Na pomoc se zdravotnictvím a uprchlíky pošle Česko 195 milionů

Z programu Pomoc na místě Česko letos pošle 140 milionů korun, mířit budou peníze zejména na západní Balkán nebo do Jordánska a mají sloužit státům pod silnými migračními tlaky nebo k asistenci uprchlíkům v regionech původu. Ze zdravotně humanitárního programu Medevac zamíří dary v celkové výši 55 milionů korun k mezinárodním organizacím, které pomáhají v Iráku, Mauritánii a Nigérii. Priority programů dnes schválila vláda, informovalo ministerstvo vnitra.

Cílem programů je vysílání lékařských týmů do problémových oblastí, budování zdravotnické infrastruktury, přímá pomoc uprchlíkům i boj proti nelegální migraci, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Do Bosny a Hercegoviny, Severní Makedonie a Srbska má letos zamířit celkem 50 milionů korun. Dar má sloužit k posílení kapacit zemí v azylové politice, přijímání migrantů a jejich integrace nebo návratů.

Dalších 25 milionů plánuje vnitro darovat do Jordánska na stabilizaci syrských uprchlíků v zemi. Stejná částka má zamířit do zemí širšího Sahelu, tedy do Mali, Mauritánie, Nigeru a Senegalu. Peníze budou sloužit k stabilizaci uprchlíků a migrantů a podporu azylových, migračních a hraničních systémů zemí. Cílem je pomoci zranitelným lidem a zabránit nelegální migraci do Evropy.

Zbylých 40 milionů zahrnuje dvě položky - 25 milionů korun je finanční příspěvek do společného projektu zemí V4 a Německa v Maroku. Ten je určen ke zvýšení kapacity Maroka v ochraně hranic. Zbylých 15 milionů korun má vnitro vyčleněno na mimořádné situace.

Podle předběžných údajů agentury Frontex přicestovalo loni do Evropy 124.000 migrantů a uprchlíků. Proti předešlému roku jde o pokles o 13 procent. Podle vnitra šlo zejména o důsledek opatření souvisejících s pandemií nemoci covid-19. Nejčastěji do Evropy přijížděli občané Sýrie, Maroka, Tuniska a Alžírska.

Peníze z programu Medevac budou v Iráku sloužit ke zlepšení přístupu k reprodukční, porodní, poporodní a novorozenecké zdravotní péči v poválečném západním Mosulu. V Mauritánii podpoří projekt, jenž se zaměřuje na pacienty z uprchlického tábora Mbera. V Nigérii peníze podpoří poskytování rehabilitačních a ortopedických služeb.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Česká republika

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy