Prezidentovi a vládě věří jen 37 procent lidí

Důvěra Čechů v ústavní instituce se v červenci meziměsíčně zvýšila. Prezidentovi a vládě důvěřuje shodně 37 procent lidí, zatímco v červnu byla jejich důvěryhodnost o osm, respektive devět procentních bodů nižší. Před rokem ale prezidentovi věřilo 43 procent lidí a vládě 41 procent.

Největší důvěru si dál udržují starostové a obecní zastupitelstva, jimž věří přibližně dvě třetiny veřejnosti. Vyplynulo to z červencového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, které jeho výsledky dnes poskytlo ČTK.

Nejméně lidé důvěřují Poslanecké sněmovně, která získala v červenci 29 procent kladných hodnocení. Proti předchozímu průzkumu ale o osm bodů více. Následuje Senát, jehož důvěra vzrostla o sedm bodů na 34 procent. Hejtmani a krajská zastupitelstva získali v červenci stejnou důvěru od občanů, a to ve výši 49 procent. O měsíc dříve jim věřily dvě pětiny lidí. Důvěra v obecní zastupitelstva meziměsíčně stoupla o pět bodů na 63 procent a starostů o sedm bodů na 67 procent.

"V porovnání se zářím 2020, kdy proběhlo poslední šetření před koronavirovou pauzou, ovšem důvěra v případě prezidenta, vlády a Poslanecké sněmovny zůstává, i přes zvýšení zaznamenané v aktuálním výzkumu, o něco nižší. Naopak krajská reprezentace a rovněž starostové jsou na tom oproti loňskému září lépe," uvedli autoři průzkumu.

Se současnou politickou situací je spokojeno 13 procent občanů, naopak polovina veřejnosti je s ní nespokojena. Proti červnu se tak hodnocení politické situace mírně zlepšilo, podíl nespokojených totiž klesl o devět procentních bodů a o osm bodů na 34 procent přibylo lidí, kteří uvádí, že nejsou "ani spokojeni, ani nespokojeni". Přesto zůstává hodnocení politické situace horší, než bývalo v době od druhé poloviny roku 2018 do září roku 2020. Ovšem z druhé strany zůstává výrazně lepší než v letech 2012 a 2013, doplnili autoři průzkumu, který provedli v době od 26. června do 11. července mezi devíti stovkami lidí starších 15 let.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Vláda ČR průzkumy Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy