MPSV mělo chyby v účetnictví a ve vnitřní kontrole, odhalil NKÚ

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chybovalo v účetní závěrce za loňský rok a nedostatky mělo i ve vnitřním kontrolním systému. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V účetní závěrce zjistili kontroloři nesprávnosti za 12,4 miliardy korun. NKÚ proto k účetní závěrce za rok 2018 nevydal stanovisko bez výhrad.

"Významné nesprávnosti, které zjistili kontroloři v účetní závěrce, se týkaly rozvahy, výkazu zisku a ztráty a přílohy účetní závěrky," uvedl Nejvyšší kontrolní úřad.

Ministerstvo práce a sociálních věcí mělo chyby v účetnictví a nedostatky ve vnitřním kontrolním systému. Více informací zde: https://t.co/0PwMJU2I9C pic.twitter.com/vPsPDPyZsC

— NKÚ ČR (@NKU_CZ) September 23, 2019

Podle něj v rozvaze MPSV nevykázalo zálohy poskytnuté formou dotace za téměř 7,2 miliardy korun. Dále v příloze kontroloři vyčíslili nedostatky u některých podrozvahových účtů na dvě miliardy korun a v rozvaze a ve výkazu zisku a ztráty nevykázalo ministerstvo pohledávky a související skutečnosti z roku 2016 za 2,9 miliardy korun.

Některé významné nesprávnosti v účetní závěrce souvisely podle kontrolorů s tím, že ministerstvo napravilo jen část nedostatků, které zjistil NKÚ v předchozí kontrole. "V letech 2017 a 2018 sice MPSV přijalo opatření, aby odstranilo nedostatky ve vedení účetnictví, ale ne zcela," upozornil kontrolní úřad. Doplnil, že z celkem 22 opatření jich ministerstvo přijalo 14, u sedmi byla opatření jen částečná a v jednom případě opatření nepřijalo.

Přesto podle kontrolorů účetní závěrka za loňský rok s výhradou výše uvedených významných nesprávností podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví. Při předchozí kontrole se NKÚ kvůli neprůkaznosti účetnictví nemohl ke spolehlivosti účetní závěrky za rok 2016 vyjádřit. Významné problémy ve vztahu k účetní závěrce ale přetrvávají, proto NKÚ ani k účetní závěrce za rok 2018 nevydal stanovisko bez výhrad.

U vnitřního kontrolního systému ministerstva NKÚ zjistil, že některé kontrolní mechanismy ve vedení účetnictví nefungovaly dostatečně spolehlivě. Týkalo se to zejména inventarizace a také získávání správných a úplných informací pro vykazování podmíněných závazků z uzavřených smluv a ze soudních sporů. "Například u licencí k softwaru MPSV nedoložilo, že jej může používat po dobu celého roku 2018 a také v dalších letech. Podle smlouvy jej totiž mělo používat do června 2018," uvedli kontroloři.

MPSV také porušilo rozpočtovou kázeň, když zaplatilo přes 794.000 korun za objednávky, které ale nebyly uveřejněny v registru smluv, a byly proto od začátku zrušeny.

Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) její úřad nedostatky napraví a za problémem může být loňská personální situace v úřadu. Ministerstvu chyběli náměstci i další pracovníci. "Nejedná se o porušení zákona, jedná se o nesprávnosti. Vysvětluji si je tím, že jsem resort převzala v personálně destabilizovaném stavu a že toto je důsledek. Tento rok jsme jmenovali vedení příslušné sekce a dáme vše do pořádku," řekla novinářům Maláčová.

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí nkú účetnictví Jana Maláčová (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy