl dotací jde na výstavbu infrastruktury a vyřízení žádostí je zbytečně komplikované.

Související

Klára Dostálová

Volby do Evropského parlamentu 2024 PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

Více souvisejících

Klára Dostálová EU (Evropská unie) evropská komise dotace Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy