Palestinci si Česko spojují se škodovkou, říká diplomat v Ramalláhu

Palestinci vnímají Českou republiku pozitivně. Spojují si s ní především škodovky, které jsou na palestinském trhu nejprodávanějším autem a tvoří většinu tamních taxíků. V úterním rozhovoru s ČTK to řekl vedoucí Styčného úřadu České republiky v Ramalláhu Petr Starý.

Česká rozvojová pomoc Palestině se podle něho dlouho soustředila na obnovitelné zdroje, nyní se chce ČR zapojit například i do zdravotnictví či do zpracovávání odpadů. Důraz bude kladen i na nové nástroje rozvojové spolupráce, jejichž cílem bude větší zapojení českých firem.

V uplynulých 25 letech Česká republika podle Starého v Palestině realizovala asi 40 projektů za zhruba 350 milionů korun. "Začali jsme v oblasti energetiky a vodohospodářství a postupně jsme se přesunuli k obnovitelným zdrojům... Postavili jsme první solární elektrárnu ve městě Túbás, " uvedl Starý s tím, že ČR je dodnes na palestinských územích v tomto sektoru považována za průkopníka, přestože investice jiných zemí jsou nyní daleko vyšší.

Zároveň však český diplomat očekává změny v mechanismech rozvojové spolupráce, při kterých bude mimo jiné kladen větší důraz na zapojení českých firem. "Dlouhá léta jsme se soustředili na obnovitelné zdroje a teď přichází změny. Ty jsou jednak sektorové a jednak v nástrojích, které můžeme používat na rozvojovou spolupráci," uvedl Starý. Jedním z těchto nástrojů budou podle Starého takzvané "vázané dary", dalším například model "business to business". O konkrétních projektech by se podle Starého mělo začít rozhodovat na podzim.

"Nechceme úplně opustit energetiku, ale chtěli bychom k tomu přidat nějaké další, v nichž má Česká republika potenciál, což je třeba zdravotnictví, tedy vybavení nemocnic, sociální oblast nebo zpracování odpadů. Záleží hlavně na tom, jaké české firmy projeví zájem," řekl Starý. V této souvislosti český diplomat také zmínil, že firma Dermacol, která je jedna z mála aktivních českých firem na palestinském trhu, zvažuje, že by udělala projekt, v němž by byly proškoleny palestinské kosmetičky a výměnou používaly pouze produkty Dermacol, což by také mohlo přispět k vytvoření nových pracovních míst.

Česká republika má zároveň blízké vztahy s Izraelem, což podle Starého do jisté míry ovlivňuje palestinské vnímání Česka. "Palestinci jsou si vědomi toho, že Česká republika má nadstandardní vztahy s Izraelem a umí s tím pracovat. Nestává se, že by kritizovali tuto naši pozici jako takovou. Občas nás kritizují za to, že na některém mezinárodním fóru hlasujeme tak nebo onak, ale týká se to pokaždé té konkrétní situace," uvedl. Reakce Palestinců na ČR jsou jinak podle Starého pozitivní. "Když se řekne Česká republika, tak na rozdíl od zbytku světa to není fotbal, ale jsou to škodovky. V Palestině taxík rovná se škodovka, to zná každý. Rozhodně jsem nezažil žádné negativní reakce, že by to vyvolalo výčitky či agresi," řekl.

V návaznosti na červencové setkání českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka a jeho palestinského protějšku Rijáda Málikího v Praze, by se příští rok měly uskutečnit jednání ministrů obou zemí v Ramalláhu. Plány na toto setkání jsou podle Starého již v chodu, ale konkrétní obrysy schůzky by měly podobně jako otázky týkající se další rozvojové a obchodní spolupráce začít být známé na podzim letošního roku.

Na dotaz, jak hodnotí aktuální situaci na palestinských územích vzhledem k přetrvávajícím sporům mezi hnutími Hamás a Fatah a zda může letos vytvořená nová vláda v dohledné době dosáhnout nějakého usmíření, Starý odpověděl, že se to "velmi těžko posuzuje".

"Vláda (na Západním břehu Jordánu) by chtěla nové volby, taková je její opakovaná deklarace, ale má jednu zásadní podmínku, a to je konání voleb souběžně na Západním břehu Jordánu, v Gaze a ve východním Jeruzalémě. Aby proběhly volby v Gaze a na Západním břehu Jordánu, je nutnou podmínkou právě usmíření. Takže samozřejmě je to pro ně cílem, který by pak znamenal další vývoj, například směrem k obnovení parlamentu, ale kdy se tak stane, nedokážu odpovědět," vysvětlil.

Zároveň toto vnitropalestinské usmíření Starý vnímá jako důležité pro mírový proces s Izraelem. "Myslím si, že je to zásadní předpoklad, protože těžko lze vést rozhovory se stranou, která je zároveň ještě rozdělena na dvě části. Myslím, že je základní podmínka, aby byl jeden hlas," řekl.

Související

Více souvisejících

palestina Česká republika diplomacie humanitární pomoc

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy