Opoziční ANO a SPD asi podpoří návrh omezení pomoci uprchlíkům

Opozice ve Sněmovně, tedy hnutí ANO a SPD, zřejmě podpoří schválení navrhovaného omezení pomoci uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News to dnes řekli předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) a místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Jan Hrnčíř (SPD).

Obě hnutí podle nich také k vládnímu zákonu předloží pozměňovací návrhy.

Zákon zvaný lex Ukrajina II, který má nově upravit stávající opatření na pomoc válečným uprchlíům, mají poslanci projednat na příští řádné schůzi. Ta začne v úterý odpoledne. Úpravy zákona lex Ukrajina by měli poslanci schvalovat hned v první den schůze, a to zrychleně ve vyhlášeném stavu legislativní nouze.

Hnutí ANO bude mít podle Vondráčka k normě pozměňovací návrhy. "Ale obecně si myslím, že hnutí ANO je otevřené to podpořit. My nechceme politikařit," uvedl. Podobný názor podle Hrnčíře sdílí i SPD, které podle něj má k vládnímu návrhu rovněž připomínky. Za zásadní podle něj SPD považuje to, aby Češi nebyli v sociálním systému znevýhodněni proti Ukrajincům. Podmínky pro čerpání sociálních dávek by se podle něj měli srovnat tak, aby třeba jedni neměli přístup k dávkám přes aplikaci v telefonu, a druzí nikoli. Ukrajinští uprchlíci mohou přes aplikaci v telefonu žádat o humanitární dávku 5000 korun.

Předloha zákona o pomoci Ukrajincům mimo jiné předpokládá, že běženci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky už pětitisícovou humanitární dávku nebudou pobírat. Od druhého měsíce bude tako podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česko, což má zabránit takzvané dávkové turistice. Zdravotní pojištění bude stát hradit uprchlíkům vyjma dětí a seniorů nejvýše tři měsíce ve snaze motivovat je k zaměstnání.

Předloha také zpřísňuje některá pravidla dočasné ochrany, výslovně z ní vyjme obyvatele Evropské unie. Úřady budou moci posuzovat žádost o ochranu až dva měsíce, naopak běženci budou muset hlásit změnu pobytu do tří pracovních dnů. Návrh počítá také s tím, že Česko i po skončení nouzového stavu nebude vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům.

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 358 048 lidem z Ukrajiny, v sobotu jich přibylo 482. Cizinecké policii se přihlásilo více než 265 tisíc osob, dalších 913 jen za včerejší den.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.
Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Hnutí ANO Svoboda a přímá demokracie (SPD) uprchlíci Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy