Jak se bude na podzim volit? Senátoři opozice chtějí umožnit hlasování i lidem z karantény

Senátoři budou na dnes zahájené schůzi z podnětu stálé komise pro krajany hlasovat o výzvě vládě, aby projednala zákon o korespondenčním hlasování při volbách v zahraničí. Iniciátor návrhu Tomáš Czernin (TOP 09) míní, že by se mohla možnost hlasování na dálku vztahovat vedle krajanů na voliče v karanténě.

Lidovečtí senátoři chtějí téma hlasování z karantény projednat během mimořádně zařazeného bodu schůze, vláda by podle nich do začátku srpna měla připravit technická opatření umožňující volbu lidem uzavřených v domovech kvůli epidemii koronaviru. Podobný názor má i další opoziční klub - ODS.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) současná pravidla nedovolí na podzim hlasovat v krajských a senátních volbách těm, kteří budou v době hlasování v karanténě jako možní nosiči koronaviru nového typu. Ministerstva vnitra a zdravotnictví proto vytvoří pracovní skupinu, která se bude zabývat epidemiologickými opatřeními během podzimních krajských a senátních voleb a možností hlasování lidí v karanténě. V krajním případě vicepremiér nevyloučil odklad hlasování. O možnosti korespondenční volby pro lidi v karanténě v uplynulých dnech hovořil zmocněnec vlády pro výzkum ve zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Hamáček v pondělí uvedl, že nelze do voleb pravidla změnit.

Místopředsedkyně klubu KDU-ČSL Šárka Jelínková míní, že případné vyřazení tisíců voličů v karanténě z voleb by mohlo ovlivnit výsledky hlasování o novém složení Senátu. Odklad hlasování nic neřeší, epidemiologická situace za třeba měsíc může být horší než v době voleb, řekla na tiskové konferenci. Vláda by podle ní proto měla připravit speciální postupy, které umožní volit v karanténě při zachování hygienických pravidel. S návrhy by kabinet měl přijít do 5. srpna.

Předseda klubu ODS Martin Červíček na tiskové konferenci uvedl, že senátoři ODS návrh lidovců jednoznačně podpoří. Kabinet podle něj měl začít na úpravě legislativy začít už na jaře. Nyní lze zřejmě stihnout jen technická opatření, míní jeho kolega Zdeněk Nytra.

Zákon o korespondenční volbě v zahraničí vláda odmítá projednat, čímž oddaluje jeho projednání Sněmovnou, uvedl dnes Czernin na tiskové konferenci. Hrozí podle něj, že návrh připravený opozicí spadne v příštím roce po skončení mandátu současné Sněmovny pod stůl. Usnesení Senátu by mělo vládu přimět k jednání. Senátor míní, že vláda projednání normy zdržuje, protože 600.000 voličů v zahraničí by mohlo ovlivnit výsledky voleb v její neprospěch. Podle lidovců není ale reálné návrh přijmout tak, aby změna platila už na podzim. ODS by návrh podpořila.

Podle opoziční TOP 09 by měl kabinet hledat cestu, jak umožnit občanům volební právo uplatnit, a to včetně těch, kteří budou v době hlasování v karanténě. "Korespondenční hlasování se do října stihnout nedá, navíc by to situaci nevyřešilo," podotkl v pondělí Hamáček. Na obálkách by podle něj mohl virus zůstat, což by s sebou přineslo například nutnost jejich dezinfekce. Řešení, které by se stihlo do podzimu a vyloučilo všechna rizika, podle něj neexistuje. V dlouhodobém horizontu by to mohly být elektronické volby, což ale vyžaduje delší přípravu.

Podle informací ministerstva zahraničí žijí v zahraničí zhruba dva miliony českých krajanů, z toho asi desetina má české občanství, a tím i právo volit. Čeští občané žijící v zahraničí se mohou účastnit voleb do Sněmovny a do Senátu, krajských voleb ne. Zatímco při sněmovních volbách hlasují na zastupitelských úřadech, v případě senátních voleb si na ambasádě či konzulátu vyzvednou hlasovací lístek a hlas odevzdají ve volební místnosti v Česku. V posledních sněmovních volbách hlasovalo zhruba 10.500 Čechů v zahraničí, u senátních voleb počty hlasujících ze zahraničí statistici neevidují.

Pravidlo, podle kterého nemohou ve volbách hlasovat lidi umístění v karanténě kvůli potenciální nákaze přenosnou nemocí, platí pro krajské volby od roku 2000 a pro senátní od roku 1995. Pracovní skupina by měla podle Hamáčka zohlednit, že letos jde o bezprecedentní situaci, kterou v tomto rozsahu česká legislativa nepamatuje, a prověřit všechny možnosti včetně využití speciálních mobilních uren či volebních komisí.

Související

Markéta Pekarová Adamová na sněmu TOP 09. (11.11.2023) Prohlédněte si galerii

TOP 09 zahájila volební sněm, v čele zůstává Pekarová Adamová

TOP 09 zahájila v sobotu dopoledne celostátní sněm, který se koná v pražském hotelu Clarion. Vládní strana si na něm volí vedení, které ji povede do příštích sněmovních voleb. Funkci předsedkyně s přehledem obhájila šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Nově jí bude krýt záda ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. 
Tomáš Czernin

Senátoři orodují za jasné podmínky pro prezidentské kandidáty

Volební zákon dostatečně jasně nespecifikuje podmínky pro kandidaturu na prezidenta a bylo by namístě ho zpřesnit. V dnešní pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se na tom shodli senátoři Adéla Šípová (za Piráty), Jana Zwyrtek Hamplová (nestr.), Tomáš Czernin (TOP 09) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). 

Více souvisejících

Tomáš Czernin Volby krajské Senátní volby Senát ČR Jan Hamáček Vláda ČR zákony Martin Červíček top 09 ODS KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy