Cestu na Tchaj-wan plánují i poslanci. Protesty Číny zažil i Benda

Horní komora Parlamentu ČR není jediná, kdo má členy, kteří plánují cestu na Tchaj-wan, ač jej Česko kvůli politice jedné Číny neuznává. I v Poslanecké sněmovně existuje neoficiální skupina přátel Česka a Tchaj-wanu. Stejně jako senátor Vystrčil už stihla okusit čínskou averzi z důvodu podpory tohoto ostrova, který se po komunistickém převratu v roce 1949 odtrhl od pevninské Číny.

Ve skupině je 25 členů napříč celým politickým spektrem, vyjma SPD a KSČM. Ta na podzim zamýšlí uskutečnit další cestu na Tchaj-wan neboli Čínskou republiku.

"Skupina není oficiální, ale dělá totéž, co ostatní skupiny tohoto charakteru. Udržuje vztahy s ambasádou, což v tomto případě není úplně ambasáda,“ uvedl pro CNN Prima News poslanec Marek Benda (ODS) stojící v jejím čelem už od roku 2006, který už má své bohaté zkušenosti s návštěvou ostrovu. Tchaj-wan sice nemá v Česku diplomatické zastoupení. Částečně jej ale nahrazuje Tchajpejská hospodářská a kulturní kancelář v ČR.

Neformální parlamentní skupina zamýšlela cestu na Tchaj-wan už v druhé polovině května, a to z důvodu inaugurace tamní prezidentky Cchaj Jing-wenové. Pandemie covid-19 jí v tom však nakonec zamezila.

"Měl jsem plán, že budu na ostrově v druhé polovině května s celou delegací Sněmovny v rámci inaugurace paní prezidentky. Nakonec nic nelétalo a poslal jsem jen inaugurační pozdrav k jejímu znovuzvolení,“ konstatoval Benda. "Cesta se možná uskuteční v průběhu podzimu, bude záležet na epidemiologické situaci ve světě,“ podotkl. Mělo by se jednat o dvě oddělené cesty, tedy delegace Sněmovny a předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který se chce na ostrov vydat na přelomu srpna a září.

Benda, který už má s diplomatickou návštěvou Tchaj-wanu zkušenosti, řekl, že už si sám užil nelibosti ze strany Pekingu. Nejinak na tom byl i zesnulý Jaroslav Kubera, který ostatně jako první šéf horní komory o cestě na ostrov hovořil.

Kuberovi vyhrožovalo velvyslanectví

Vystrčilův předchůdce ve funkci Jaroslav Kubera obdržel v lednu na Pražském hradě vzkaz, ve kterém ho Velvyslanectví Čínské lidové republiky varovalo před případnou misí na Tchaj-wan, který Peking stále kvalifikuje jako svou vzbouřeneckou provincii. Řada politiků tehdy kritizovala čínskou ambasádu za vměšování se do vnitřních záležitostí České republiky. 

"Zažil jsem bývalou vysokou představitelku čínské ambasády v Praze, která říkala: ‚Vaše cesta není v souladu se zahraničně politickým směřováním ČR.‘ Já říkal, že se domnívám, že je a ona o tom nerozhoduje. Takže, ano, zažil jsem jejich protestování,“ řekl Benda.

Podle čínského velvyslance v Česku Ťiena-mina Peking s cestou nesouhlasí, věří proto, že Praha dostojí svému slibu podpory politiky jedné Číny, jejímž cílem je docílit opětovného připojení Tchaj-wanu k pevninské Číně. O toto usilují Číňané dlouhodobě. V jejich úsilí je oficiálně podporuje celá EU, jakož i Spojené státy americké. 

Jedním z členů skupiny podporující Tchaj-wan je i předseda STAN Vít Rakušan. "Skupina funguje čile, míváme pracovní setkání či večeře,“ řekl.

Benda práci týmu chválí s poukazem i na zvláštní daňové zákony schválené v posledním půlroce. "Slouží k úpravě dvojího zdanění mezi ČR a Tchaj-wanem. Je to deset let práce této skupiny, než se postupně dostal návrh ke schválení," uzavřel.

Související

Americký předseda sněmovny Mike Johnson mluví k tisku poté, co sněmovna schválila velký balíček pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan a také hlasovala pro zákaz TikTok v Kapitolu (Washington D.C., 20. dubna 2024).

USA poskytnou další vojenskou pomoc Kyjevu. Díky, Ameriko, reagoval Zelenskyj

Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí ruské agresi. Sněmovna reprezentantů v sobotu schválila balík v hodnotě 61 miliard dolarů. Schválení pomoci předcházely měsíce sporů mezi demokraty a republikány. Návrh čeká ještě projednání v Senátu, kde by měl hladce projít. 

Více souvisejících

Tchaj-Wan Marek Benda Miloš Vystrčil (ODS) Jaroslav Kubera Čína

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Scholzovi dochází trpělivost. Netanjahua varoval před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy