Na státní rozpočet se snáší kritika. Opozici vadí deficit a nízké výdaje

TOP 09 bude navrhovat snížení výdajů i deficitu státního rozpočtu na příští rok o 20 miliard korun a to, aby podíl investičních výdajů vůči celkovým činil alespoň deset procent. V takovém případě by byla strana ochotna jednat o podpoře návrhu rozpočtu, v opačném případě ji vylučuje. Na dnešní tiskové konferenci před zahájením schůze Sněmovny to řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Také další opoziční strany - STAN, KDU-ČSL či SPD - rozpočet kritizují. Poslanci se jím začnou zabývat ve středu, kdy předlohu do Sněmovny přijde podpořit prezident Miloš Zeman.

V případě státního rozpočtu schvaluje dolní komora v prvním čtení jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a výši schodku. Deficit vláda navrhla čtyřicetimiliardový, stejný jako je letošní. Předseda ODS Petr Fiala poznamenal, že schodek považuje za politicko-rozpočtový trestní čin.

V případě návrhu rozpočtu na příští rok předvedla vláda tak slabý výkon, že ho považuji za zpronevěru úspěšných let ekonomického růstu a proto za rozpočtově-kriminální trestný čin. My se chováme zodpovědně a předložíme konkrétní návrhy, jak v rozpočtu ušetřit 43,45 miliard korun.

— Petr Fiala (@P_Fiala) October 22, 2019

Miroslav Kalousek uvedl, že v rozpočtu není ani koruna na nezbytné systémové změny ve zdravotním a penzijním pojištění a že investiční aktivita je nižší než v dobách krize. Změny, které TOP 09 navrhuje, by byly podle něj maximem toho, co se dá spravit během jednoho měsíce. Pokud kabinet bude trvat na stávajících parametrech návrhu rozpočtu, TOP 09 podporu vylučuje, dodal.

Piráti chtějí vrátit předlohu k přepracování. Vláda podle nich rezignovala na vyrovnaný rozpočet, který premiér a dříve ministr financí Andrej Babiš (ANO) v minulosti sliboval, řekl poslanec Mikuláš Ferjenčík. Hnutí ANO podle něj neustále navrhuje prohlubovat zadlužení státu. Za největší konkrétní rozpočtovou chybu Piráti považují, že ANO připustilo, že za jeho vlády znovu narostlo zdanění práce.

Plánovaný deficit 40 miliard po období dlouhého ekonomického růstu nazval Fiala politicko-rozpočtovým trestným činem a zpronevěrou úspěšných let České republiky. Vláda podle něj na investice vydává méně než v době krize, co se týče podílu investičních výdajů na celkových.

Ani lidovci návrh rozpočtu v prvním čtení nepodpoří. Podle nich návrh neobsahuje dostatečné investice do dopravní infrastruktury. Vláda se podle KDU-ČSL také málo zaměřuje na digitalizaci, která by umožnila ušetřit až deset procent státních zaměstnanců.

Podle předsedy STAN Víta Rakušana je rozpočet v nynější podobě hokynářský a bez ambicí. "Je ze zásady špatně koncipovaný, opisují se položky z minulých let, místo aby se přizpůsobovaly výdaje ambiciózním plánům," řekl. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) podle něj hokynářským způsobem občas někde přihodí nějaké peníze, mimo jiné podle toho, co si řeknou komunisté.

"Schodek 40 miliard v době růstu je zbytečný. Bylo by lepší, kdyby vláda držela peníze do okamžiku, kdy soukromý sektor třeba nebude moct investovat," doplnila místopředsedkyně STAN Věra Kovářová.

SPD v usnesení předsednictva uvedla, že rozpočet nepodpoří, protože vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM nehospodaří s péčí řádného hospodáře. Návrh by podle hnutí měl být vyrovnaný či přebytkový. Další zadlužování je podle SPD zbytečným zatížením budoucí generace. "Navíc pak chybí peníze na razantnější zvýšení invalidních a starobních důchodů a podporu pracujících rodin s dětmi," uvedlo hnutí.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Miroslav Kalousek top 09 Vít Rakušan (STAN) Starostové a nezávislí (STAN) Alena Schillerová Poslanecká sněmovna KDU - ČSL Petr Fiala (ODS) ODS Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Zdroj: David Holub

Další zprávy