Politici mají šifrované telefony, Zemanovy rozhovory by BIS smazala, tvrdí Randák

Prezident či někteří ministři disponují podle bývalého ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karla Randáka telefony, u kterých mohou zajistit, že hovory nebude možné odposlouchávat. Prezident Miloš Zeman v neděli Blesku řekl, že Bezpečnostní informační služba (BIS) odposlouchávala lidi z jeho nejbližšího okolí a protože nemá telefon, odposlechy se týkaly i jeho.

Pokud Zeman používá telefony jiných lidí, je možné, že se v záznamech objevil, v takovém případě však byly smazány, řekl Randák ČTK. Vedoucí analytického týmu antivirové firmy Eset Robert Šuman ČTK řekl, že u vysoce postavených ústavních činitelů, politiků a dalších osob, kteří mají přístup k utajovaným či důvěrným informacím, je nutné na zabezpečení veškeré komunikace a přenos dat klást větší důraz.

Bývalý šéf civilní rozvědky Randák řekl, že někteří lidé ve státní správě, ministři či prezident mají k dispozici speciální telefony, ze kterých lze vést běžné hovory, ale zadáním kódu či určitým tlačítkem také aktivovat šifrované volání. Rozhovory mezi obdobně chráněnými telefony pak není možné odposlouchávat. "Takhle to ve vyspělých zemích, mezi které se asi bohužel nepočítáme, funguje," konstatoval.

Pokud některý z ústavních činitelů telefon nevyužívá, je to jeho věc. Pokud však prezident pro hovory používá telefony někoho jiného, měl by si dát pozor, s kým hovoří a co do telefonu říká. "Je možné, že bude odposloucháván, pakliže mluví z telefonu pana Nejedlého," řekl Randák. Zeman uvedl, že jeho ekonomický poradce Martin Nejedlý byl jednou z více odposlouchávaných osob. Zpochybnil také to, že by kontrarozvědka měla příslušné soudní povolení. Podle Randáka však BIS povolení jistě měla. "To by si nikdo nedovolil, aby něco takového udělal načerno," míní.

Randák také upozornil na to, že povolení odposlouchávat se nevztahují na osoby, ale na konkrétní telefonní čísla. "Pokud BIS v rámci svých kompetencí požádá o odposlechy a pan prezident je natolik chytrý, že si vezme telefon pana Nejedlého, tak se v odposleších objeví," dodal.

Takový odposlech se však maže, protože se týká takzvané nezájmové osoby, protože neodpovídá příslušnému soudnímu povolení. "Dříve se ty odposlechy nahrávaly na kazety a pak se přepisovaly do papírové formy. Když se to netýkalo zájmové osoby nebo toho problému, kvůli kterému byl odposlech nasazen, tak tam bylo napsáno nezájmový hovor. Dnes je to vše digitalizováno, teoreticky by se ty nezájmové odposlechy měly vymazávat," řekl.

Šuman řekl, že o správu a ochranu telefonů či počítačů používaných ústavními činiteli a dalšími osobami s přístupem k utajovaným informacím by se měl jednoznačně starat specialista. "Jedná se o prakticky neustálou aktivitu. Při pravidelném používání nechráněných telefonů nebo jiných komunikačních zařízení se podstatně zvyšuje takzvaná potenciální útočná plocha pro útočníky, jinými slovy riziko zneužití roste. Bohužel žijeme v době, kdy lze citlivé informace získat i z tak nevinně vypadajícího zařízení, jakým je telefon," řekl.

Podle šéfredaktora odborného serveru Mobil.iDnes.cz Jana Matury je používání cizího mobilního telefonu vždy rizikové, protože může obsahovat například software pro odposlech. Odposlouchávat lze i ilegálním vstupem do mobilní sítě nebo legální cestou v rámci infrastruktury. "Zabezpečení komunikace přes telefony znamená používat šifrovanou komunikaci na obou stranách, což si dokážu představit u vybraných linek, nikoliv plošně," podotkl Matura.

"Forma a intenzita využívání mobilního telefonu je výsostně soukromá záležitost každého z nás. Pokud však vedle telefonování využívá člověk mobil například také na autorizaci plateb svého internetového bankovnictví, bych byl velmi opatrný využívat k takovým účelům telefony jiných lidí," řekl ČTK prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund. Dodal, že vrcholné státní instituce, včetně kanceláře prezidenta, mají k dispozici všechny potřebné prostředky, a to jak technické tak i finanční, aby komunikaci svých představitelů v případě potřeby zabezpečily na požadovanou úroveň.

Související

USB-C

Jednotná nabíječka na vše má zelenou. Europoslanci schválili USB-C od roku 2024

Evropský parlament dnes učinil jeden z posledních kroků na cestě EU k zavedení jednotného nabíjecího řešení pro chytré telefony, tablety a další přenosná zařízení. Europoslanci podle očekávání schválili finální verzi směrnice, podle níž budou muset výrobci od podzimu 2024 používat výhradně standard USB-C. Návrh se týká také laptopů, na které se však sjednocení nabíječek začne vztahovat až na konci roku 2026.
Telefonní nabíječka, ilustrační fotografie.

EU chystá zavedení jednotné nabíječky pro telefony či tablety

Na dobití jakéhokoli mobilního telefonu či tabletu prodávaného v Evropské unii by měla v budoucnu stačit jediná nabíječka. Evropská komise dnes představila návrh pravidel, na jejichž základě se budou všichni výrobci muset přizpůsobit standardu USB-C. Podle unijní exekutivy má sjednocení koncovky nabíjecího kabelu usnadnit život zákazníkům a snížit objem elektronického odpadu.

Více souvisejících

telefony Miloš Zeman Karel Randák

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy