Prezident Zeman půjde k soudu, má promluvit o prodeji státního podílu v MUS

Výslech prezidenta Miloše Zemana v trestní kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) chce soud uskutečnit v říjnu. Na dnešním jednání to uvedla předsedkyně senátu pražského městského soudu Silvie Slepičková. Původně Zemana plánovala vyslechnout prostřednictvím videokonference v dubnu a poté tuto středu, hlavní líčení ale v obou případech zkomplikovala koronavirová situace.

Zeman se má jako svědek vyjádřit k okolnostem prodeje státního podílu v MUS, který v roce 1999 schválila jeho tehdejší vláda. Slepičková dnes podotkla, že prezidentská kancelář vyšla soudu v obou předchozích termínech vstříc. Věří proto, že se videokonferenci se Zemanem podaří domluvit i na podzimní termíny hlavního líčení, které se mají uskutečnit v týdnu od 12. do 16. října.

K soudu se dnes z někdejších manažerů MUS dostavil jen Antonio Koláček. Ostatní obžalovaní - tedy Jiří Diviš, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký a bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora - se soudkyni omluvili. Diviš, který má české i švýcarské občanství, minulý týden avizoval, že se nezvládne dopravit z Curychu do ČR kvůli koronavirovým omezením. Zároveň ale trval na tom, že chce být na jednání přítomen osobně.

Soud ověřil na letišti a velvyslanectví, že Diviš měl pravdu, když poukazoval na to, že první let z Curychu do Prahy se uskuteční až 5. června a že hranice by se měly otevřít o deset dní později. Jeho advokát zároveň uvedl, že čtyřiašedesátiletý Diviš by ve svém zdravotním stavu jen obtížně zvládl osmihodinovou cestu autem a že doprava letadlem je proto jedinou možnou alternativou.

Slepičková dnes proto Divišovu část kauzy vyloučila z hlavní větve případu k samostatnému projednání, což se týká i Čmejly, jemuž soud nedokázal doručit předvolání k dnešnímu jednání, a Sýkory, kterému nedorazil obhájce. Podle soudkyně jde nicméně jen o procesní postup a soud předpokládá, že při srpnových termínech hlavního líčení spojí obě části kauzy znovu dohromady.

Obžaloba tvrdí, že Koláček, Diviš, Klimecký a Čmejla utajeně získali kontrolu nad nadpoloviční většinou akcií MUS. Poté údajně záměrně vyčkali, až cena akcií firmy klesla a poté od státu koupili jeho 46procentní podíl v uhelné společnosti přes firmu Investenergy za výrazně nižší cenu. Podle obžaloby zaplatila Investenergy za podíl penězi, které pocházely přímo z MUS, odkud je předtím pětice obžalovaných vyvedla. Manažeři tak podle státního zástupce způsobili státu škodu nejméně 3,2 miliardy Kč.

Všichni obžalovaní vinu odmítají. Navíc argumentují tím, že v souvislosti s MUS už byli odsouzeni ve Švýcarsku za totožné skutky. Krausovu část obžaloby vyloučil český soud již dříve k samostatnému řízení a následně jeho stíhání zastavil, protože manažer nastoupil kvůli MUS do švýcarského vězení.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman MUS Antonín Koláček (odsouzený v kauze MUS) Jiří Diviš (MUS) soudy prezident čr

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy